Berlinski filmski festival od 10. do 20. februara: premijere domaćih filmova – “Heroji radničke klase” i “Poslevode”

0
Reklama


Pohod domaće kinematografije na svetski festival


BERLIN, 10. februara: Danas počinje 72. Berlinski filmski festival i i trajaće do 20. februara, i lepa vest je da će se u selekciji naći novi domaći filmovi – „Heroji radničke klase“ Miloša Pušića i „Poslevode“ u režiji Daneta Komljena, saopštio je Filmski centar Srbije.


Već smo pisali o socijalnoj drami „Heroji radničke klase“ u prestižnom programu “Panorama” Berlinala, u kome glavnu ulogu tumači proslavljena glumica Jasna Đuričić.

Projekat za ovaj film je 2012. godine učestvovao na platformi za razvoj scenarija (Script Station) održanoj baš u okviru Berlinskog festivala.

Pored i Jasne Đuričić, koja je za ulogu u fimu „Quo Vadis, Aida?“ proglašena za najbolju evropsku glumicu, glume Boris Isaković, Predrag Momčilović, Stefan Beronja Cile, Aleksandar Đurica, Filip Đurić i drugi.

Na 72. Berlinskom festivalu biće prikazana i srpska manjinska koprodukcija „Poslevode“ Daneta Komljena, u okviru selekcije „Forum“.

Ostvarenje „Poslevode“ (međunarodni naslov „Afterwater“), nastao je u koprodukciji Nemačke, Španije, Republike Koreje (Južne Koreje) i Srbije.

U filmu glume Jonaš Hapka, Signe Vestberg i Boban Kaluđer.
Glavni producent je nemački Flaneur Films, dok su srpski koproducenti Nataša Damnjanović i Vladimir Vidić iz kuće Dart film.

Takodje i TV serija „Crna svadba“, nastala u produkciji kuće „Firefly“ i Telekoma Srbija, odabrana je u program Berlinala za promociju televizijskih serija.
Glavne role tumače Uliks Fehmiu, Jelena Đokić, Nikola Kojo, Slavko Štimac.


Berlinale Talents ove godine obeležava dvadeseti „rođendan“.
Među 200 novih učesnika ovog cenjenog programa obuke i usavršavanja nalaze se naši reditelji Marija Stojnić i Stefan Malešević.

Marija Stojnić je autorka nagrađivanih dokumentarnih ostvarenja „Između sna i sna“ i „Govori da bih te video”, dok je Stefan Malešević poznat po svojim nagrađivanim režijama – dokumentarcu „Gora“ i dugometražnom igranom filmu „Mamonga“.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here