Beogradsko dramsko pozorište veoma aktivno i (hiper) produktivno do kraja 2023. godine

Osam premijera i mnoga gostovanja po regionu

0
Reklama


Osam premijera i mnoga gostovanja po regionu

BEOGRAD, 16. jula:  Čuveni Teatar na Krstu, odnosno Beogradsko dramsko pozorište planira da ispuni najavljeni plan produkcije ili možda hiper-produkcije do kraja ove kalendarske godine.


Evo svih novina u ovoj kući u tri etape – celine – poglavlja.

Najavljene još četiri premijere u BDP-u


Beogradsko dramsko pozorište do kraja kalendarske 2023. godine, priprema još četiri premijerna naslova, kako je najavljeno na sajtu teatra i na društvenim mrežama ove ustanove kulture.  

Probe za predstavu prema čuvenom romanu „1984“ Džordža Orvela, već su uveliko započete, premijera komada je 15. septembra, dok režiju ove totalitarne i futurističke teme potpisuje poznata španska rediteljka Alia Luke.


 U predstavi će igrati: Branka Katić, Ivan Zablaćanski, Ljubinka Klarić, Amar Ćorović, Ljubomir Bulajić, Milorad Damjanović, Nada Macanković, Nataša Marković, Pavle Pekić, Paulina Manov i Stefan Radonjić. 
Novi projekat slovenačkog umetnika Sebastijana Horvata u BDP-u, nakon velikog uspeha njegove predstave „Cement Beograd“ (2021) u Teatru na Krstu, biće psihološka drama po bestseler romanu Elene Ferante – „Lažljivi život odraslih„, koji će premijeru imati 29. septembra.  

Elena Ferante je pseudonim književnice čije pravo ime i identitet nije poznat, ono u čemu se većina kritičara slaže je da je u pitanju najznačajniji savremeni italijanski pisac.

Za sada, „Lažljivi život odraslih“ je njen poslednji roman, objavljen 2019. godine u Italiji.

Priča je smeštena u Napulj ranih 90-ih godina prošlog veka.„Lažljivi život odraslih“ – probe
Đovana je jedinica u porodici situiranih srednjoškolskih profesora, devojčica koja ulazi u pubertet i koja se menja, a njeno lepo lice, barem kako misli njen otac, postaje ružno, nalik na ono njene tetke Viktorije. Menja li se Đovana zaista? Pretvara li se u svoju tetku, ženu koju jedva poznaje, ali koju njeni majka i otac očito preziru? Đovana traga za odgovorima u bogatom i siromašnom Napulju prelazeći nevidljive, ali teško premostive granice.
Roman “Lažljivi život odraslih” istražuje vrtlog odrastanja.

U predstavi igra čak 19 mladih glumica: Isidora Simijonović, Bojana Stojković, Marija Pikić, Alisa Radaković, Jana Bjelica, Stanislava Nikolić, Mia Radovanović, Mina Nenadović, Antonela Vasić, Nevena Mihajlović, Anđela Kribl, Sofija Kovačević, Staša Milovanović, Anja Ćurčić, Maša Obradović, Dunja Vukajlović, Jovana Šokčević, Lara Iliev, Vanja Panić.  


Koprodukcija BDP-a i Mestnog gledališča iz Ljubljane biće futuristički spektakl pod nazivom „Budućnost“ u režiji Žige Divjaka iz Slovenije, prisutnog na fesitvalu BITEF 2022 sa autorskim projektom “Krize”.  


Novi komad je post-apokaliptična vizija budućnosti inspirisana romanom Kima Stenlija Robinsona, a premijera je zakazana za 15. decembar.


 U njoj će igrati glumci BDP-a i MGL Ljubljana: Aleksandar Radojičić, Bernarda Oman, Bojana Stojković, Gregor Gruden, Isidora Simijonović, Lara Volf, Lotos Šparovec, Matej Puc, Milan Zarić, Milan Kolak, Milena Vasić, Primož Pirnat.


ALEKSANDAR RADOJIČIĆ


 

Za sam kraj godine, 28. decembra, na Velikoj sceni “Olivera i Rade Marković” će biti premijerno izvedena predstava „Švejk“, po kultnom satiričnom romanu „Doživljaji dobrog vojnika Švejka u svetskom ratu“ Jaroslava Hašeka u režiji Veljka Mićunovića (imao je uspešnu predstavu “Demokratija” u BDP-u 2022).  

U “Švejku” će igrati: hrvatski glumac Ozren Grabarić (veoma uspešan u BDP-u sa novom predstavom “PraFaust” i od ranije – “Demokratija” i “Ružni, prljavi i zli”), Andrija Kuzmanović, Jovo Maksić, Amar Ćorović, Ivan Zablaćanski, Miloš Lazarov, Mirjana Karanović, Vanja Nenadić, Dunja Stojanović, Iva Ilinčić, Marija Pikić, Ivana Nikolić.  BDP putuje na letnje festivale

Beogradsko dramsko pozorište će i ovog leta aktivno učestvovati na većim teatarskim festivalima u region.

Najnovija predstava u produkciji BDP-a „(Pra)Faust“ prema delu Johana Volfganga Getea, u režiji Borisa Liješevića, gostovaće 8. i 9. avgusta na festivala „Grad teatar“ u Budvi.

Isti komad će 21. avgusta biti igran i na Brionima u okviru festivala „RUTA“, čiji će domaćin biti Kazalište „Ulysses“ osnivača Radeta Šerbedžije i njegove supruge Lenke Udovički. U glumačkoj podeli su – Svetozar Cvetković, Ozren Grabarić, Mirjana Karanović, Iva Ilinčić, Ivan Tomić, Daniel Sič, i drugi.


IVAN TOMIĆ

Na Brionima će, takodje, 17, 18. i 19. avgusta gostovati i predstava „Tramvaj zvani želja“ rediteljke Lenke Udovički, prema istoimenoj drami Tenesija Vilijamsa, gde glavnu ulogu tumači Branka Katić, koja je za tu rolu čuvene Blanš, nedavno osvojila nagradu „Miloš Žutić“. 
U pitanju je srpsko-hrvatska koprodukcija BDP-a i Kazališta „Ulysses“.

Takođe, 18. avgusta predstava „Noć Helvera“ poljskog pisca Ingmara Vilkvista, u režiji Dina Mustafića, učestvovaće na manifestaciji „Duhovne svečanosti“ u Raškoj, a dve jedine uloge u ovoj duodrami igraju Mirjana Karanović i Ermin Bravo.
Branka-Katić-foto-Dalibor-Danilović


Foto-BETA-MILAN-OBRADOVIĆ

BRANKA KATIĆ – „TRAMVAJ ZVANI ŽELJA“
Hit predstava „Laž“ francuskog autora Florijana Zelera, u režiji Nikole Ljuce, gostuje u Ohridu, Makedoniji 20. avgusta u okviru ovogodišnjeg festivala „Ohridsko leto“. 

Spomenuta melodrama je u BDP-u premijerno igrana u aprilu i tokom celog tog meseca je imala sva rasprodata izvodjenja, a nastaviće gostovanje u oktobru na istom prostoru, na Velikoj sceni „Olivera i Rade Marković“.

Uloge u ovoj kvartet drami igraju – Miloš Biković, Tamara Krcunović, Miodrag Radonjić i Jelisaveta Teodosić Orašanin.LAŽ
Beogradsko dramsko pozorište priprema četiri premijere u avgustu

Četiri premijere novih mladih umetnika biće izvedene na otvorenoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta “BDP Millennium Arena” tokom avgusta, najavila je direkcija ovog Teatra na Krstu.

U pitanju je projekat „Novi glasovi“ koji donose osveženje i nove kreativne ideje mladih Pisaca, reditelja i glumaca kojima se daje šansa da predstave svoja dramska dela, a njihove predstave će i ostati na repertoaru.

Prvi će biti izveden komad „U se, na se i poda se“ Gorana Starčevića u režiji Stefana Gajića, 5. avgusta, a sadržaj je sledeći: lažni vojni invalid, Momir Karapandžić, inače veteran sa rata na Kosovu, biva ucenjen od anonimnog drugara iz rata, tako da mu mora dati mito kako bi zadržao svoju penziju. Momir ne bira sredstva, do svog cilja žrtvovaće sve kako bi to i ostvario.

 U predstavi igraju: Marko Pavlović, Vukašin Jovanović, Mina Obradović, Ognjen Malušić, Lenka Petrović, Ognjen Nikola Radulović, Dragan Petrović, Petar Petrović, Ksenija Repić i Radosav Janjić.JANA MILOSAVLJEVIĆNedelju dana kasnije, 12. avgusta publiku očekuje premijera predstave „Tiho, tiše“ Milice Radojčić u režiji Ane Janković. Cilj predstave je da pozove na preispitivanje mitova o silovanju, patrijarhatu i položaja žene u društvu u kom se seks i silovanje koriste kao sinonimi, u kom „ne“ još uvek znači „da“.

Igraju: Jana Milosavljević, Anja Ćurčić, Veljko Stevanović, Čubrilo Čupić i Nikola Đorđević.

Naredna premijera je 19. avgusta – “Prozor” Katarine Nikolić i reditelja Nikole Bundala.

 Za ovu dramu je autorka 2021. godine osvojila nagradu “Hartefakt”-a za najbolji društveno-angažovani tekst i bavi se problemom nasilja u školama kroz razne vidove nasilja: od seksualnog, porodičnog do LGBT diskriminacije.
Glumačku ekipu čine: Aleksandar Jovanović Meda, Nevena Kočović, Stefan Starčević, Marta Bogosavljević, Dragi Petrović.

Četvrti i poslednji komad je rezervisan za 26. avgust, a reč je o delu “Ibzenove Aveti” Mine Milošević u režiji Ivana Baletića.


Komad je kreiran od građe najpoznatijih drama norveškog pisca Henrika Ibzena, njegove biografije, kao i brojnih teorijskih tekstova na temu njegovog stvaralaštva.


Predstava istražuje Ibzenov lik i delo, njegove strahove, nesigurnosti, ali i veoma kompleksne, konfliktne odnose sa ženama i svojim rivalima.   Drama autorke takodje slavi njegov rad, približava ga novoj publici i proučava iz jedne nove perspektive.

U novom projektu o Henriku Ibzenu igraju: Milan Zarić, Srđan Marković, Jana Milosavljević, Milica Stefanović, Marko Todorović.

IVAN MAKRAGIĆ

TANJUG * Music Pocket
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here