BDP gostuje sa četiri nova komada na sceni Novosadskog pozorišta (25.09.-29.09.)

Gostovanja se izvode u okviru mini festivala "Naši dani"

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno

Gostovanja se izvode u okviru mini festivala “Naši dani”


NOVI SAD, 21. septembra – Četiri predstave Beogradskog dramskog pozorišta gostovaće od 25. do 29. septembra na sceni Novosadskog pozorišta (Ujvideki Szinhaz), u okviru mini festivala „Naši dani“, saopštila je direkcija teatra u Novom Sadu.


    Manifestacija je realizovana na osnovu sporazuma o razmeni predstava tri teatra – Novosadskog pozorišta, BDP-a i Srpskog narodnog pozorišta, a na kraju prošle sezone 2020/2021, u junu, BDP je već gostovao sa svojim projektima u SNP-u.
Ostaje još da predstave SNP-a i Ujvideki Szinhaz gostuju na sceni BDP.


Na programu festivala naći će se predstave iz najnovije produkcije BDP-a, pri čemu smotra počinje 25. septembra sa dramom „Kišne kapi na vrelom kamenju“ filmskog reditelja Rajnera Vernera Fasbindera, u režiji Juga Đorđevića.
  U predstavi igraju: Pavle Pekić, Aleksandar Vučković, Iva Ilinčić i Ljubinka Klarić.


 Nakon toga, 27. septembra, na sceni će se odigrati nemački komad  „Dan kada ja nije više bilo ja“, u režiji Tare Manić.
  Ovo je drama o običnoj, nuklearnoj porodici u kojoj se jednog dana desi nešto neobično:ostvari im se ono o čemu su krišom sanjali – u porodičnom domu se pojavljuju dvojnici roditelja.
  Prema rečima rediteljke, u ovom bajkovitom, nadrealističnom komadu, koji razmatra i ironizuje banalnost svakodnevice i opasnost potisnutih želja, ispituje se šta danas podrazumeva brak, porodica i identitet, ali kroz apsurd današnjem trenutku i savremenoj komunikaciji.
  Glavne role imaju: Ivan Tomić, Ivana Nikolić, Danijel Sič, Nataša Marković, Slađana Vlajović i Ivan Zarić.


Dan kada ja nije više bilo ja
Kišne kapi na vrelom kamenju

Na repertoaru je 28. septembra i „Plastelin“ ruskog pisca Vasilija Sigareva, u režiji Marka Torlakovića.
Ta surovo iskrena, politički nekorektna, brutalna, drama bez straha, opisuje društvo i odnose u kojima mladi žive i u kojima se formiraju u odrasle ljude.

Pisac je pripadao pravcu “dramaturgije brutalizma”, koja je tokom 90-ih godina bila veoma popularna u Evropi, a zvali su je i “drama krvi i sperme”.

  Priča prati hronološki niz nesrećnih okolnosti i događaja koji se dešavaju glavnom junaku Maksimu. Taj niz je u predstavi grupisan tematski – raspad institucija (škole i porodice), haos na ulicama, vršnjačko nasilje, a sve junake tumače – Aleksandar Vučković, Aleksandar Jovanović, Jana Milosavljević, Ljubomir Bulajić i Maja Ranđić.


 Na kraju, četvrta drama koja će se 29. septembra izvesti pred novosadskom publikom jeste  „BaalBertolta Brehta, u režiji slovenačkog umetnika Diega de Bree.

   Kako je davno naveo sam pisac o svom delu, junak Baal putuje prema svom neizbežnom samouništenju, a njegova želja da ispuni Nebo bez Boga prisiljava ga da prezire već opustošeni svet.
Preokupiran vrednostima, verom i ljubavlju, domovinom i zakonom, lagano počinje da se igra sa đavolovim repom, a njegov ples izaziva smrt.


U veoma sirovoj i surovoj predstavi prema drami pisanoj u pet verzija, igraju: Miloš Biković, Vanja Nenadić, Dunja Jovanović, Ivan Zablaćanski, Jana Milosavljević, Maja Ranđić, Milan Zarić, Milan Čučilović, Miloš Petrović Trojpec, Miodrag Radonjić i Stefan Radonjić.


BAAL
Plastelin
- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Zdenka Kovačiček i Matija Cvek osvojiće vas zajedničkim singlom “Tvoje usne”

Novi singl “Tvoje usne” kolaboracija je s genijalnim Matijom Cvekom kao gostom na Zdenkinom hvaljenom albumu “Konstatacija jedne mačke” koji je tokom ove godine uz CD...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket