Bend “Buč Kesidi” održao koncert na stadionu Tašmajdan (subota, 16.09.): Trijumf i spektakl

Luka Racić i Zoran Zarubica moraju biti zauvek ponosni

0
Reklama


Luka Racić i Zoran Zarubica moraju biti zauvek ponosni


BEOGRAD, 17. septembra – Elektro rokenrol grupa “Buč Kesidi” održala je sinoć (subota, 16.09.) prvi put koncert na stadionu Tašmajdan u Beogradu pred nekoliko hiljada posetilaca i ostavila neizbrisiv trag na savremenoj muzičkoj sceni i koncertnoj produkciji.

Time su Luka Racić i Zoran Zarubica koji čine ovaj duo, zaokružili svoju regionalnu turneju „Skupi snagu“ na kojoj su gostovali širom Srbije i bivše Jugoslavije.

Neki od gostiju velikog koncerta su nastupali pre njih, i to su bili odabrani muzičari i grupe koje su sličnog senzibiliteta i žanra alternativne i elektro pop muzike, kao „Buč Kesidi“. Prvo je na scenu izašao mladi kantautor Gipsii, jedan od favorita ove godine u Izboru za Pesmu Evrovizije, kao i hrvatska elektro atrakcija “Pocket Palma”.
Dzipsi 1 ZT6_3739 Marko Ristic @zamrznutitonovi


Pocket Palma 1 ZT6_3800Marko Ristic @zamrznutitonoviIpak, najveću euforiju je definitivno izazvala mlada Bojana Vunturišević, sa neumoljivom energijom i dinamičnim nastupom. Bojana i mešavini srodnih žanrova (rep, pop, hip hop, elektro pop) i u veoma specifičnom načinu komunikacije sa publikom, odličnim presekom hitova sa dva solo albuma – „Daljine“ (2017) i najnoviji „Ljubav“ (2023), zabavila je auditorijum, kao i sebe.

Publika je uživala u mnogim pesmama tokom ovog nastupa kao što su „Kese etikete“, „Daljine“ ili „Ljubav“, tako da su se svi ozbiljno zagrejali za glavnu tačku večeri – „Buč Kesidi’.

Bojana je ovog leta osvajala zaredom naša tri najveća muzička festivala – Beer fest (Beograd), Arsenal fest (Kragujevac) i Exit (Novi Sad).Bojana Vutrunisevic 01 ZT6_3978 Marko Ristic @zamrznutitonoviPosle instrumentalnog elektro uvoda Intro, usledila je prava „Euforija“ – hit sa njihovog drugog istoimenog albuma, što je obradovalo fanove oba pola, istina više je u masi bilo devojaka.

„Dobro veče, dobrodošli! Mi smo bend „Buč Kesidi“ iz Pančeva“, uobičajeno je Luka Racić (vokal, gitara) pozdravio publiku.

Odmah se nadovezao Zoran Zarubica (vokal, bubanj) – „Kako ste ljudi? Nadam se da ste uzbudjeni barem blizu koliko smo Luka i ja večeras„.

Na njihovoj set listi nizali su se hitovi gde kažu da ne vole „Laž“, vole da se nalaze kod „Kafe aparata“, ali vape kad zagusti „Trebaš mi„, i pitaju se  „Draga?“.

Luka i Zoran umeju da iskreno viknu „Čekam te (i ne idem bez tebe nigde)“.


Buc Kesidi 01 DSC_9786 Marko Ristic @zamrznutitonovi

Buc Kesidi 09 DSC_9969 Marko Ristic @zamrznutitonovi

Buc Kesidi 11 DSC_9986 Marko Ristic @zamrznutitonovi
Pesme su neobičan spoj više žanrova – retro prizvuka disko i dens scene iz prošlog veka, alternativne struje, rokenrola i elektro pop muzike.

Uspevaju ovi neobični momci da nam prirede neku vrstu nostalgije i vraćanje u disko eru nalin ka bivšu SFRJ ili svetske trendove, a opet uspevaju da budu svoji sa tim zaraznim hitovima, uz kostime – odela koja sijaju od šljokica, šarmantno i atraktivno.

Pozornica je konstruisana tako da je produžena čitava platforma napred kao na svetskim binama, tako da je Luka koristio da po tom delu skače i igra sa gitarom, umeo je i da se žestoko zaleti, a povremeno mu se pridružio i Zoran, kad je odmarao od bubnjeva.

„Kako vam je večeras, da li se zabavljate? Eto ovo je lep period, kraj leta. A koji je danas dan?“, najavio je Zarubica numeru „Subota“ na opšte oduševljenje.
Buc Kesidi 17 ZT6_4878 Marko Ristic @zamrznutitonovi

Buc Kesidi 23 ZT6_5043 Marko Ristic @zamrznutitonovi


Buc Kesidi 24 ZT6_5064 Marko Ristic @zamrznutitonovi
Na turneji smo od aprila neprestano i zato ne možemo da završimo treći album. Zato ćemo posle ovog koncerta večeras da završimo turneju „Skupi snagu“ i vraćamo se u studio da snimamo album“, pomalo se požalio Zoran i zapevao sa Lukom upravo novu kompoziciju „Skupi snagu“ spremnu za treći album.

Tokom regionalne serije koncerata, na njihovim samostalnim i festivalskim koncertima širom regiona prisustvovalo je više desetina hiljada ljubitelja njihove muzike, tako su obišli i drugu godinu zaredom Arsenal Fest u Kragujevcu.

Hvala vam što ste ovde večeras. Da nije vas, ne bi bilo ni nas ovde večeras. Drago mi je da nas toliko slušate i uvek podržavate, to nam puno znači“, Zoran je bio nadahnut sve vreme u komunikaciji sa publikom.

Prvi gost na sceni im je bila mlada muzičarka Zoi, koja je u sličnom stilu elektro muzike, sa primesama trepa. Ona je uz muzičku pratnju Luke i Zorana otpevala dve svoje numere – „Jasno mi je“ i „Đavoli„, te je ubrzo „projezdila“ scenom.


Buč Kesidi 2023 – Taš – 18 – foto Nemanja Đorđević

Buc Kesidi 24 ZT6_5064 Marko Ristic @zamrznutitonoviSet lista je bila obavezna obogaćena temama gde su vikali „Stani!! Stani!!“, podsetili na vreme „Pola pet„, i da  „Kasno je“. Posebna euforija je nastala tokom izvođenja numere „Tiho“ kada su skoro svi upalili mobilne telefone i time obasjali čitav stadion Tašmajdan.

„Buč Kesidi“ su priredili pravi „Uragan“ i onda se osvrnuli na još jedan hit singl „Curimo po asfaltu“ za predstojeći album.

Uspeh koncerata tokom ovogodišnje turneje u Zagrebu, Sarajevu, Podgorici, Ljubljani, Varaždinu, Skoplju, Tuzli, vodio je Luku i Zorana ka glavnom cilju – najvećem stadionu u srcu Beograda – Tašmajdan.  

Ime njihovog benda je inspirisano čuvenim vestern filmom “Buč Kesidi i Sandens Kid” (1969) gde su glavne uloge igrali Pol Njumen i Robert Redford.  


Buč Kesidi 2023 – Taš – 07 – foto Nemanja Đorđević

Buč Kesidi 2023 – Taš – 01 – foto Nemanja Đorđević

Buč Kesidi 2023 – Taš – 01 – foto Nemanja ĐorđevićNa aktuelnoj turneji napunili su stadion “Šalata” u Zagrebu, SPENS u Novom Sadu.

 Koncert na Tašmajdanu je trebalo da održe još 3. juna, medjutim usled strašnih tragedija u maju koje su zadesile našu zemlju, rešili su da odlože koncert za 16. septembar.  

Ogromni hitovi su obradovali na hiljade ljudi u parteru, fan pitu i tribinama gde bend tvrdi kako „Nema ljubavi u klubu“, da bi nakon „Subote“ otpevali i drugi dan da kompletiraju temu vikenda – „Nedelja ujutro“.

Možda je ipak najveća euforija nastala sa njihovim ultimativnim i najzrelijim hitom „Idemo do hodnika“ koji su priredili u veoma produženoj verziji na radost svih. Ta pesma ove noći je bila kao vrsta pripovetke, početka romana, impresivne zbirke proze, kroz gitarske solaže i rifove srećnog Luke i kasnije podrške Zorana u vidu kidanja na bubnjevima uz ogromne konfete kao ekstra iznenadjenje.


Buč Kesidi 2023 – Taš – 37 – foto Nemanja Đorđević
Tokom koncerta je bilo scenskih svetlosnih efekata, kao i jedan snažan vatromet, ali i impresivna vatrena stihija u vidu serije varnica koje su delile Luku na izduženoj platformi i Zorana na glavnom delu bine.


Gostovao im je sasvim neočekivano i pop pevač kantautor Vlado Georgiev sa svojom baladom „Lažljiva“ i izjavio celom Tašmajdanu – „Buč Kesidi je moj novi omiljeni bend!“ i iznenada skinuo sa sebe jaknu i bacio u publiku.

Publika je bila oduševljena kada se Vlado pojavio, mada ovaj nastup sa momcima u timu, nije izgleda bio skroz adekvatan, ali srećom brzo se završilo, moglo je da predje u transfer blama svakog u publici.

Na samom kraju Luka i Zoran su odsvirali hitove „Nebitna (… Ne mogu da)“ i „Đuskanje ne pomaže“, čime su zaokružili puna dva sata velikog koncerta.Buč Kesidi 2023 – Taš – 10 – foto Nemanja Đorđević


Buč Kesidi 2023 – Taš – 36 – foto Nemanja Đorđević

Buč Kesidi 2023 – Taš – 37 – foto Nemanja Đorđević
Bisa nije bilo, ali su obojica sišli u publiku i dugo se grlili sa svojim fanovima uglavnom lepšeg pola uz vrisku devojaka.

U Beogradu su imali uspešne rasprodate koncerte u sali “Amerikana” Doma omladine krajem 2019. i na Platou kod spomenika Pobednik na Kalemegdanu na leto 2021, ali su sada na Tašmajdanu svakako znatno podigli lestvicu u uspešnoj karijeri. Bio je ovo spektakl i trijumf. Kapa dole, momčine.

I pitamo se odmah za Luku i Zorana, šta dalje? Uspešno su nakon Kalemegdana zaobišli Mts Dvoranu, dokazali da su prevazišli i jedan Sava centar …

Zoran je obećao da se i naredne godine vidimo ovde, daklem na Tašmajdanu, a ja mogu pitati – a zašto ne Štark Arena? Stvarno, why not, Buč Kesidi?IVAN MAKRAGIĆ
TANJUG * Music Pocket


Kako je momcima „Buč Kesidi“ bilo u Zagrebu na stadionu Šalata, pogledajte dole …Šalata Vedran Metelko_GRI5980 Šalata Vedran Metelko
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here