Biblioteka grada Beograda pokrenula onlajn platformu za gledanje filmova

Ostvarenja sa titlovima na srpskom i engleskom jeziku

0
Reklama


Ostvarenja sa titlovima na srpskom i engleskom jeziku


Kulturna ustanova Biblioteka grada Beograda (BGB) je nedavno pokrenula uslugu onlajn bioskopa na posebno kreiranoj platformi “BGB AVA”, gde se nalazi 200 vrhunskih svetskih dokumentarnih, igranih i kratkometražnih filmova u slobodnom pristupu.

Oko 50 naslova je sa srpskim titlom, dok su ostali na engleskom jeziku, i u ovom video klubu mogu se besplatno gledati filmovi na sledećoj adresi https://bgb.ava.watch .

Platformu mogu koristiti svi punoletni članovi BGB, nakon jednostavnog procesa registracije.

Filmovi su selektovani u više kolekcija, po temama, geografskim prostorima i festivalima na kojima su se prikazivali.

Kolekcija “Kultura, umetnost i umetnici” sadrži filmove koji se bave temama od kulturnih tradicija širom kontinenata do savremenih trendova u kulturi.


Kolekcija kratkih filmova “Zemlja iz snova” poseduje animirane filmove u kojima roditelji mogu uživati zajedno sa svojom decom.

Segment “Fokus: Afrika” nudi uzbudljive akcione filmove, kao i projekte koji se bave ovim temama, a “Fokus: Latinska Amerika” je kolekcija koja nudi uživanje u prelepim pejzažima latinoameričkih zemalja, kao i u sjajnim pričama o ljudima.

Posebno su izdvojene i dve festivalske kolekcije – “Berlinale” i “Beldoks”, u kojima se nalaze prestižni filmovi iz programa ova dva međunarodna festivala – Berlinski i čuveni međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma.

BGB je ovu uslugu pokrenula u saradnji sa nemačkom kompanijom “Reelport GmbH”, koja je 2016. godine posebno za biblioteke kreirala “AVA” servis – platformu za direktnu reprodukciju filmova sa interneta.
Cilj servisa je da se korisnicima biblioteka širom Evrope omogući pristup evropskoj i međunarodnoj umetničkoj kinematografiji iz svojih domova.


Servis AVA sarađuje sa mnogim značajnim evropskim filmskim festivalima kako bi se omogućilo gledanje kratkih i dokumentarnih ostvarenja, koje bi bilo teško ili nemoguće pronaći na drugim VOD (video on demand) servisima.


Ponuda je dopunjena izborom igranih filmova od različitih evropskih distributera.

Realizovanjem tog inovativnog servisa, Biblioteka Beograda nastavlja da širi spektar onlajn usluga, izlazeći u susret potrebama savremenih korisnika, uz primenu novih trendova u srpskom i evropskom bibliotekarstvu.


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here