Beogradski letnji festival BELEF počinje večeras, 23. juna i trajaće do 7. jula

Sedam pozorišnih premijera na više lokacija u prestonici uz nekoliko koncerata

0
Reklama


Sedam pozorišnih premijera na više lokacija u prestonici uz nekoliko koncerata

BEOGRAD, 23. juna – Beogradski letnji festival BELEF u svom 31. izdanju počinje večeras, 23.06. i trajaće dve nedelje, odnosno do 7. jula, najavila je direkcija 21. juna u Botaničkoj bašti „Jevremovac“.


Na repertoaru festivala ovog puta će biti realizovan pretežno pozorišni program, sa ponekim koncertom na različitim lokacijama u Beogradu.

Glumac Vuk Kostić nakon duže pauze ponovo se vraća pozorištu, i kako je otkrio za Tanjug / Music Pocket, pozornica mu je veoma nedostajala.

Kostić trenutno sprema duo dramu „Dečije povrede“ Džozefa Radživa, u režiji Ivana Vukovića, gde mu je partnerka filmska i televizijska zvezda Sloboda Mićalović, i premijera je zakazana za 5. jul na BELEF-u.
„Istina, nije me dugo bilo u pozorištu, ali to nije zato što sam ja tako želeo, već jednostavno svih ovih godina nisam pronašao dovoljno zanimljiv projekat kojim bih se vratio na scenu. Onda se pojavila drama „Dečije povrede“, i mislim da će biti fenomenalna predstava, a posebno me raduje da igram sa Slobodom Mićalović„, rekao je za Tanjug i Music Pocket –  Vuk Kostić.

Glumac se osvrnuo na svoje uloge poslednjih godina u TV serijama, gde je već šest sezona glavni junak krimi priče „Ubice mog oca„, i ocenio da mu nekad za promenu prijaju i sasvim drugačije uloge negativaca koje je ostvario u drugim serijama („Južni vetar“, „Meso“, „Močvara“).

Tako mu je i nova uloga u duo drami „Dečije povrede“ nešto sasvim novo u karijeri, kao veoma zanimljiv izazov, a u teatru je proteklih godina i decenija bio prisutan samo u komadima “Velika drama” Siniše Kovačevića i “Ženski orkestar” Žana Anuja, reditelja Juga Radivojevića, u matičnom Narodnom pozorištu.Glumac je približio da u delu “Dečije povrede” publika prati dvoje ljudi i njihov odnos u rasponu od 8. do 38. godine.


 Kako je opisano u tekstu predstave, to je crna komedija i melodrama, koju je Džozef Radživ napisao 2011. godine.
Pisac je jedan od najoriginalnijih mladih američkih autora, finalista za Pulicerovu nagradu 2010. godine sa dramom „Bengalski tigar u bagdadskom zoološkom vrtu“, i laureat nagrade “Obi” 2018. za dramu „Opiši noć“.


 Drama „Dečije povrede“ nije klasična ljubavna priča. Već od prve scene, u školskoj ambulanti, prati se sudbina devojčice Kajlin, sa teškim bolom u stomaku i mračnim oblakom iznad njene glave, i dečaka Daga, koji se upravo sjurio sa krova škole biciklom. Komad opisuje njihove susrete po raznim mestima za lečenje, uvek sa novim ožiljcima, i na telu i na duši.

Sloboda Mićalović je ove godine bila aktuelna sa ptredstavom “Vatre” prema delu Margaret Jursenar, u koprodukciji JDP-a i Nacionalnog teatra iz Barselone (Španija), a u ovom matičnom teatru je proteklih sezona igrala i komade “Pučina” Branislava Nušića, u režiji Egona Savina, kao i “Alisa u zemlji strahova” makedonskog reditelja Aleksandra Popovskog.
Foto: Boško-Karanović
Sloboda foto Zorana PerićBELEF će biti otvoren danas, petak, 23. juna od 21.00h sa poetskim performansom Pesnici današnjice, glasovi sutrašnjice”, u Botaničkoj bašti.

U pitanju je Hartefaktov projekat koji se sprovodi uz podršku Evropske Unije, program Kreativne Evrope.


Umetnički tim čine: pesnikinja Radmila Petrović, glumica Vanja Ejdus, kompozitor Draško Adžić i pozorišni reditelj Andrej Nosov.

Pesnici su: Aleksa Krstić, Anđela Đokić, Danilo Brakočević, Jelena Marinkov, Marija Dragnić, Maša Seničić, Milica Milosavljević, Stefan Mitić, Tihana Smiljanić, Valentina Baktijarević i Radmila Petrović.


 Stalna manifestacija od značaja za kulturu grada Beograda BELEF je nastala 1992. godine, sa idejom da publici omogući premijerna izvođenja pozorišnih, igračkih i muzičkih predstava, koncerata, razgovora, u okviru koncepta: beogradske premijere, novi autori, novi doživljaji. 


 I ove godine pozorišne predstave i programi festivala održavaće se u  Botaničkoj bašti „Jevremovac“, prvoj i jedinoj botaničkoj bašti u Srbiji koja je spomenik i prirode i kulture. Pored Botaničke bašte programi će se odvijati i na scenama gradskih pozorišta i u prostorima gradskih ustanova kulture. 


 U  periodu od 23. juna do 6. jula biće izvedeno 7 pozorišnih premijera.
U glavnom programu BELEF-a u Beogradu će biti izvedene 4 gostujuće predstave (beogradske premijere), dva koncerta – tradicionalno jedan džez nastup i veče klasične muzike, u zajedničkom nastupu Dva kvarteta: Beogradskog gudačkog kvarteta i gostujućeg gudačkog kvarteta sa Kipra koji će zajedno izvesti premijerno obradu “Rukoveti” Stevana Mokranjca. 


 BELEF će ove godine, pored muzičkih gostiju ugostiti i dve predstave iz Hrvatske, obe u subotu, 24. juna – “Buba u uhu” Žorža Fejdoa (HNK Varaždin) srpske rediteljke Snežane Trišić, u Ateljeu 212, kao i “Tesla – prilagodjavanje andjela” Stevana Pešića u Teatru Vuk, gde igraju Vladimir Posavec Tušek (ujedno i reditelj) i popularni glumac Momčilo Otašević, zvezda mnogih hrvatskih telenovela.

Ovaj komad o susretu naučnika Nikole Tesle i američkog novinara je decenijama igran u beogradskom Narodnom pozorištu na sceni “Raša Plaović”, gde su igrali Ljubivoje Tadić i Radovan Miljanić.


Pozorište lutaka „Pinokio“ će gostovati sa svoje dve starije predstave – „Princeza na zrnu graška“ (subota, 24. jun) i „Šešir pun boja“ (nedelja, 25. jun) u Botaničkoj bašti, u programu „Dečiji BELEF“.
BUBA U UHU – HNK VaraždinPRINCEZA NA ZRNU GRAŠKA
ŠEŠIR PUN BOJA

I NIKADA SE NEĆEMO RASTATI 
Iz pozorišne selekcije se izdvaja i “Malo blago” (25.06.) Elen Marfi, domaće rediteljke Sladjane Kilibarde u Botaničkoj bašti, kao premijerno gostovanje Gradskog pozorišta “Jazavac” iz Banje Luke,Zatvaranje ljubavi” (26.06.) – psihološka ljubavna duo drama savremenog francuskog autora Paskala Rambera gde igraju Slaven Došlo i glumica Maja Šuša, koja će igrati i večeras, 23. juna na otvaranju Belefa – studentsku predstavu “I nikada se nećemo rastati” (FDU) u Teatru Vuk (scena Kult).


 Čuvena “Autobiografija” Branislava Nušića u novom ruhu čitanja reditelja Nemanje Broćića, biće premijerno izvedena 27. juna u Botaničkoj bašti, a igraju Nikola Rakočević, Bojana Stefanović, Anja Pavićević, i drugi.


Od vidjenih predstava, reprizno će se na BELEF-u igrati “Bravo za klovna” (NP Subotica) 28. juna, kao i “Bilo jednom na Brijunima” Kokana Mladenovića 29.06., obe u Botaničkoj bašti.BILO JEDNOM NA BRIJUNIMA


MALO BLAGO

ZATVARANJE LJUBAVI

Slede dve premijere 30. juna – “Akademija smeha”, duo drama sa Goranom Jevtićem (zamenio u poslednji čas Ljubomira Bandovića, koji je vratio ulogu) i Urošem Jakovljevićem, u režiji Milice Kralj (scena “Petar Kralj”, Atelje 212), i “Mistero Buffo” Daria Foa, u režiji Lee Delong, produkcije “Grupa” i “Triko cirkus teatar”, na sceni Botaničke bašte – Amfiteatar.

Komad “Akademija smeha” potpisuje japanski dramski pisac Koki Mitani, inače zasnovan na istorijski činjenicama: početkom Drugog svetskog rata japanska vlast je uvela dužnost pozorišnog cenzora koji je pregledao i odobravao sve drame igrane u pozorištima Japana.


 Pisac tako vešto gradi komediju koja se bavi pitanjima slobode govora i umetničkih sloboda, odnosom vlasti prema pozorištu, pitanjem cenzure i lične i umetničke građanske hrabrosti.
Autor gradi komediju istovremeno postavljajući pitanje imamo li pravo na smeh, na komedije u kriznim vremenima.


Rediteljka MILICA KRALJ


Nakon skoro 50 godina japanski komad je na repertoaru jednog srpskog pozorišta.

Koki Mitani, japanski dramski pisac, scenarista, glumac i reditelj, rođen u Tokiju 1961. godine, gde je diplomirao dramaturgiju na Nihon Univerzitetu. Za svoj rad u oblasti dramske književnosti nagrađen je japanskim Ordenom Purpurne ogrlice.

Drama „Akademija smeha“ (Warai na Daigaku) premijerno je izvedena u tokijskom pozorištu Aojama, nakon čega se izvodi širom Japana i u inostranstvu. Drama je nagrađena uglednom japanskom Yoimuri pozorišnom nagradom. Po njoj je snimljen i film u režiji Hoši Mamorua i  produkciji Toho studija.


Goran Jevtić se prošle godine izveštio u formatu duo drame, budući da je igrao dva takva projekta – „Pluća“ sa Suzanom Lukić (Opera i teatar Madlenianum) i „Gospodja Ajnštajn“ sa Dušankom Stojanović Glid (Narodno pozorište).GORAN JEVTIĆ


Kontraverzni reditelj Andraš Urban, posle brutalnih predstava “Tit Andronik” (JDP) ili “Ibi the Great” prema delu “Kralj Ibi” (NP Sombor, takodje na BELEF-u 2022), biće prisutan sa novim projektom “Totovi” 1. jula, na sceni Ateljea 212, u produkciji SARTR Teatra Sarajevo.


 Dan kasnije, 2. jula će glumica Maša Dakić izvesti monodramu “Blind Date Project” u režiji Andree Pjević, u Bitef studiju u okviru Bitef teatra, dok je 03.07. na redu džez koncert sastava “Dragon Fuel” u Teatru Staklenik Botaničke bašte.


Može se obratiti pažnja i na studentsku predstavu “Aman!” 6. jula na Fakultetu dramskih umetnosti, gde igraju – Denis Murić, Predrag Vasić, Nikola Stanković i Sava Milutinović.TOTOVI
AMAN!


BLIND DATE PROJECT
 Za sam kraj 31. BELEF-a, osim već spomenute duo drame “Dečije povrede” 5. jula, na Maloj sceni “Raša Plaović” Narodnog pozorišta biće 6. jula premijera predstave “Milenijum u Beogradu” prema istoimenom romanu nagradjivanog pisca Vladimira Pištala, u režiji Marka Čelebića, gde igraju Vaja Dujović, Nikola Vujović, Aleksandar Vučković, Bojan Krivokapić, Zorana Bećić, Zoran Ćosić, Nebojša Kundačina, i drugi.


Vladimir Pištalo je povodom početka proba izjavio da je njegov roman o jednom gradu, naravno Beogradu, kako samo ime kaže.

“Nije samo roman o jednoj generaciji, nego i o Beogradu koji je stalno u pozadini i on je jedan od likova… Neko je, pišući o Mediteranu, rekao: Ovu knjigu ne možete čitati bez svog doživljaja unutrašnjeg mora. A vi ne možete da radite bez svog doživljaja unutrašnjeg grada”, naveo je Pištalo, laureat NIN-ove nagrade za roman “Tesla, portret medju maskama”.


VAJA DUJOVIĆ


 


BELEF će biti zatvoren 7. jula monodramom “Čovečice” sa Milenom Predić, prema tekstu Ljiljane Bralović, u režiji glumice Jasmine Večanski Kujundžić, uz scenski pokret glumca Damjana Kecojevića, u Botaničkom Amfiteatru.

Predstava „Čovečice“ se u formi monodrame bavi pitanjem kulture sećanja i individualnog pamćenja uloge žene u zajednici tokom ratova u prvoj polovini 20.veka.

Usmeren na narativ porodičnog sećanja ženskog rodoslova porodice Milošević sa Javora, komad ukazuje na aktuelnu društvenu problematiku tog vremena kroz pitanje narodne, istorijske i političke egzistencije putem priče o herojskom opstanku, samoodržanju i solidarnosti iz ugla položaja žena.

U skoro 50. godina koliko priča o „Čovečicama“ traje provejavaju dva narativa –  žene koje čeka i ženske solidarnosti i uzajamne povezanosti u nevolji.
Zato naše glavne junakinje, heroine, žene koje su sahranile muževe i pronalaze razlog da nastave da žive i upravo iz te zajednice crpe snagu  za dalje borbe.


ČOVEČICE – MILENA PREDIĆ Glavni program će biti bogat pratećim dešavanjima: Mladi Belef – izbor godišnjih ispita, diplomskih i master radova studenata svih izvođačkih umetničkih akademija, kao i Dečiji Belef – predstave naših pozorišta za decu praćene stručnim vođenjima kroz Botaničku baštu „Jevremovac“.   

Na programu je i “Noć Legata” koji se organizuje u saradnji sa Muzejom grada Beograda, otvorena vrata i organizovanje vođenja kroz neke od od najznačajnijih muzejskih  prostora Beograda.

Osmišljen je kao živi dijalog  gledalaca, izvođača i učesnika programa kroz izbor predstava i susrete s autorima. Ove godine u okviru BELEF-a razvijaće se i novi programi: 

Razgovori sa značajnim gostima festivala, autorima, teoretičarima kulture i medija, umetnicima.

Ovi razgovori baviće se novim fenomenima pre svega kulture i umetnosti i omogućiće publici da u direktnom susretu razmene svoje doživljaje i svoja iskustva sa autorima predstava i programa. 

Ovim konceptom i svojim programima BELEF nastavlja da barem malo produži letnju kulturnu sezonu svojoj publici, koja ima mogućnost da prisustvuje premijernim izvođenjima i gostovanjima i tokom leta, i doprinosi važnoj ponudi u kulturnom turizmu grada Beograda. 
Koncerti na BELEF-u:

DRAGON’S FUEL
Ponedeljak, 3. jul  21.00h

Gradska oaza Botaničke bašte

Dragon’s Fuel, uzbudljiva fuzija muzičkih stilova u nekonvencionalnom sastavu vrhunskih džez muzičara, nastupiće u ponedeljak 03. jula  u 21:00h u gradskoj oazi Botaničke Bašte.  

Muzički put započeli su kao kvartet, sa saksofonistima Predragom Okiljevićem i Vojislavom Savkovom, basistom Markom Čurčićem i bubnjarom Lavom Kovačem.

Vrlo brzo su se istakli i jasno afirmisali kao jedan od vodećih bendova savremene džez scene u Srbiji, a svoju delatnost proširili su osnivanjem izdavačke kuće “Horz” i pokretanjem još nekoliko bendova okupljenih oko ovog avanturističkog kolektiva.

Na aktuelnom albumu “Fruška Džungla”, bendu se pridružuje Ivan Burka na vibrafonu, marimbi i perkusijama. Sada kao kvintet, “Dragon’s Fuel” se još više posvećuje samim kompozicijama, sa fokusom na pažljivo osmišljene teme.

Na ovom albumu pokušali su da dočaraju kako čuju Frušku goru, što ih je posebno inspirisalo.


Želja im je bila da, posebno u eri izolacije (pandemije korona virusa 2020 – 2021), kada je nastajala većina kompozicija, kroz toplije melodije pruže slušaocu trenutke meditacije i vid zadovoljstva.

U aprilu ove godine bendu se pridružuje i saksofonista srpske savremene muzičke scene Dušan Petrović, koji svojim jedinstvenim pristupom unosi novi kvalitet u repertoar benda.

LETNjI MUZIČKI SUSRET DVA KVARTETA

Gudački kvartet grada Limasola (Kipar) – Beogradski gudački kvartet (Srbija)

  Utorak, 4. jul, 21.00h

Program koncerta:

Gudački kvartet grada Limasola

Α. Keliris (1964):   Movimento di Quartetto

S. Michaelides (1905 – 1979):  ΄΄Wedding΄΄ «ΟΓάμος»   Lento

W. A. Mozart: Quartet k.156 in G major        
Presto- Adagio -Tempo di Menuetto


Gudački kvartet grada Limasola i Beogradski gudački kvartet

O. Respighi (1897- 1936): Antiche Danze ed Arie Per Liuto.  III.Suite

I. Italiana   II. Arie di Corte   III. Siciliana   IV. Passacaglia

Beogradski gudački kvartet

A. Borodin: Notturno


Đ. Verdi: Prestissimo

A. Dvoržak: Valcer

D. Despić: Menuet

D. Šostakovič: Valcer br.2

B. Bartok: Rumunske igre
Gudački kvartet grada Limasola i Beogradski gudački kvartet

Stevan Stojanović Mokranjac:   Kolaž iz rukoveti  (obrada – Marko Aleksić)

Gudački kvartet grada Limasola
(Municipality String Quartet of Limassol)


Andreas P.  Nicolaou, prva violina

Giorgos Chatzigeogiou, druga violina

Andreas Keliris, viola

Evgenia Karapataki, čelo


Beogradski gudački kvartet:

Nevenka Tatić, prva violina

Vladimir Vasiljević, druga violina

Ivana Gladović Erčić, viola

Dušan Stojanović, violončelo

IVAN MAKRAGIĆ
TANJUG / Music Pocket

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here