Austrijski muzičar Parov Stelar priredio spektakl na zatvaranju Arsenal Festa (01.07.)

Neverovatan spoj elektronike, jazz i swing muzike

0
Reklama


Neverovatan spoj elektronike, jazz i swing muzike

KRAGUJEVAC, 2. jula – Austrijski muzičar Parov Stelar sa svojim internacionalnim bendom priredio je koncert spektakl sinoć (01.07.) na zatvaranju ovogodišnjeg Arsenal Festa u Kragujevcu, posle nastupa domaćih i regionalnih kantautora Kolje i Gibonnija.

Nije jednostavno rečima dočarati muzički hepening koji se odigrao na skoro samom finalu 13. izdanja medjunarodnog muzičkog festivala, jer je to bio retko neobičan i neverovatan spoj scenskog događaja, melodije i pozorišne atrakcije.

Markus Fireder, poznatiji po svom scenskom imenu Parov Stelar, oduševio je publiku na Glavnoj bini (Main Stage) i time obogatio zavidan broj inostranih izvodjača Arsenal festa 2023. 
Tako je publika gledala čuveni britanski hard rok bend „The Cult“, američke alternativne i nezavisne rok sastave „Clutch“ i „Built to Spill„, ruske rokere „Shortparis“, grčku rok atrakciju „Koza Mostra„, špansko-britanski duo „Reyko“ i nigerijskog muzičara Seuna Kutija i njegovu grupu „Egypt 80″.

Stelar je veoma svestran autor, producent, kompozitor, di-džej, dizajner. Njegov muzički stil se zasniva na kombinaciji više žanrova – džeza, hausa, elektronike, hip hopa, pop pravca i brejkbita, a poznat je i kao jedan od pionira elektrosvinga.

Kod nas je gostovao do sada u Hali sportova na Novom Beogradu 2017. godine. 

Na koncertu su priredili repertoar koji je sadržao veći broj dužih kompozicija tipa „Booty Swing“, „Catgroove“, „Cuba Libre“, ali i čitav niz kao višeslojni triptih ili trilogija „Berlin Shuffle“ / „Django’s Revenge“ / „Venom“.

Parov Stelar je bio za pultom kao di-džej izvodjač i istovremeno kompletan autor svih kompozicija, dok su vešto uigrani muzičari duvačke sekcije (saksofonisti i trubači) kreirali čitav šou program nalik mjuziklu, uz ženskog i muškog vokala.

Članovi benda su se prisetili svog prvog gostovanja u Srbiji, na solo koncertu u Beogradu i izjavili kako je „konačno došlo vreme da se ponovo vidimo„. Oni su ocenili da im je u našoj zemlji „bilo sjajno zbog toga što je publika sa ovih prostora izuzetno otkačena„, i to im je „sasvim drugačije od Švajcarske, gde smo svirali juče, a znate kakvi su iz ove zemlje“.

Parov Stelar ima veoma bogatu koncertnu turneju, tako da je osim Švajcarske, na putu prošao kroz Ameriku, Luksemburg, Nemačku, Belgiju, Kanadu, Poljsku, Francusku, Italiju, Saudijsku Arabiju, Mađarsku, rodnu Austriju, Rumuniju, Portugal, i druge zemlje poslednjih godinu dana.

Set lista je uključila kompozicije „Voodoo Sonic“, „The Invisible Girl“ (Trio song), „Chambermaid Mash Up Swing“, „Gringo“,  „The Burning Spider“, Grandpa’s Groove“, „Gringo’s Revenge“.

Nezapamćena energija se slivala sa bine odakle su se smenjivali vokali i instrumentali, jedno bez drugog ne mogu, tako da je ceo program kao mešavina multimedijalnih performansa bez kraja, na oko zaista veoma atraktivno i eksplozivno.

Retki su ovakvi muzički spektakli gde su uključene virtuoznosti trubača, saksofonista, prijatnih vokala, sve pod supervizijom samog Stelara koji je samouvereno vladao scenom.


Donekle su slični jedino ambijentalni elektro pop bendovi „Thievery Corporation“ (bili su dva puta na Arsenal Festu – 2017, 2022, na Exitu u Novom Sadu i tri puta u Beogradu – Stadion Tašmajdan, BelExpo centar, Beogradski sajam) ili „Asian Dub Foundation“ (gostovali su ranije na Beer festu, ove godine ih čeka nastup na Nisville džez festivalu na Niškoj tvrdjavi).

Erupcija oduševljenja slivala se kroz auditorijum, i u nekoliko etapa tokom sat i po koncerta, nije se moglo definisati ko više uživa u programu – publika ili izvodjači.

U poslednjem poglavlju koncerta Stelar i ekipa su priredili instrumentalne i vokalne, a često i vokalno- instrumentalne kompozicije – „Mojo Radio Gang“, „All Night“, Intro / „Hit Me“,  „Mambo Rap“ i „Toy Boy“.
Izlazili su očekivano i srećno na bis, priredili još autorskih numera,  kao dugačku multimedijalnu seriju bez (vidnog) kraja.

Sudeći po tako uspešnom nastupu sinoć i jutros u ranim satima, publika se nada da će ovako neverovatnu muzičku atrakciju i spektakl uskoro gledati opet na domaćim scenama.


Izazvali su ogromnu euforiju i apsolutno oduševili čitav okean ljudi ispred stejdža koji je stalno želeo još te njihove energije, dinamike, plesa i koncerta koji su se odigravali brzinom svetlosti, kao da gledamo neki veoma moćan muzički video spot koji se montira uživo.

Time se Arsenal Fest lagano priveo svom neminovnom kraju nakon pune četiri noći i nepreglednog broja izvodjača od 28. juna na tri bine (Main Stage, Garden Stage, Explosive DJ Stage).

IVAN MAKRAGIĆ

TANJUG / Music Pocket

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here