Belle&Sebastian objavili novi album ‘Late Developers’

0
Reklama

Snimljen tokom istih sesija kao i album „A Bit of Previous“, (objavljen u maju prošle godine), „Late Developers“ dolazi poput osunčanog rođaka svog prethodnika. To je svesrdni zagrljaj najsjajnijih tendencija benda koji nije samo svež i neposredan, već poseduje onaj Belle&Sebastian je ne sais quoi grupe koja će uvijek biti tu za vas sa savršenim tekstom ili melodijom za trenutak, dok skladno priznaje da je Every girl and boy / each one is a misery“ (pesma ‘When The Cynics Stare Back From The Wall’).

‘Juliet Naked’ kanalizuje mahnitu energiju nalik onoj Bilija Brega (Billy Bragg), engleskog kantautora i aktiviste, s robusnom električnom gitarom i pesmom Stuarta Murdocha dostojnom fudbalskog stadiona. Pomenuta ‘When The Cynics Stare Back From The Wall’ otkriveni je dragulj iz iz 1994., razdoblja pre Belle & Sebastiana, a nastala uz pomoć Trejsien Kembl (Tracyanne Campbell), pevačice škotskog indie benda Camera Obscura‘So In The Moment’ je psihodelični pop bez daha koji je nesumnjivo jedna od najboljih pesama vodećeg gitariste i pevača Stivija Džeksona (Stevie Jackson) ikad. 

Pesma ‘When We Were Very Young’ obučena je u jangle rock stil, gorko-sladak, pobožan i setan: „I wish I could be content / With the football scores / I wish I could be content with my daily chores / With my daily worship of the sublime.“

Sunčana muzička dispozicija albuma redovno se suočava sa stvarnošću da život i ljubav ponekad nisu dobri. Durski akordi na čembalu i klasičnoj gitari lepršaju, dok Stuart Murdoch i Sarah Martin lamentiraju u harmoniji, „The world is killing me / I’m out to sea“ (pesma ‘Will I Tell You a Secret’). Belle and Sebastian oduvek su imali smisla za spajanje muzike i teksta kako bi izrazili haotičnu mašinu emocija koja prati život, a „Late Developers“ ima tu lakoću koja vas podseća da (po)slušate stručnjake. U pesmi ‘Evening Star’ Stjuart ležerno interpretira svoj vokalni raspon od dve i više oktave u okviru prve strofe kao da to nije ništa. Ipak, imajte na umu da se niko ne napreže i da ovde nema pretencioznosti. Uvek se osećate kao da prijatelji u sobi zajedno razgovaraju kroz muziku i entuzijastično podstiču jedni druge da istražuju svaki mogući put sa žarom i ljubavlju.

Neverovatno je i nadahnuće da bend koji ima toliko dugu karijeru može da stvara muziku – koja deluje neposredno i efikasno – već i dva uzastopna albuma za manje od godinu dan, zbog kojih se čini da su Belle and Sebastian na vrhu svoje igre i da će uvek biti tu za vas, a istovremeno skladno priznati da – Every girl and boy, each one is a misery.“ Ali nije im bio cilj da vas odvuku  u klonulost očaja. Smišljali su planove daleko u tami kako bi stvorili nešto što će biti izneseno na svetlo. „Late Developers“ daje uverljiv argument da će Belle and Sebastian večno da vas nagovaraju ka unutrašnjem miru, savršenim izrazom za taj trenutak ili melodijom koja vas izdiže iz mraka zastrašujuće istinu, i u svet u kome možete dopustiti da gledate u sunce, duboko da udahnete i da postojite unutar te istine, živeći sretno na najbolji mogući način.

 

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here