Bendovi „Obojeni program“ i „Repetitor“ dolaze u Sremsku Mitrovicu 28. aprila

0
Obojeni program i Repetitor
Bendovi Obojeni program i Repetitor 28. aprila u Sremskoj Mitrovici
Reklama

Udruženje građana „Art front“ iz Sremske Mitrovice ne prestaje da iznenađuje malu sredinu sa brojnim događajima. Posle prvoaprilske standup večeri sa Srđanom Dinčićem, 28. aprila na dobro poznatom mestu, Hrvatskom domu u srcu antičkog Sirmijuma usledeće koncert poznatih bendova, pripadnika alt-rok scene iz Novog Sada i Beograda, „Obojenog programa“ i „Repetitora“.

Branislav Babić Kebra je „Obojeni program“ osnovao davne 1980. godine i za 43 godine postojanja, kroz Kebrine ruke prošlo je više od 50 muzičara. Svoje delovanje počeli su kao trio, unoseći na domaću scenu post-pank zvuk pod uticajem britanske i američke nezavisne scene. Svoj prvi album „Najvažnije je biti zdrav“ ovi talentovani Novosađani izdali su tek posle 10 godina postojanja, tačnije 1990. godine. Od tada, bend je do 2021. izdao još 11 studijskih albuma, poslednji „2021=41“ (godina u kojoj je izdat album = broj godina koliko su tada trajali) sa šest ranije izdatih singlova objavili su 2021. godine u formatu dobre, stare gramofonske ploče. Tokom druge polovine 2022. godine bili su aktuelni vinilnim reizdanjem njihovog 10. studijskog albuma „Kako to misliš: mi?“, originalno izdat 2012. godine na kompakt disku i u digitalnom formatu. Njihovo delovanje, dugo 40 + tri godine, može da se opiše stihom „Svaka definicija gubitak je slobode“. Bend je za ove 43 godine postojanja uspeo da stvori jedinstveni muzički pravac kojem nema ravnog i ustanovio se kao deo opšte kulture jedne čitave generacije.

Beogradski trio „Repetitor“ jednog zimskog dana 2005. godine osnovali su Ana-Marija Cupin (bas, vokal), Milena Milutinović (bubanj) i Boris Vlastelica (vokal, gitara). Od početka 2006. nastupali su po Beogradu, a kasnije i po ostalim većim gradovima Srbije zajedno sa „Partibrejkersima“, „Kandom, Kodžom i Nebojšom“, „Jarbolima“, pa i sa spomenutim „Obojenim programom“. Prva pesma kojom su se predstavili široj publici nosi naziv Ja, objavljena je na kompilaciji „Jutro će promeniti sve?“ (nema veze sa serijom istoimenog naziva), i provela je pet nedelja na vrhu liste slušanih domaćih singlova na upokojenom Radiju B92. Sledeće tri numere: 10 puta nedeljno, Pukotine i Sve što vidim je prvi put izašle su 2008. godine na kompilaciji „Zdravo, zdravo, zdravo“, na kojoj je predstavljeno tada pet novih bendova iz Beograda. Sve ovo je bila inicijalna kapisla za izdavanje njihovog debitanskog albuma „Sve što vidim je prvi put“ 2008. godine. Dok ove godine ovaj trojac iz srpske prestonice slavi punoletstvo svog zajedničkog delovanja, oni paralelno promovišu i vinilno reizdanje njihovog navedenog prvog albuma, koje je svetlost dana ugledalo novembra 2022, kao i još uvek aktuelni četvrti studijski album „Prazan prostor među nama koji može i da ne postoji“ (2020), sa kog je nedavno lansiran i četvrti singl za kompoziciju Sa izvora. Za mitrovačku publiku članovi benda pripremili su kompletan repertoar sa navedenog albuma prvenca, kao i poznate pesme sa preostala tri njihova studijska albuma i još jednom pokazati zašto važe za najenergičniju trojku u regionu.

Ulaznice su već u pretprodaji po ceni od 1000 dinara i dostupne su u lokalnom kafiću „Kreativni bar“ za sve zainteresovane meštane centra Srema.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here