Belgijski bend „Hooverphonic“ održao dva koncerta u Beogradu (26. & 27. maj), na sceni BitefArtCafe

Presek karijere od 27 godina kroz značajne hitove i 11 studijskih albuma

0
Reklama


Presek karijere od 27 godina kroz značajne hitove i 11 studijskih albuma


BEOGRAD, 28. maja: Slavna belgijska pop rok elektro grupa „Hooverphonic“ održala je dva koncerta u Beogradu u četvrtak (26.05.) i sinoć (27.05.) na sceni muzičkog kluba BitefArtCafe na Kalemegdanu, pred velikim brojem iskrenih fanova ovog uspešnog svetskog benda.

Nakon dve godine pauze zbog pandemije, sada se konačno dešava da u Srbiju ponovo dolaze velike svetske zvezde, i tako je Štark Arena bila rasprodata dve noći zaredom ove nedelje zahvaljujući spektakl koncertima sastava „2 Cellos“ i „Iron Maiden“, koji su imali po 15 000 gledalaca, a sada su stigli pravo iz Belgije – „Hooverphonic“ na dva koncerta u dve magične noći.

“Dobro veče. Hvala vam što ste došli. Izvinite, ali ja ne znam da govorim srpski jezik”, na veoma dobro uvežbanom srpskom, frontmen i glavni govornik tokom koncerta Aleks Kalie obratio se publici.

Uvek šarmantan i harizmatičan, Kalie je animirao ljubitelje svoje muzike na rasprodatom koncertu na Kalemegdanu uvek uz osmeh i rafal duhovitosti, koje su karakteristične za njega.

Hooverphonic @ Breendonk 2008
Taj odnos je razvijao i na prvom gostovanju u Beogradu, na proleće 2019. godine u Kombank Dvorani, sada Mts Dvorani, kada su održali veoma dinamičan i snažan koncert od dva sata.

Aleks je izrazio oduševljenje što vidi toliko ogroman broj ljudi na koncertu i istakao da mu je drago da su se vratili nakon tri godine, jer je prošli put zaista bilo izvanredno, želeli su da ponove druženje.

Glavni trio benda čine – lider Aleks Kalie, tekstopisac, bas gitarista i kompozitor, Rejmond Girts – glavni gitarista i pevačica Geike Arnaert, koja se vratila u grupu nakon odlaska 2008. godine.

Aleks je u jednom trenutku krenuo da imitira upečatljive pokrete rukom naše muzičarke Konstrakte za pesmu „In Corpore Sano“ i time odao počast tom nastupu i rekao da mu se veoma svidja ta neobična pesma, krajnje neuobičajena za Eurosong, što je publika pozdravila aplauzom i vikom uzbuđenja.

On je podsetio da se i Hooverphonic takmičio na Evroviziji 2021 u Roterdamu.

Sastav “Hooverphonic” na sceni BitefArtCafe kluba je nastupao u okviru poznatog festivala “Musicology Sessions”, gde će tokom leta gostovati i italijanski pevač Mario Biondi (9. i 10. jun), redovni gost ovog prostora, kao i džez fanki bend “Snarky Puppy” (3. jul), kako je najavio osnivač lanca klubova Bitef – Miša Relić.
Aktuelna turneja benda nosi naziv “The Magnificent Tree Tour” prema trećem hit albumu “The Magnificent Tree” (2000) i time obeležavaju jubilej – 20 godina od tog projekta, čija je turneja krenula u vreme početka pandemije – 2020. Istovremeno oni su promovisali i novi album nastao u doba korone – “Hidden Stories” (2021).

Na trećem albumu koji je za bend bio treća sreća na neki način, nalazi se antologijski hit i evergreen “Mad About You“, ali i ključni hitovi – ‘Vinegar & Salt’, ‘Out of Sight’ i ‘Jackie Cane’.

Upravo na tom materijalu je i pevala dama Geike Arnaert, koja je sinoć svojim zavodljivim glasom oduševila publiku sa upečatljivom set listom numera, kao šetnja kroz karijeru dugu 27 godina.

Bend je napravio listu numera sa svojih 11 studijskih albuma: „A New Stereophonic Sound Spectacular“ (1996), „Blue Wonder Power Milk” (1998), “The Magnificent Tree” (2000), “Hooverphonic Presents Jackie Cane” (2002), “No More Sweet Music/More Sweet Music” (2005), “The President of the LSD Golf Club” (2007), “The Night Before” (2010), “Reflection” (2013), “In Wonderland” (2016), “Looking for Stars” (2018) i poslednji, aktuelan – “Hidden Stories” (2021).
„Od kada smo nastali, teško je bilo da se od nas očekuje da sviramo samo jedan žanr, znate. Tako da kad nas čujete, imate utisak da možemo sve da sviramo. Čujete pop, onda trip hop, elektroniku, ali onda to nije sve. Pomislite da smo mi alternativni rok, ili pop rok, ali nismo samo ni to. Onda osetite dream pop, zatim psihodeliju, a opet to nije sve. Uvek imamo novih žanrova u repertoaru”, objasnio je Aleks Kalie njihov karakter kameleona u muzici i dodao da su oni verovatno “najeklektičniji bend koji postroji danas”.


Po svom stilu i melodijama, donekle imaju sličnog senzibiliteta i varijacije žanrova grupa koje smo zavoleli i gledali na koncertima u Beogradu i Srbiji – “Massive Attack”, “Faithless”, “Thievery Corporation”, “Morsheeba”, “Kosheen”, “Moloko” i drugi.

Njihove pesme su postale i deo muzike filmova i TV serija kao – “Ukradena lepota”, “Znam šta ste radili prošlog leta”,CSI”, “Entourage”, “Nikita”, „Shade“.
Na koncertima naravno najveći aplauz belgijski trio dobio je na antologiji „Mad About You“, neprolazan hit i nakon 22 godine od nastanka.

BitefArtCafe zakazuje često po dva koncerta u nizu, a gostovanje ovih inostranih svetskih zvezda realizuju prvi put u partnerstvu sa Centrom beogradskih festivala – CEBEF.

Set lista činila je reprezentativnu sliku hitova i uspešnih kompozicija, kao što su – A Simple Glitch of the Heart, The Wrong Place, i došao je red naBelgium in the Rain”.

Tada je Aleks je najavio da će pevati posebnu verziju „Belgrade in the Rain“, jer je poslednji put padala kiša u Beogradu 2019. kada su se vraćali sa koncerta, tako da mogu taman da povežu sa time, što se publici veoma svideloo.


Veoma bogar repertoar je uključio sve željene pesme iskrenih i najvatrenijih fanova – Vinegar & Salt, 2Wicky, Stranger, Sometimes, Anger Never Dies, Romantic, Eden, naravno ccuveni – Jackie Cane, One Big Lie, The Night Before, Full Moon Duel, No More Sweet Music, Lift Me Up, Badaboum, Barabas.
Na dva bisa su željnoj publici izveli i poznate numere – Gravity, Amalfi, The World Is Mine i Hidden Stories, naslovna pesma sa poslednjeg, 11. albuma, i time su okončali koncert od puna dva sata, iza ponoći.

Istina, njihov prvi koncert u Kombank Dvorani 2019, tada u organizaciji agencije “Avalon” iz Skoplja, za nijansu je bio uspešniji od ovih nastupa, jer, kako je i sam osnivač Bitefa Miša Relić rekao, “ovo je bend koji nastupa uglavnom u velikim salama, svetskim pozornicama, a mi imamo privilegiju da ih ugostimo i u našem klubu”.

Možda je njihov neobičan sastav žanrova, od glam roka do alternativnog dream popa ili psihodeličnog trip hop izraza više atraktivan za prostraniju binu, baš kako su nam nastupili prvi put.

Tada su nam bili sa pevačicom Luka Cruisberghs (bila im u periodu 2018–2020), dok nisu rešili da se ponovo spoje sa Geike Arnaert, koja je po njima ikona grupe i provela je najduže u bendu – 11 godina.


Foto: Timmy Haubrechts
“Hooverphonic” je postao i poznat po tome da nema uvek sreće sa pevačicama, jer one odlaze, a eto ponekad se i vraćaju: Esther Lybeert (1995-1996), Liesje Sadonius (1996–1997), Geike Arnaert (1997–2008, od 2020 i dalje aktuelna sada), Noemie Volfs (2010–2015) i Luka Cruisberghs (2018–2020).


Nakon ukupno tri koncerta u Beogradu, “Hooverphonic” će se sigurno vraćati i dalje u Srbiju, možda i na koncerte van Srbije, na značajne festivale – EXIT (Novi Sad), Arsenal Fest (Kragujevac), i biti redovni kod nas i medju omiljenima, kao što su to mnoga svetska imena: Whitesnake, Deep Purple, Iron Maiden, fado pevačica Mariza, The Prodigy, Brand New Havies, i mnogi drugi.

Što se sve nas tiče, u ime publike poručujemo:
Dragi “Hooverphonic”, zauvek ste nam dobrodošli!


Ivan Makragić


TANJUG / Music Pocket


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here