BEMUS 2021: Koncert “All Stars” večeras, 3. novembra na velikoj sceni Kolarca u Beogradu

0
Reklama
Sve same strane zvezde klasične muzike


Na koncertu ALL STARS, 3. novembra na 53. Bemusu na Kolarcu umesto Hatje Bunijatišvili nastupiće mlada izuzetno talentovana pijanistkinja Eva Gevorgjan.

Rođena 2004. u Moskvi, mlada je ruska pijanistkinja, koja je nedavno ponela titulu Young Yamaha Artist (2021). Pažnju najšire muzičke javnosti privukla je nedavno kao najmlađa finalistkinja 18. Međunarodnog Šopenovog konkursa, oktobra 2021. u Varšavi. Godine 2020. Evgenij Kisin je odabrao Evu Gevorgjan za dobitnika stipendije Pijanističkog festivala u Ruru 2020. godine.

Osvojila je nagrade na više od četrdeset međunarodnih takmičenja pijanista i kompozitora, širom sveta. Između ostalog, dobitnica je Gran prija Ruskog nacionalnog orkestarskog takmičenja, 2021, priznanja Otkriće godine u izboru International Classical Music Awards, 2019. godine.

Eva Gevorgjan pohađa Centralnu muzičku školu Državnog konzervatorijuma „Čajkovski“ u Moskvi, u klasi Natalije Trul. Nastupala je širom Rusije, Evrope (uključujući debi u dvorani Rojal Albert hol, aprila 2019. godine) i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Na koncertu na Bemusu će Eva Gevorgjan nastupiti sa renomiranim solistima koji na ovogodišnjem festivalu premijerno nastupaju zajedno:

Hačatur Almazjan

Hačatur Almazjan (Khachatur Almazian) je jermenski violinista i producent, umetnički direktor, vođa i solista popularnog i svestranog ženskog ansambla “Almazyan Symphony”, sastavljenog od veoma talentovanih muzičara, koji je osnovao zajedno sa srpskom violončelistkinjom Tamarom Savić, 2007. godine. “Almazyan Symphony”su u saradnji sa međunarodnom baletskom zvezdom Sergejom Polunjinom bili specijalni gosti otvaranja festivala Exit 2018. godine.

Snimili su sve numere za film Emira Kusturice ,,Na mlečnom putu“, koje je komponovao Stribor Kusturica. U ovom filmu Hačatur je dobio ulogu glumca, deleći scenu sa slavnom italijanskom glumicom Monikom Beluči.

Rođen u umetničkoj porodici, Hačatur Almazjan je studirao u Jerevanu i Moskvi. Studije je nastavio u Briselu kod Igora Ojstraha, Njujorku kod Miše Kejlina i Parizu kod Eduarda Vulfsona. Godine 1997. osvojio je prvu nagradu na Muzičkom takmičenju Belgijskog radija i televizije. Kao solista, Hačatur je nastupao sa orkestrima i filharmonijama kao što su: Šangajski simfonijski orkestar, Nacionalni orkestar Belgije, Filharmonija Belgijskog radija, Jermenska nacionalna filharmonija, Filharmonija Ontarija, Kraljevski kamerni orkestar Valonije, Moravska filharmonija, itd. i sa dirigentima kao što su: Žilber Varga, Justus Franc, Marko Parizoto, Rudolf Verten i mnogi drugi. Godine 2019. na festivalu Kustendorf, Hačatur Almazjan je premijerno svetu predstavio novo delo Đovanija Solime “ Tarantulae Cadenzas ” za violinu, violončelo i orkestar zajedno sa violončelistom Narekom Ahnazarjanom. Svira na violini ,, Giuseppe Gagliano ” iz 1774. godine iz privatne kolekcije Are Simonijana i , Gand & Bernardel“ iz 1886. u vlasništvu porodice Garnije.

Gračja Avanesjan

Gračja Avanesjan (Hrachya Avanesyan) smatra se jednim od najinspirativnijih umetnika svoje generacije. Rođen je u Jermeniji, studirao je na Kraljevskom konzervatorijumu u Briselu u klasi Igora Ojstraha. Dobitnik je prve nagrade na takmičenjima Jehudi Menjuhin i Karl Nilsen.

Imao je zapažene nastupe sa Filharmonijom iz Kopenhagena, Danskim nacionalnim simfonijskim orkestrom, Belgijskim nacionalnim orkestrom, Varšavskom filharmonijom, Beogradskom filharmonijom, Briselskom filharmonijom, Kraljevskom flamanskom filharmonijom, Tokijskim simfonijskim orkestrom, i mnogim drugima i sa dirigentima među kojima su: Mark Sustro, Valter Veler, Kristofer Varen Grin, Pol Gudvin, Pol Votkins, Aleksandar Vedernikov, Patrik Dejvin i Danijel Rajskin. Avenesjan je održao koncerte u najprestižnijim dvoranama među kojima su: Konserthebau u Amsterdamu, Vigmor Hol u Londonu, Santori Hol u Tokiju, Koncertna dvorana Danskog radija u Kopenhagenu, Nacionalni auditorijum u Madridu.

Avanesjanovi albumi snimci sa Dvoržakovom muzikom izuzetno su hvaljeni. Godine 2017. album sa remek-delima Šumana i Bramsa, u izvođenju sa Borisom Brovcinom, Aleksandrom Čaušijanom i Evgenijem Sudbinom, postao je snimak sa iTunes A-liste i najbolji Bi-Bi-Sijev snimak godine za kamernu muziku. Godine 2018. video zapis resitala sa Morijom Žoao Pireš objavljen je na aplikaciji Imagine Clarity i od tada je stekao milione gledalaca. Gračja Avenesjan svira na violini Žan Batista Vijoma iz 1864. godine.


Adrijen Buaso

Adrijen Buaso (Adrien Boisseau) sa 14 godina postaje student Pariskog konzervatorijuma u klasi Žana Sulema. Godine 2009. osvaja prvu nagradu, kao i nagradu publike na Međunarodnom takmičenju „Maks Rostal“ u Berlinu. Dve godine kasnije, pozvan je da nastupa kao debitant u dvorani Berlinske filharmonije sa Nemačkim simfonijskim orkestrom pod dirigentskom palicom Kšištofa Urbanskog.

Od 2013. godine, Adrijen usavršava svoje muzičke veštine kod Andraša Šifa, Nobuko Imai, Stivena Iserlisa, Kristofa Ešenbaha, i Ivri Gitlisa na Akademiji Kronberg. Žiri prestižne Međunarodne nagrade za klasičnu muziku – International Classical Music Awards (ICMA) proglasilo ga je Mladim umetnikom godine 2014.

Nakon tri veoma uspešne godine sa kvartetom Eben, Buaso odlučuje da nastupa samostalno. U sezoni 2019/2020, nastupa na festivalima Schubertiade, La Folle Journée, u Centru umetnosti u Seulu, dvorani Arsenal u Mecu, kao i na festivalima u Evijanu i Bergenu. Nedavno je nastupio u Pariskoj filharmoniji sa Hatjom Bunijatišvili i violončelistom Edgarom Moroom. Adrijen Buaso svira veličanstvenu violu koju je izradio Yair Hod Fainas u Parizu.

Narek Ahnazarjan

Sa 22 godine osvojio prvu nagradu na 14. Međunarodnom takmičenju Čajkovski. Održao je resitale i koncerte kamerne muzike sa mnogim orkestrima širom sveta na najprestižnijim svetskim festivalima. Ahnazarjan je svirao sa orkestrima kao što su: Pariski orkestar, Londonski simfonijski orkestar, Londonska filharmonija, Roterdamska filharmonija, Koncerthaus iz Berlina, Kraljevska filharmonija iz Stokholma, Čikaški simfonijski orkestar, Pitsburški simfonijski orkestar, i mnogim drugima. Svirao je sa orkestrima Bi-Bi-Sija i senzacionalno debitovao na festivalu BBC Proms.

Godine 2017. proglašen je velikim talentom bečkog Koncerthausa. U leto 2019. godine, nastupao je sa Danijelom Trifonovim na festivalima Verbije i Rajngau, a u sezoni 2018/19 održao je četiri koncerta u rezidenciji Vigmor Hola u Londonu. U Severnoj Americi redovno nastupa na resitalima, poslednji put u Njujorku, Čikagu, San Francisku i Torontu. Godine 2017. imao je turneje u Aziji, u Tajpeju, Seulu, Tokiju i Kjotu. Sa ZEN triom obišao je SAD i Kinu, objavio je snimak za kuću Deutsche Grammophon, a predstojeći angažmani uključuju koncerte u Londonu i Barseloni.

Pod mentorstvom pokojnog Rostropoviča, Ahnazarjan je 2011. godine dobio umetničku diplomu na Muzičkom konzervatorijumu u Novoj Engleskoj, gde je studirao kod Laurensa Lesera. Ahnazarjan je dobitnik stipendija Fondacije Rostropovič i New Names Foundation, a osvojio je prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju Aram Hačaturjan i prvo mesto na Međunarodnom takmičenju za mlade gudače Johansen 2006. godine. Godine 2017. dobio je titulu „počasnog umetnika Jermenije“. Ahnazarjan svira violončelo Gvarneri iz 1707. godine. Koristi gudala Fransoa Turta i Benoa Rolana.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here