Beogradska filharmonija i holandska umetnica Lusi Horš – 2. juna u Kolarčevoj zadužbini

Filharmonijski karneval u Veneciji uz Rajskina i zvezdu na blok flauti

0
Reklama

Filharmonijski karneval u Veneciji uz Rajskina i zvezdu na blok flautiBEOGRAD, 1. juna: Beogradska filharmonija predstavlja Lusi Horš, poznatu muzičku umetnicu na blok flauti uz dirigenta Danijela Rajskina, u petak, 2. juna u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine (20.00h).

Na programu je raskošan repertoar od baroka do romantizma uz dela Đovanija Gabrijelija, Antonija Vivaldija, Žana Batista Arbana, Gustava Malera i Petra Iljiča Čajkovskog.

Filharmonijska sezona “Na dobrom putu” stiže do neodoljive i veoma romantične, živopisne Venecije uz jedinstveno muzičko putovanje kroz različite epohe koje su obeležele ovaj grad.

Venecija je nekada smatrana za evropski Las Vegas, a u atmosferi kreativnosti i slobode, razvijali su se žanrovi stvarajući veoma specifičan stil Venecijanske škole.


Foto: Marko Đoković
Tako će koncert početi uz Gabrijelijev „Canzon septimi toni br. 2″ i Vivaldijeva dela za malu flautu i orkestar, a Lusi Horš će izvesti još i Arbanovu Fantaziju i varijacije na Karneval u Veneciji.


Mlada holandska zvezda klasične muzike Lusi Horš, pomalo zaboravljeni instrument blok flautu ponovo stavlja u centar pažnje svetske muzičke javnosti. Istaknuti talenat na današnjoj međunarodnoj muzičkoj sceni, veoma je tražena solo muzičarka, a takođe je ekskluzivna umetnica „Deka Klasiksa„.


U junu 2020. godine, Lusi je osvojila veoma prestižnu Holandsku muzičku nagradu, koja se smatra najvišom počasti koja se dodeljuje muzičarima u oblasti klasične muzike.


Foto: Marko Đoković
Tokom romantizma Venecija je postala utočište mnogih aristokrata i intelektualaca Evrope, koji su tu pronalazili inspiraciju za naredne poduhvate, naročito u doba karnevala.


Antologjski italijanski reditelj Lukino Viskonti je u 20. veku sa svojim filmom „Smrt u Veneciji“ (1971) prema istoimenom romanu (1912) Tomasa Mana  spojio je ovaj grad sa muzikom Gustava Malera, „Adađetom“ iz „Simfonije br. 5“, koji je postao kultna numera filmske muzike.

U petak, odnosno sutra, upravo ova kompozicija je na programu Beogradske filharmonije sa gostujućim dirigentom Danijela Rajskina, a koncert zaokružuje remek delo simfonijske muzike “Frančeska da Rimini” od P. I. Čajkovskog.


Koncert u znaku Venecije je uveliko rasprodat, a ulaznice za stajanje biće u prodaji sat vremena uoči nastupa, odnosno od 19.00h na blagajni Kolarca.


Foto: Marko Đoković


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here