Bend „Buč Kesidi“ i na pozorišnoj sceni: premijera predstave „Na litici“ 8. maja u Pančevu, 9. maja u Beogradu  

Svestrani umetnici i na daskama koje život znače

0
Reklama


Svestrani umetnici i na daskama koje život znače

PANČEVO: Predstava „Na litici“ prema poznatom komadu „Norveška danas“ švajcarskog pisca Igora Bauersime, u režiji Zorana Zarubice, premijerno će biti izvedena 8. maja od 19.30h na Maloj sceni  Kulturnog centra Pančeva.  

Nakon premijere u Pančevu, uslediće premijerno izvođenje – gostovanje u Beogradu 9. maja, od 20h u Dorćol Platz-u, na programu Reflektor teatra.


Pozorišni komad je duo drama, egzistencijalistička romantična priča o dvoje mladih koji traže smisao života, nastao po istinitom dogadjaju, a zaplet počinje kada junakinja Julija objavljuje da želi da se ubije i da ne želi to da uradi sama. 


Režiju potpisuje Zoran Zarubica, inače popularan kao jedan od dvojice članova alternativnog elektro rok benda “Buč Kesidi”, dok njegov kolega iz te grupe Luka Racić potpisuje zajedno sa njim muziku ove predstave.

Zoran Zarubica je pored uspešne karijere muzičara, student Pozorišne i radio režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.Zanimljivo je da muzičare zanima upravo pozorišna režija, jer su ovaj smer diplomirali takođe i – Darko Rundek i Nikola Pejaković Kolja, koji je izuzetno svestran – glumac, scenarista, bluz umetnik,


U predstavi jedine dve uloge igraju Maja Šuša i Nikola Pavlović, a u umetničkom timu su i  – kostimografkinja Suna Kažić, autorke scenografskog rešenja, vizuelnog identiteta i animacije – Milica Milosavljević i Bojana Ristić. 


 Do kraja ove pozorišne sezone, predstava će gostovati u Leskovcu, Vranju, Bujanovcu, Kragujevcu, Lazarevcu i Kraljevu. Turneja ove predstave, u organizaciji udruženja Budi” iz Pančeva, podržana je od strane Vlade Švajcarske, u okviru prvog poziva za realizaciju kulturnih i umetničkih projekata i partnerskih projekata programa Kultura za demokratiju. 


Navedeni program za demokratiju podržava nezavisnu kulturnu scenu u Srbiji tako što, kroz kulturu i umetnost podstiče kritičko i kreativno razmišljanje o društvenim temama od važnosti za lokalne zajednice.  
Osim toga podstiče saradnju učesnika na nezavisnoj kulturnoj sceni, stvarajući  prostor za promociju pluralističkih vrednosti i interkulturalnog dijaloga u Srbiji. 


Bend „Buč Kesidi“ je tokom pandemije 2020-2022 imao nekoliko zapaženih koncerata u Srbiji i regionu, a veliki trijumf su postigli sa čak 5 rasprodatih večeri u Zagrebu na sceni dvorišta Fakulteta likovnih umetnosti (septembar 2021).

 U Beogradu su takodje imali rasprodat koncert na Platou ispred spomenika Pobednik na Kalemegdanu tokom leta 2021 – krajem avgusta.

Pamte se i njihova dva sjajna, energična koncerta u sali „Amerikana“ Doma omladine Beograda, krajem decembra 2019.Sledeće stanice u Srbiji gde publika može slušati bend „Buč Kesidi“  jesu – 12. maja Gradski kulturni centar (GKC) Užice, gde će svirati prvi put, kao i 21. maja u Nišu, Banovina, dvorište Univerziteta (biće to njihov novi povratak u gradu na Nišavi nakon rasprodatih svirki 2019. u popularnom rok klubu „Feedback“).

Na jesen 2020. godine objavili su vinil albuma „Euforija„. Limitirana serija od 500 crvenih ploča rasprodata je za nekoliko dana.

Bend je prošle godine publici predstavio i svoj dugometražni film „Euforija uživo“ koji je prikazan u bioskopima širom regiona.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here