Beogradski Irski Festival od 12. do 21. marta

Filmovi, pozorište, muzika, izložbe u 10 dana

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularnoFilmovi, pozorište, muzika, izložbe u 10 dana


Deveti Beogradski Irski Festival (BIF) održava se u nedelji praznika Svetog Patrika, od 12. do 21. marta na različitim lokacijama u gradu, javljeno je iz direkcije te umetničke manifestacije.

  Ovogodišnje izdanje BIF-a maksimalno je prilagođeno propisanim merama Vlade Republike Srbije, tako da će biti mešavina online i uživo sadržaja na otvorenom prostoru, kao i projekcija filmova u Kinoteci i UK Parobrod.

  ’’Iako je naš festival poznat po tradicionalnom gostovanju međunarodnih i irskih umetnika, ove godine zbog pandemije korona virusa nismo u mogućnosti da uživo spojimo ekstrovertne Kelte’’ istakao je Jaš Kaminski, direktor festivala.

  ’’Ipak, potrudili smo se da napravimo zanimljiv program koji će se odvijati na otvorenom i zatvorenom prostoru (uz dozvoljen broj posetilaca), kao i online’’.

  Najviše pažnje će privući „Velika knjiga Irske“ (The Great Book Of Ireland), antologijsko delo koje obuhvata rad 9 kompozitora, 121 umetnika i 144 pesnika koji su slikali, crtali i pisali direktno na pergamentu.

  Izložba ovog umetničkog remek dela otvara se u subotu 13. marta na Savamala Promenadi, dok se dokumentarni film o istoj može pogledati četiri dana kasnije u Kinoteci ili online u toplini svog doma.

Filmski program se održava u UK Parobrod i Kinoteci – od celodnevnih projekcija svih filmova snimljenih po motivima 19 scenskih komada Semjuela Beketa, do dokumentaraca kao što su ’’The Hunger’’ (čiju naraciju vodi čuveni Liam Neeson) i ’’Seamis Heaney And The Music Of What Happens’’ o nobelovcu Šimusu Hiniju, do irskog kandidata za Oskara, maestralnog ostvarenja ’’Arracht’’, kao jedan od tri filma koji će se strimovati putem IFI internacionalnog striming servisa, nove online platforme Irskog Filmskog Instituta.

  Svaki film po Beketovim dramama ima različitu postavku i režiju sastavljenu od glumaca iz pozorišta, filma i drugih polja, među kojima su i dramski umetnici istaknuti u radu na Beketovim komadima. 

  Tako su na repertoaru “Katastrofa” u režiji pisca Dejvida Memeta, gde igraju Džon Gilgud i dramski autor Harold Pinter, “Ohajo Impromptu” – igra Džeremi Ajrons, “Ne ja” Nila Džordana, Dah” Demijana Hirsta, “Predstava”, gde glumi uvek odlični Alan Rikman,Krapova poslednja traka” sa Džonom Hartom, reditelja Atoma Egojana, “Poslednji čin” u kome igra Majkl Gambon, u režiji Konora Mekfirsona, i na kraju “Čekajući Godoa” .

  Projekat svih filmova je realizovao Majkl Kolgan, bivši umetnički direktor Gejt teatra u Dablinu i producirao ga uz pomoć Alana Malounija (Parallel Films) za RTE, Nacionalnu irsku televiziju, Kanal 4 i Irish Film Board.

 Na programu su sva dela Beketa, osim ranog i neizvođenog rada “Eluterije”, što bi bila 20. drama.   Pored pozorišnog komada ’’Disco Pigs’’ i izložbi irsko-dorćolskog fotografa Deana Coady-ja i umetnice Biljane Vuković, Beogradski Irski Festival je u svoj program uvrstio i tradicionalno Ozelenjavanje – Palata Albanija, Hotel Moskva, fontana na Slaviji, Brankov most, Most na Adi, Stari most, Glavna Pošta, Ambasada Kanade i nedavno otvoreni Narodni muzej postaće zeleni.

Naravno, u planu je i tradicionalni koncert Orthodox Celts ovog puta na sceni Kombank Dvorane, umesto u Domu omladine, u znak praznika Svetog Patrika, na dan 17. marta.

Iz programa se izdvajaju sledeći projeketi i detaljniji sadržaji:

ZAČARANI ZIDOVI
15.03. Kinoteka, 17.00h

Dokumentarni film koji istražuje uličnu umetnost u Irskoj, od njenih skromnih početaka sa političkim muralima u Belfastu do današnjih superzvezda scene i njihovog uticaja na savremenu Irsku.

Dokumentarac Ronana Mekloskog zadivljujući je prikaz umetnika sa sprejevima i stensilima koji danas stvaraju širom zemlje, snimljen uz pomoć pokretnih kamera, kroz pogled oduševljenog prolaznika. Moto njihovog rada je da se progresivne politike ubedljivije izražavaju muralima nego rečima.

Ukratko: “Spray it, don’t say it.”

DISCO PIGS
Datum: 13.03. UK Parobrod, 19.00h

Disko svinje” je pozorišni komad koji prati odnos dvoje tinejdžera rođenih istog dana, čije poznantstvo datira od njihovog rođenja. Problem nastaje onog trenutka kada se suoče sa novim, do tada nepoznatim emocijama, koje razvijaju jedno prema drugom tokom emocionalnog i seksualnog sazrevanja .

Iako su na prvi pogled predstavljeni kao negativci, oni predstavljaju samo žrtve sistema, proizvod društva sa kojim nisu znali da se nose.

Naša dva aktera postavljaju sebi brojna pitanja o ljubavi, seksualnosti i životu. Gledaoci će imati priliku da mrze ili vole Svinju i Prcoljka,  neki  će se  ih razumeti i saosećati sa njima, neki ih pak osuditi, ali će sasvim sigurno svako moći da u ovom komadu pronađe delić sopstvenog odrastanja i iskustva.

Komad je delo studenata glume Fakulteta savremenih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Branislava Lečića i asistenta Dubravke Kovjanić, a asistent režije je Marija Mladenović.

“Disko svinje” delo su irskog autora Ende Volša i svoju praizvedbu imalo je u Irskoj  (1996) u kojoj je jednu od uloga (Svinju)  igrao tada  nepoznati glumac Kilijan Marfi, danas najpoznatiji po ulozi u čuvenoj gangsterskoj britanskoj seriji “Peaky Blinders”.
Predstava je postigla ogroman uspeh i lansirala je kako Marfija (kao glumca), tako i Volša (kao autora i reditelja) u sam vrh savremene evropske drame.

Marfi je danas velika zvezda malih ekrana, dok je Volš, između ostalog, nastavio saradnju sa Dejvidom Bouvijem na projektu “Lazarus” (mjuzikl za koji je muziku i tekstove pesama pisao Bouvi, a po knjizi Ende Volša).BG OZELENJAVANJE

Ove godine, Palata Albanija, Hotel Moskva, fontana na Slaviji, Brankov most, Most na Adi, Stari most, Glavna Pošta, Ambasada Kanade i Narodni muzej će postati zeleni!

Ako nećete biti u Irskoj na Dan Svetog Patrika 17. marta, ne budite tužni, i Beograd će pozeleneti!

Stari spomenici, nove gradske celine i umetnička dela učestvuju u prazniku ove godine kao deo akcije #GlobalGreening u čast proslave irskog pokrovitelja. Beograd će biti, poput Londona, Njujorka, Sindeja, Bostona i Moskve, jedan od centara proslave ovog velikog dana i postati zelen!


Fotoizložba Dean Coady

Dean Coady je irski fotograf i svetski putnik koji trenutno živi na Dorćolu, u Beogradu, mestu koje je postalo njegova inspiracija, ali i pozadina i glavni predmet njegovih fotografija.
Umetnik je posebno zainteresovan za senke i muziku kafanske kulture i njene sličnosti sa divljim, skrivenim pabovima koje je posećivao u mladosti u  ruralnoj Irskoj. 
Beogradski irski festival ponudio mu je priliku da istraži svoju nomadsku i često frenetičnu umetnost u statičnom okruženju.
Ova sedmodnevna izložba, trebalo bi verno da predstavi umetnikov rad u oblasti portreta, muzike i putne fotografije.

Dean Coady
VELIKA KNJIGA IRSKE

Velika knjiga Irske – Leabhar Mór na hÉireann je rukopis na pergamentu i savremena iluminirana knjiga, nastala u Dablinu u periodu od 1989. do 1991. godine.
Obuhvata rad 144 irska pesnika, 121 umetnika i 9 kompozitora.

Svi učesnici u stvaranju ove knjige, pisali su, crtali i slikali direktno na velikim, ručno obrađenim stranicama pergamenta, a njihov rad je objedinio kaligraf Denis Brown.

Na 250 stranica knjige, pronalazimo ne samo izuzetnu galeriju moderne irske umetnosti, već i antologiju poezije i izbor muzičkih kompozicija, povezanih u jedinstveni tom, koji je po veličini poput jedne i po Knjige Kelsa, čuvenog irskog iluminiranog rukopisa iz 9. veka.

- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Završeno snimanje dokumentarnog filma o Led Cepelinu

Film koji režira Bernard Mekmahon je najavljen u maju 2019. godine, a povodom 50 godina benda koja je obeležena...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket