BDP gostuje sa četiri nova komada na sceni Novosadskog pozorišta (25.09.-29.09.)

Gostovanja se izvode u okviru mini festivala "Naši dani"

0
Reklama

Gostovanja se izvode u okviru mini festivala „Naši dani“


NOVI SAD, 21. septembra – Četiri predstave Beogradskog dramskog pozorišta gostovaće od 25. do 29. septembra na sceni Novosadskog pozorišta (Ujvideki Szinhaz), u okviru mini festivala „Naši dani“, saopštila je direkcija teatra u Novom Sadu.


    Manifestacija je realizovana na osnovu sporazuma o razmeni predstava tri teatra – Novosadskog pozorišta, BDP-a i Srpskog narodnog pozorišta, a na kraju prošle sezone 2020/2021, u junu, BDP je već gostovao sa svojim projektima u SNP-u.
Ostaje još da predstave SNP-a i Ujvideki Szinhaz gostuju na sceni BDP.


Na programu festivala naći će se predstave iz najnovije produkcije BDP-a, pri čemu smotra počinje 25. septembra sa dramom „Kišne kapi na vrelom kamenju“ filmskog reditelja Rajnera Vernera Fasbindera, u režiji Juga Đorđevića.
  U predstavi igraju: Pavle Pekić, Aleksandar Vučković, Iva Ilinčić i Ljubinka Klarić.


 Nakon toga, 27. septembra, na sceni će se odigrati nemački komad  „Dan kada ja nije više bilo ja“, u režiji Tare Manić.
  Ovo je drama o običnoj, nuklearnoj porodici u kojoj se jednog dana desi nešto neobično:ostvari im se ono o čemu su krišom sanjali – u porodičnom domu se pojavljuju dvojnici roditelja.
  Prema rečima rediteljke, u ovom bajkovitom, nadrealističnom komadu, koji razmatra i ironizuje banalnost svakodnevice i opasnost potisnutih želja, ispituje se šta danas podrazumeva brak, porodica i identitet, ali kroz apsurd današnjem trenutku i savremenoj komunikaciji.
  Glavne role imaju: Ivan Tomić, Ivana Nikolić, Danijel Sič, Nataša Marković, Slađana Vlajović i Ivan Zarić.


Dan kada ja nije više bilo ja
Kišne kapi na vrelom kamenju

Na repertoaru je 28. septembra i „Plastelin“ ruskog pisca Vasilija Sigareva, u režiji Marka Torlakovića.
Ta surovo iskrena, politički nekorektna, brutalna, drama bez straha, opisuje društvo i odnose u kojima mladi žive i u kojima se formiraju u odrasle ljude.

Pisac je pripadao pravcu „dramaturgije brutalizma“, koja je tokom 90-ih godina bila veoma popularna u Evropi, a zvali su je i „drama krvi i sperme“.

  Priča prati hronološki niz nesrećnih okolnosti i događaja koji se dešavaju glavnom junaku Maksimu. Taj niz je u predstavi grupisan tematski – raspad institucija (škole i porodice), haos na ulicama, vršnjačko nasilje, a sve junake tumače – Aleksandar Vučković, Aleksandar Jovanović, Jana Milosavljević, Ljubomir Bulajić i Maja Ranđić.


 Na kraju, četvrta drama koja će se 29. septembra izvesti pred novosadskom publikom jeste  „BaalBertolta Brehta, u režiji slovenačkog umetnika Diega de Bree.

   Kako je davno naveo sam pisac o svom delu, junak Baal putuje prema svom neizbežnom samouništenju, a njegova želja da ispuni Nebo bez Boga prisiljava ga da prezire već opustošeni svet.
Preokupiran vrednostima, verom i ljubavlju, domovinom i zakonom, lagano počinje da se igra sa đavolovim repom, a njegov ples izaziva smrt.


U veoma sirovoj i surovoj predstavi prema drami pisanoj u pet verzija, igraju: Miloš Biković, Vanja Nenadić, Dunja Jovanović, Ivan Zablaćanski, Jana Milosavljević, Maja Ranđić, Milan Zarić, Milan Čučilović, Miloš Petrović Trojpec, Miodrag Radonjić i Stefan Radonjić.


BAAL
Plastelin
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here