„Beogradski novogodišnji koncert“ Simfonijskog orkestra i Hora RTS – “Bal pod maskama” sinoć u Sava centru (14.01.2020.)

Ivan Makragić
Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno

ODLOŽEN KONCERT I NORVEŠKE ATRAKCIJE “WARDRUNA”

KLJUČNI DATUM JE 10. AVGUSTNaravno, to smo svi znali i očekivali, jer se drugačije i ne može...

Sviranje instrumenta poboljšava mentalno zdravlje kod 89% ljudi

Tokom karantina svako se na svoj način snalazio oko toga čime se zabavlja i kako pokušava da...

Zdravko Čolić u Kragujevcu ipak 19. juna 2021. godine

Usled i dalje nepovoljne situacije izazvane pandemijom Kovid-19, planirani koncert Zdravka Čolića u Kragujevcu pomeren je za...

Prestonica kao svetska muzička pozornica

PRVI dan Srpske Nove godine svečano je sinoć (14.01.) proslavljen na velikom „Beogradskom novogodišnjem koncertu“ u Sava centru kao prava tradicija zahvaljujući izvanrednom Simfonijskom orkestru RTS-a pod dirigentskom palicom Bojana Suđića. Ova noć nosila je naziv „Bal pod maskama“ i pružila je pravi spektakl na nivou vrhunskih muzičkih pozornica ili Bečke Opere, i divno je da se i Beograd na ovakvim događajima oseti kao deo moćne svetske kulturne baštine. Vokalni gosti na koncertu bili su Jelena Tomašević i francuski tenor Amadi Laga. Koncert je imao i uživo prenos na kanalu RTS 2 što je tek posebna poslastica za sve poklonike klasike.
Voditeljski kvartet RTS-a bio je u ulozi pripovedača, naratora, koji je gledaocima predstavljao razvojni put balova u Srbiji, kroz zanimljivo sročenu kratku istoriju u nekoliko segmenata – poglavlja i time pružio i edukativnu notu koncerta.
Iskusni majstor i maestro u svom zanatu Bojan Suđić rukovodio je samouvereno ogromnim Simfonijskim orkestrom RTS-a koji je zauzeo čitavu gigantsku i nepreglednu scenu Sava centra i prepustio se čarima istorije muzike koja nas vodi kroz klasiku, operu, kolo, ali i dečje pesmice uz Hor “Kolibri”. Najmlađi učesnici čuvenog hora divno su se uklopili u ovu proslavu i začinili su manifestaciju pesmicama “Zvončići, zvončići” i “Srećna nova godinica”. Na repertoaru je bila i “Srpska rapsodija” Isidora Bajića kao uvod, prolog spektakla koji sledi za sve učesnike koji su nosili maske na sceni, a i publiku, koja je te iste maske mogla da koristi.
Muzička produkcija RTS-a sa veličanstvenim Horom RTS-a i Simfonijskim orkestrom pružila je iskrenim ljubiteljima već 13. godinu zaredom izuzetan umetnički spektakl sa neverovatnim brojem učesnika na sceni koji su neumorno tokom skoro puna dva sata i četiri bisa ostavili snažan i nezaboravan utisak.
Uvek je fascinantno videti da je ogromna sala Sava centra prepuna i gotovo rasprodata za ovu vrstu događaja koji su van komercijalnih tokova, već predstavljaju lek za dušu i srce, a svako u publici se barem na trenutak oseti da je deo Brodveja ili Metropoliten Opere sa tolikim brojem talentovanih umetnika na svetlostima pozornice.
Ove godine publika je posebno uživala i u baletu, zahvaljujući učenicima poznate škole „Lujo Davičo“, koji su igrali uz španske, japanske i ruske kompozicije. Tako su najmlađi u publici uživali gledajući svoje vršnjake i u “Kolibrima” tokom baletskih tački. Možda će i ta deca iz publike dogodine izaći na scenu i biti ravnopravni sa svima, kada uživaju gledajući scene iz “Ruslana i Ljudmile” M. Glinke ili “Krcka Oraščića” P. I. Čajkovskog.
Svakako je ove večeri dominirao francuski tenor Amadi Laga, rođen u Tunisu, koji spada u red vrhunskih pevača današnjice jer je otpevao vodeće uloge u operama Verdija i Pučinija u glavnim operskim kućama u Italiji i inostranstvu. Tokom sezone 2018/2019. debitovao je u operama u Valensiji i Tulonu, Đenovi, Parmi, a slušala ga je publika i u Pekingu. Sjajan glas je odjekivao dvoranom Sava centra i skoro 4000 ljudi je zdušno aplaudiralo svaki put kada on izađe na scenu i otpeva poznate arije iz slavnih opera kakve su “Trubadur” Đuzepea Verdija ili “Turandot” Đakoma Pučinija. Posebno se istakao i u čuvenom delu “O Sole Mio” gde je još jednom zatresao dvoranu svojim tenorom, a publika je samo tražila i želela još njegovih vokalnih čarolija.


Gošća Jelena Tomašević izašla je na scenu u tri navrata, a pozornica joj je veoma poznata, jer je punila Sava centar barem tri puta do sada u karijeri, prošle godine je imala veoma uspešan nastup pred rasprodatom salom (mart 2019). Jelena je veoma nadahnuto i emotivno otpevala antologijsku pesmu „Zlatni dan“ koja je proslavila Biseru Veletanlić. Osim ove kompozicije, Tomašević je podarila i čuvenu “Đelem, Đelem”, i tu je već skoro cela sala bila na nogama. Svi tu pesmu povezuju sa Oliverom Katarinom, ali i Jelena je bila dostojan izvođač ovog remek dela.

Ansambli Muzičke produkcije RTS sa izvanrednim i vrhunskim Horom i sjajnom Simfonijom izvodila je neke od najpopularnijih kompozicija umetničke muzike, među kojima se ističe i Starogradski valcer, kao i Farandola na muziku Žorža Bizea za melodramu „Arlezijanka” Alfonsa Dodea – orkestarsku svitu iz pet stavova. Inače, muziku za Dodeovu “Arlezijanku” Bize je napisao po porudžbini francuskog impresarija Leona Karvalja, za premijernu postavku komada – 1. oktobra 1872. godine u Teatru Vodvilj u Parizu. Bize je napisao ukupno dvadeset i sedam slika, pet stavova za pet činova komada, a neke muzičke slike su svedene na skice od nekoliko taktova.


Proslava pravoslavne Nove godine ne može proći svakako bez Srpskog kola, koji je zabavio gledaoce i harmonike koja se prigodno uklapala u muziciranje sa čitavim orkestrom. Za sam kraj epopeja “Marš na Drinu” Stanislava Biničkog idealno je zaokružila dvočasovno druženje sa vanserijskim ansamblom Muzičke produkcije RTS-a.

Solisti Jelena Tomašević i Amadi Laga sa dirigentom Bojanom Suđićem i celim moćnim ansamblom poželeli su svima Srećnu Novu godinu!

Izvor: Ivan Makragić – Redakcija
Foto: Muzička Produkcija RTS – Arhiva Facebook

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

Preminuo Rajko Dujmić

Od posljedica prometne nesreće preminuo je Rajko Dujmić (65), doznajemo od izvora bliskih obitelji. Podsjetimo, kantautor je...

Ovogodišnje planirano izdanje Nektar OK Festa, prolongirano za juli 2021. godine

Obzirom, na epidemiološku sliku u našoj zemlji, ali i u cijeloj regiji, konstantan rast broja zaraženih na dnevnom nivou, i ograničeno...

Vojislav Brajović dobitnik prestižne nagrade “Pavle Vuisić”

Nagrada ''Pavle Vuisić'' za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem igranom filmu i njemu sličnim medijima - nagrada za životno delo...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!