Beogradska filharmonija veoma vredna sa koncertima pred Novu godinu na Kolarcu

Tango sa Letisijom Moreno i rasprodat dvostruki “Muzički bazar”

0
Reklama


Tango sa Letisijom Moreno i rasprodat dvostruki “Muzički bazar”

Beogradska filharmonija priprema veoma atraktivan repertoar pod upravom stalnog gostujućeg dirigenta Danijela Rajskina, a glavna zvezda koncerta u petak 17. decembra u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine je španska violinistkinja Letisija Moreno.


Takođe, dva koncerta „Muzički bazar“ 24. i 25.12. su već rasprodata!

Harizmatična solistkinja izvešće uvek primamljiva “Godišnja doba Buenos Ajresa” Astora Pjacole, a na repertoaru orkestra su dela Turine, Kančelija i Prokofjeva.


Španska muzičarka peruanskog porekla, priznata kao veoma uzbudljiva i svestrana, Letisija “pleni publiku i kritiku svojom prirodnom harizmom, virtuoznošću i dubokom interpretativnom snagom”.

Redovno nastupa sa najpoznatijim dirigentima kao što su srpski prijatelj Zubin Mehta, Esa-Peka Salonen, Pavo Jarvi, Vladimir Aškenazi, kao i sa vodećim orkestrima sveta.

Letisija Moreno
Danijel Rajskin, Foto: Marko ĐokovićSa Beogradskom filharmonijom će nastupiti prvi put i vodi publiku u neodoljivi Buenos Ajres kroz remek delo “Godišnja doba” argentinskog kompozitora Astora Pjacole, čije ime je asocijacija za tango.

Takođe, ovim izvođenjem se obeležava 100 godina od rođenja ovog čuvenog i jednog od najautentičnijih muzičkih umetnika 20. veka.

Filharmonijski koncert počinje raskošno uz jedno od najpoznatijih dela španskog kompozitora Hoakina Turine “Procesija Rosija”, a završava satirom Sergeja Prokofjeva i svitom “Zalјublјen u tri narandže”.


Poseban deo programa posvećen je domaćoj premijeri duboko emotivnog ostvarenja – “NU.MU.ZU”, nedavno preminulog gruzijskog kompozitora Gije Kančelija i prijatelja dirigenta Danijela Rajskina.
“Nu.Mu.Zu” znači “Ne znam” na sumerskom, a ovim delom Kančeli iskazuje nadu u svet bez nasilјa.Novogodišnji koncerti Beogradske filharmonije: „Muzički bazar“


Lepa vest je stigla iz ove ustanove kulture: Najveseliji nastupi Beogradske filharmonije, čuveni novogodišnji koncerti, zakazani za 24. i 25. decembar na KolarcuRasprodati su za samo jedan dan!

Tradicionalno veliko interesovanje za najpopularnije i najveselije nastupe orkestra nije izostalo ni ove godine, a za kraj 2021. Filharmonija priprema „Muzički bazar“ i muzikom vodi na različite meridijane.

Specijalni gost novogodišnjih koncerata je finski umetnik – Kari Kriku, virtuoz na klarinetu čiji nastupi oduševljavaju publiku po celom svetu, a na filharmonijskim koncertima nastupa pod upravom Danijela Rajskina.

Pionir u izvođenju i promociji savremene muzike, Kari Kriku je poznat po neobičnoj i atraktivnoj interpretaciji.

Klarinetista iz Finske izvodi svoj projekat “Bizar Bazar” sa aranžmanima narodne muzike za solo klarinet i kamerni orkestar, u rasponu od klezmer melodija preko portugalskog fada i mađarskih igara, nastupajući sa orkestrima od Kimi Sinfonijete do Beogradske filharmonije.27.12.2013. Nova godina po gregorijanskom kalendaru Alan Bjelinski DISCO Filharmonija Srpsko narodno pozoriste koncert Beograd, 27.12.2013. foto Marko Djokovic/BEOGRADSKA FILHARMONIJA
Novogodišnji koncert – Filharmonijski cirkus, Dirigent: Dejvid Livaj 26.12.2015. photo Marko Djokovic/BEOGRADSKA FILHARMONIJA

Uvek drugačiji, neobični, veseli ili burleskni, novogodišnji koncerti Beogradske filharmonije su godinama među najtraženijim nastupima u sezoni.


Publika koja je bila najbrža imaće priliku da na „Muzičkom bazaru“ Beogradske filharmonije proputuje i obiđe različite muzičke kulture.

Na dve koncertne večeri na Kolarcu, kao na pravom bazaru, Beogradska filharmonija nudi muzičko šarenilo sa različitih meridijana. Praznična atmosfera će biti uz zvuke jevrejskog klezmera, arapske longe, portugalskog folklora zajedno sa numerama klasične literature Bramsa, Borodina i drugih.

Koncert je apsolutno idealan za sve koji su se zaželeli putovanja i novogodišnjih koncerata. Kao na pravom bazaru, BF nudi šarenilo muzičkih kultura sa različitih meridijana, tako da će praznična atmosfera biti uz zvuke jevrejskog klezmera, arapske longe, portugalskog folklora zajedno sa veselim numerama klasične literature.Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here