Autopark

0
Reklama

1. Dejan Atanacković je sa svojom knjigom ,,Lusitanija,, dobitnik Nin-ove nagrade. Izdavačkoj kući ,,Besna kobila,, je ovo roman prvenac. S obzirom da si i sama posvećena književnosti i da ti je ova izdavačka kuća bliska možeš li nam preneti svoj utisak? 

Oduševljena sam, ne samo jer je sjajan roman dobio nagradu, ne samo jer je to prvi njegov, ne samo jer je Besna kobila briljirala izborom prvog romana u oblasti beletristike (inače izdaju divne grafičke novele), ne samo jer znam i pratim od početka celu naivnu i entuzijastičnu pricu koja stoji iza objavljivanja ovog romana, već jer sada iz prve ruke mogu da verujem u kredibilitet institucije zvana NIN-ova nagrada, znajući koliko je ceo proces bio čist. Ne volim takmičenja, jer svaka pobeda znači da je neko ‘izgubio’, ali obožavam kada autsajderi dobiju zasluženu pažnju.

2. Skoro je svetlost dana ugledala i tvoja zbirka ,,Ljubavna pisma Guglu,,. Reci nam kako je utisak sada kada si sve to što si dugo skupljala konačno pretvorila u jednu živu celinu? Gde i kako može da se dođe do knjige? 

Ta moja zbirka je, sasvim neočekivano i za poeziju i za mene, doživela drugo izdanje i ima da se nadje po gradu, zasigurno u knjižarama Beopolis, Makart i Booka. Ove dve poslednje čak donose i na noge besplatno u Beogradu, ako naručite. Moj izdavač, Književna radionica Rašić, isto šalje na adresu onima koji nisu iz Beograda. Što se utiska tiče, bilo je intenzivno, lepo, ali toliko je prirodno i organski da gotovo da više ni nemam utisak, ne mogu da posmatram sa strane, to je deo mene.

3. Da li je lakše izraziti se kroz poeziju ili muziku? Kako izgleda kreativni proces u oba slučaja? Šta lakše nalazi put do konzumenata? 

Muzika je kompleksnija, teža, u svakom smislu. Možda jer se u poeziji lakse snalazim. Ovde moram da pojednostavim poeziju, a najteže je pojednostaviti, izvući najvažnije i najupamtljivije, sažeti. E a onda to sve treba uklopiti u muziku. U poeziji koju pišem nemam ograničenja.

Osećam toliko strahopostovanje prema muzici, boli me koliko je volim. Pesmu napišeš i možeš da je staviš na fejs, i kao ljudi lajkuju. a za jednu pesmu, ovu muzičku, potrebni su dani, nekad meseci, saradnja više ljudi, sklapanje pesme, pisanje

teksta, snimanje, slušanje do iznemoglosti, ispravljanje, miks, spot…i pitanje je da li ce neko kliknuti to da čuje, i ne samo to, već ako i pusti pesmu, koliko pažnje će obratiti na pesmu koja je pravljena sa toliko truda, posebno jer naša muzika nije baš na prvu loptu. Muzika je poezija spakovana u tonove.

4. Autopark je častio svoje slušaoce novim singlom ,,Biti srećan pa šta,, . Pesma je veoma čudna, istovremeno je snena , omamljujuća,  energična i kompleksna. Šta nam ti možeš reći o njoj? 

Ta pesma je za mene kao neka poletna seta, neki optimizam slomljenog srca. Lomljenje srca uz razum. Slomljeno srce koje se ne kaje što je dalo sve. I opet će. Ipak, ovde je važnije pitanje da li se može zaista biti srećan kada je svet toliko pun nesreće. Optimizam je prihvatanje života uz gubitke. Takođe, pokušaj da protumačiš tekst ove pesme kao ljubavnu pesmu Srbiji, jednoj ne bas srećnoj domovini. To je teška, mučna ljubavna priča u kojoj su gubitci neminovni.

5. Koji su budući planovi Ognjenke i Autoparka?

​Pravićemo pesme, nadam se poneku i snimiti.

Mnogo mi nedostaje muzika. Autopark nema planove, ali ja bih volela da ove godine uspemo da izdamo taj peti album.

​Hvala Ognjenka.

 

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here