BELEF od puna dva meseca (27.06.-28.08.): Veliki broj koncerata i pozorišnih premijera

Leto prepuno kulturnih dešavanja na otvorenom

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno


Leto prepuno kulturnih dešavanja na otvorenom


Beogradski letnji festival – BELEF pod sloganom “Novi početak” biće ove godine realizovan tokom celog leta i podeljen u dve celine – Beogradsku letnju scenu i Beogradske letnje noći, a biće otvoren 27. juna na Kalemegdenu (plato kod Pobednika), mjuziklom “Cigani lete u nebo” u režiji Vladimira Lazića, Pozorišta na Terazijama.

Više ne igraju glavne uloge Ivan Bosiljčić i Milena Vasić, već u ovom raskošnom mjuziklu prema pripovetci Maksima Gorkog “Makar čudra”, čuvenog Lajka Zobara tumači Nikola Šurbanović, dok glavnu divu Radu igraju u alternaciji Olivera Bacić i Miona Marković.

Dve dame su se uveliko istakle u TV serijama, tako je Olivera junakinja naslova “Komšije”, “Biser Bojane”, “Žigosani u reketu”, a gledali smo je i u epizodnoj roli serijala “Kalkanski krugovi”. Od jeseni ćemo je gledati u filmu i TV seriji “Toma” Dragana Bjelogrlića, o Tomi Zdravkoviću.

Miona je pre svega postala poznata po sportskoj telenoveli “Žigosani u reketu”, a bila je prisutna takođe i u “Biseru Bojane”, omladinskoj seriji “Jutro će promeniti sve”, trileru “Močvara”, a uskoro će je publika zapaziti u melodrami “Azbuka naših života” rediteljke Jelene Bajić Jočić.


Beogradska letnja scena, koja je uglavnom posvećena pozorištu, imaće glavni program u okviru kog će biti 17 izvođenja, od čega 13 predstava, pet premijera i tri beogradske premijere, 2 muzička i 2 igračka koncerta. Pored toga, biće organizovan BELEF za mlade (10 predstava) i dečiji BELEF (5 predstava), kao i prateći program u okviru kog će biti organizovano scensko čitanje drame pokojnog glumca Feđe Stojanovića – “Ja, Feđica” (6.7.).

Veliko iznenađenje biće koncert svetske zvezde, operske dive Eline Garanče. Ona će se beogradskoj publici predstaviti u koncertnom izvođenju opere “Karmen” 4. jula, zajedno sa sopranom Marijom Jelić i operom i orkestrom Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Premijerno će biti predstavljen pojekat “Putovanje izvan središta zemlje” (29. i 30.6.), u produkciji BELEF-a, predstava koja će biti izvedena u autobusu, na aerodromu i u avionu. 

Najveći deo programa Beogradske letnje scene biće izveden na Kalemegdanu, na platou kod Pobednika i na platou iza Prirodnjačkog muzeja, dok će premijera predstave “Ova će biti ista” Staše Bajac (30.6.) biti odigrana u Ateljeu 212, premijera komada Vilijema Šekspira “San letnje noći” (9.7.) u Malom pozorištu “Duško Radović”, a već viđeno delo “Cement Beograd” (28.6.) na sceni Beogradskog dramskog pozorišta. 

Elina Garanče
Koncert ansambla Kolo biće održan 28. juna, dok će Una Saga Serbika premijerno izvesti “Slovo ljubavi” 9. jula na Kalemegdanu. 

“Lepa Brena prodžekt”, FlyinGinger i Bitef teatar, očekuje publiku kod Pobednika 5. jula, sutradan “Dvojac bez kormilara”, “Border Line Sessions Revisited”, dok će 8. jula Jugoslovensko dramsko pozorište izvesti predstavu “Moj muž” po istoimenoj knjizi makedonske spisateljice Rumene Bužarovske.

Beogradsku premijeru na Kalemegdenu imaće predstave “Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji” (1.7.) po delu Brane Crnčevića, iz Kruševačkog pozorišta i Narodnog pozorišta Priština, “Ko je ubio Dženis Džoplin?” (2.7.) SNP, Novi Sad, “Lavina” (3.7.) u režiji Stevana Bodrože, PULS teatra iz Lazarevca i regionalnog pozorišta Novi Pazar.

Narodno pozorište Priština sa sedištem u Gračanici predstaviće se beogradskoj publici predstavom “Ribarske svađe” (7.7.) Karla Goldonija, u režiji Milana Karadžića, gde igraju i zvezde malog ekrana – Olivera Bacić, Nemanja Oliverić, Uroš Jovčić, koji će sa tom predstavom gostovati i nešto ranije – 24. juna na sceni Teatra Vuk.


Dečija i scena za mlade biće postavljena na Kalemegdanu, iza Prirodnjačkog muzeja, a na njoj će poslednjeg dana juna premijerno biti izvedena predstava “Čudna šuma”, pozorišta lutaka “Pinokio”, a sutradan predstava istog pozorišta “Šešir pun boja”.
Pozorište “Boško Buha” izvešće komade “Pitam se pitam koliko sam bitan” Erlenda Lua (2.7.) i “Hajdi” Johane Špiri (3.7. i 4.7.).

Beogradska letnja scena biće zatvorena 10. jula, premijerom predstave “Zaboravljene” u produkciji Jugo scene koja će biti izvedena na sceni kod Pobednika. 

Drugi deo BELEF-a, Beogradske letnje noći, počeće 17. jula, trajaće do 28. avgusta na više lokacija u gradu, a ponudiće publici veliki broj koncerata i muzičkih događaja. 

Slogani Belefa “Beograd živi” i “Novi početak” znače novi život za Beograd.
Ukupno će direkcija BELEF-a organizovati 32 pozorišne predstave i pet predstava za decu, i to na prostorima koji nisu uobičajeni za organizovanje kulturnih manifestacija.

Da se muzika vraća na velika vrata, dovoljno govori činjenica da će biti organizovano čak 40 koncerata – svirki širom grada na raznim javnim lokacijama.
Ovo će biti prilika za mlade i neafirmisane umetnike da nastupaju, primiće i honorare od Grada jer na taj način žele da ih podrže zato što su duže od godinu dana živeli bez prihoda.
Ti koncerti nisu za velike zvezde, ali biće tu različite vrste muzike, od džeza do klasike.

Biće prisutan i Dečji kutak na Trgu republike, ispred Paviljona Cvijete Zuzorić, u parku Vojvode Vuka i na Kosančićevom vencu.

Takođe, biće organizovanih sadržaja na stadionu Tašmajdan, gde će svirati pop rok sastav Bajaga i Instruktori (16.07.), makedonski gitarista Vlatko Stefanovski (30.07.) – odu[evio publiku 22. Guitar Art festa, i hrvatski pop pevač Massimo Savić (31.07.).

Kako obećavaju osnivači iz Skupštine grada, Belef će postati jedan od najvećih festivala, ne samo u Beogradu nego i šire, jer traje skoro puna dva meseca.


Foto: Marko Grubišić
- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Arhitektura u fokusu Kaleidoskopa kulture – otvoren konkurs za dizajn javnih prostora u Novom Sadu

U sklopu priprema za ovogodišnji Kaleidoskop kulture, koji će biti održan od 2. septembra do 8. oktobra u Novom...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket