„Beogradski novogodišnji koncert“ Simfonijskog orkestra i Hora RTS – “Bal pod maskama” sinoć u Sava centru (14.01.2020.)

0
Reklama

Prestonica kao svetska muzička pozornica

PRVI dan Srpske Nove godine svečano je sinoć (14.01.) proslavljen na velikom „Beogradskom novogodišnjem koncertu“ u Sava centru kao prava tradicija zahvaljujući izvanrednom Simfonijskom orkestru RTS-a pod dirigentskom palicom Bojana Suđića. Ova noć nosila je naziv „Bal pod maskama“ i pružila je pravi spektakl na nivou vrhunskih muzičkih pozornica ili Bečke Opere, i divno je da se i Beograd na ovakvim događajima oseti kao deo moćne svetske kulturne baštine. Vokalni gosti na koncertu bili su Jelena Tomašević i francuski tenor Amadi Laga. Koncert je imao i uživo prenos na kanalu RTS 2 što je tek posebna poslastica za sve poklonike klasike.
Voditeljski kvartet RTS-a bio je u ulozi pripovedača, naratora, koji je gledaocima predstavljao razvojni put balova u Srbiji, kroz zanimljivo sročenu kratku istoriju u nekoliko segmenata – poglavlja i time pružio i edukativnu notu koncerta.
Iskusni majstor i maestro u svom zanatu Bojan Suđić rukovodio je samouvereno ogromnim Simfonijskim orkestrom RTS-a koji je zauzeo čitavu gigantsku i nepreglednu scenu Sava centra i prepustio se čarima istorije muzike koja nas vodi kroz klasiku, operu, kolo, ali i dečje pesmice uz Hor “Kolibri”. Najmlađi učesnici čuvenog hora divno su se uklopili u ovu proslavu i začinili su manifestaciju pesmicama “Zvončići, zvončići” i “Srećna nova godinica”. Na repertoaru je bila i “Srpska rapsodija” Isidora Bajića kao uvod, prolog spektakla koji sledi za sve učesnike koji su nosili maske na sceni, a i publiku, koja je te iste maske mogla da koristi.
Muzička produkcija RTS-a sa veličanstvenim Horom RTS-a i Simfonijskim orkestrom pružila je iskrenim ljubiteljima već 13. godinu zaredom izuzetan umetnički spektakl sa neverovatnim brojem učesnika na sceni koji su neumorno tokom skoro puna dva sata i četiri bisa ostavili snažan i nezaboravan utisak.
Uvek je fascinantno videti da je ogromna sala Sava centra prepuna i gotovo rasprodata za ovu vrstu događaja koji su van komercijalnih tokova, već predstavljaju lek za dušu i srce, a svako u publici se barem na trenutak oseti da je deo Brodveja ili Metropoliten Opere sa tolikim brojem talentovanih umetnika na svetlostima pozornice.
Ove godine publika je posebno uživala i u baletu, zahvaljujući učenicima poznate škole „Lujo Davičo“, koji su igrali uz španske, japanske i ruske kompozicije. Tako su najmlađi u publici uživali gledajući svoje vršnjake i u “Kolibrima” tokom baletskih tački. Možda će i ta deca iz publike dogodine izaći na scenu i biti ravnopravni sa svima, kada uživaju gledajući scene iz “Ruslana i Ljudmile” M. Glinke ili “Krcka Oraščića” P. I. Čajkovskog.
Svakako je ove večeri dominirao francuski tenor Amadi Laga, rođen u Tunisu, koji spada u red vrhunskih pevača današnjice jer je otpevao vodeće uloge u operama Verdija i Pučinija u glavnim operskim kućama u Italiji i inostranstvu. Tokom sezone 2018/2019. debitovao je u operama u Valensiji i Tulonu, Đenovi, Parmi, a slušala ga je publika i u Pekingu. Sjajan glas je odjekivao dvoranom Sava centra i skoro 4000 ljudi je zdušno aplaudiralo svaki put kada on izađe na scenu i otpeva poznate arije iz slavnih opera kakve su “Trubadur” Đuzepea Verdija ili “Turandot” Đakoma Pučinija. Posebno se istakao i u čuvenom delu “O Sole Mio” gde je još jednom zatresao dvoranu svojim tenorom, a publika je samo tražila i želela još njegovih vokalnih čarolija.


Gošća Jelena Tomašević izašla je na scenu u tri navrata, a pozornica joj je veoma poznata, jer je punila Sava centar barem tri puta do sada u karijeri, prošle godine je imala veoma uspešan nastup pred rasprodatom salom (mart 2019). Jelena je veoma nadahnuto i emotivno otpevala antologijsku pesmu „Zlatni dan“ koja je proslavila Biseru Veletanlić. Osim ove kompozicije, Tomašević je podarila i čuvenu “Đelem, Đelem”, i tu je već skoro cela sala bila na nogama. Svi tu pesmu povezuju sa Oliverom Katarinom, ali i Jelena je bila dostojan izvođač ovog remek dela.

Ansambli Muzičke produkcije RTS sa izvanrednim i vrhunskim Horom i sjajnom Simfonijom izvodila je neke od najpopularnijih kompozicija umetničke muzike, među kojima se ističe i Starogradski valcer, kao i Farandola na muziku Žorža Bizea za melodramu „Arlezijanka“ Alfonsa Dodea – orkestarsku svitu iz pet stavova. Inače, muziku za Dodeovu “Arlezijanku” Bize je napisao po porudžbini francuskog impresarija Leona Karvalja, za premijernu postavku komada – 1. oktobra 1872. godine u Teatru Vodvilj u Parizu. Bize je napisao ukupno dvadeset i sedam slika, pet stavova za pet činova komada, a neke muzičke slike su svedene na skice od nekoliko taktova.


Proslava pravoslavne Nove godine ne može proći svakako bez Srpskog kola, koji je zabavio gledaoce i harmonike koja se prigodno uklapala u muziciranje sa čitavim orkestrom. Za sam kraj epopeja “Marš na Drinu” Stanislava Biničkog idealno je zaokružila dvočasovno druženje sa vanserijskim ansamblom Muzičke produkcije RTS-a.

Solisti Jelena Tomašević i Amadi Laga sa dirigentom Bojanom Suđićem i celim moćnim ansamblom poželeli su svima Srećnu Novu godinu!

Izvor: Ivan Makragić – Redakcija
Foto: Muzička Produkcija RTS – Arhiva Facebook

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here