Austrijski filmski festival od 20. do 25. aprila u Srbiji, i posveta Arnoldu Švarcenegeru kroz retrospektivu i knjigu eseja

Izbor za prave filmske ljubitelje savremene produkcije Austrije

0
Reklama

Izbor za prave filmske ljubitelje savremene produkcije Austrije


BEOGRAD, 18. april: Austrijski filmski festival 2023
 biće održan od 20. do 25. aprila u nekoliko gradova u Srbiji – Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu.

U selekciji “Otkriveni – filmovi novog vremena” publiku očekuje izbor sedam savremenih austrijskih filmova novije produkcije: “Iznad sveta” i “Lisica” reditelja Adrijana Goigingera“Korset” rediteljke Mari Krojcer“Alma & Oskar”  Ditera Bernera“Narcis i Zlatousti” i “Nulti pacijent” Štefana Ruzovickog, kao i ostvarenje “Vera” tandema reditelja Tica Kovi i Rajner Frimel.

Austrijski kulturni forum organizuje druženje povodom otvaranja Austrijskog filmskog festivala AFF2023, u četvrtak, 20. aprila od 21.00 u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1).

Pre koktela, od 18.00 biće realizovana prezentacija knjige eseja “LegendArni” povodom retrospektive filmova slavnog glumca Arnolda Švarcenegera (urednika Aleksandra S. Jankovića, čiji su autori: Milutin Petrović, Biljana Maksić, Saša Radojević, Vladimir Slavica, Zoran Stefanović.

Od 19.00 na programu je Ceremonija otvaranja retrospektive “LegendArni” i projekcija antologijskog filma “Konan varvarin” / Conan the Barbarian/  1982) Džona Milijusa.


AUSTRIA Lisica, foto potpis Geissendoerfer Pictures GmbH_Lotus Film GmbH_Kamera Yoshi Heimrath, Paul SprinzAdrijan Fajks, direktor Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu, povodom predstojećeg izdanja festivala je istakao da su za ovogodišnji program filmova dali “odrešene ruke” režiseru Milutinu Petroviću – i da nikako ne žale zbog toga.

“Oduševljen sam što se rezultat odražava u veoma raznovrsnim, inteligentnim, ali takođe i prelepim filmovima za uživanje. Izdvojio bih ,,Lisicu” Adrijana Goigingera koja oduzima dah kao i regionalnu premijeru njegovog filma ,,Iznad sveta”, u kome središnje mesto zauzimaju priroda, porodica i samoća”, rekao je Fajks, da bi nastavio dalje da preporučuje – “zadivljujuću adaptaciju Hermana Hesea – “Narcis i Zlatousti”  u režiji Štefana Ruzovickog, “fascinantnu kombinaciju realnosti i fikcije” u filmu ,,Vera”, koji je osvojio nagrade za najbolju režiju i najbolju glumicu u selekciji “Venice Orizzonti” na Venecijanskom filmskom festivalu, kao i film Ditera Bernera – ,,Alma & Oskar” koji “dočarava eksplozivnu ljubavnu vezu slikara Oskara Kokoške i kompozitorke Alme Maler”.


 Selektor ovogodišnjeg izdanja Austrijskog filmskog festivala je spomenuti reditelj i profesor Milutin Petrović, koji je takodje izdvojio navedena dva filma Adrijana Goigingera, koje je i naš gost u Beogradu, a to znači, prema njegovim rečima, razgovore posle filmova koji čine tu ogromnu razliku između običnih projekcija i onih na ovakvim festivalima.

Još jedan autor će imati fokus na ovom malom festivalu – oskarovac Štefan Ruzovicki.  Milutin Petrović je, uz ostale filmove i autore, naveo i da je “Korset” njegov omiljeni film ovog festivala.


AUSTRIA Iznad sveta, foto potpis – kadar iz filma


AUSTRIA Korset, foto Robert BrandstaetterFestival se održava u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, uz pojedine projekcije i u drugim gradovima.


Radnja filma “Iznad sveta” Adrijana Goigingera prati Elijasa, sina najbogatijeg farmera u dolini Zilertal za koga se očekuje da će uskoro preuzeti razne porodične posede. Ali, što se 18-godišnjak više trudi da ispuni nade koje se u njega polažu, to više pati. Sve se menja kada se preseli u planine. Elijas se ubrzo naseljava u divljini i samoći, razvijajući blizak odnos sa svetom prirode.

 Drugi film Adrijana Goigingera “Lisica” jeste istinita je priča o Francu Štrajtbergeru, pradedi reditelja, i ta drama prema istinitom dogadjaju je prikazana na 51. FEST-u.
 Početkom Drugog svetskog rata, mladi vojnik pronalazi ranjeno mladunče lisice o kome se brine kao o svom detetu i vodi ga u okupiranu Francusku. Kroz ovo čudno prijateljstvo sa životinjom polako ga sustiže sopstvena prošlost od koje je uvek bežao. 


AUSTRIA Narcis i Zlatousti, foto potpis – kadar iz filma


AUSTRIA Alma & Oskar, foto poptis – FilmAG, kadar iz filma U fokusu ostvarenja “Korset” Mari Krojcer je austrijska carica Elizabeta, idolizovana zbog svoje lepote i poznata po inspirativnim modnim trendovima. Ali 1877. godine ‘Sisi‘ slavi svoj 40. rođendan i mora da se bori da održi svoj imidž u javnosti tako što će sve čvršće vezati korset.

 Dok je Elizabetina uloga svedena protiv njenih želja na čisto performativnu, njena glad za znanjem i želja za životom čini je sve nemirnijom u Beču.

Glavna glumica Viki Krips je za svoju ulogu pošteno nagrađena na filmskim festivalima u Kanu i Sarajevu, dok je film dobio nagradu za najbolje ostvarenje na BFI Film Festivalu u Londonu.


 Radnja filma “Alma & Oskar” Ditera Bernera smeštena je u Beč 1912. godine.
Nedavno udovica, kompozitorka Alma Maler, velika dama iz Bečkog društva, zavodi talentovanog predstavnika bečke umetničke scene, mladog slikara Oskara Kokošku. Ono što je počelo kao seksualna avantura brzo se pretvara u intenzivnu aferu, koja ih oboje vodi ka samodestrukciji.P_ZERO_DAY_28_RAWS_0049.NEF – NULTI ČASU filmu “Narcis i Zlatousti” Štefana Ruzovickog, mladić Goldmund (Zlatousti) je poslat u manastir da se iskupi za grehe svoje majke. Ovde upoznaje početnika Narcisa i započinje duboko prijateljstvo. Nekoliko godina kasnije, Narcis odlučuje da nastavi da živi u molitvi i meditaciji, dok Goldmund bira put dalje od manastira da bi postao avanturista, te veoma dramatičan trenutak ponovo okuplja prijatelje.

Ostvarenje “Nulti pacijent” istog reditelja u fokusu radnje ima supervirus koji je pretvorio čovečanstvo u veoma inteligentne, moderne ubice, a asimptomatska žrtva koja može da komunicira sa zaraženim, mora da povede poslednje preživele u lov na Nultog pacijenta i lek.

Film “Vera” nije srpski istorijski triler projekat istog naslova (2022) debitanta Nedeljka Kovačiča,  već je delo je dvojice režisera – Tica Kovi i Rajner Frimel.

Istoimena glavna junakinja živi u senci svog slavnog oca. Umorna od svog površnog života i odnosa, ona luta kroz rimsko visoko društvo. Kada povredi dete u saobraćajnoj nesreći u predgrađu, uspostavlja intenzivan odnos sa osmogodišnjim dečakom i njegovim ocem. Ali uskoro mora shvatiti da je i u tom svetu ona samo instrument za druge.

AUSTRIA Vera, foto potpis – kadar iz filma


LEGENDARNI- FILMOVI ZA SVA VREMENA

Odabrani klasici sa Arnoldom Švarcenegerom u glavnoj ulozi

“Conan the Barbarian” / “Konan Varvarin” John Milius (1982)

“Terminator I” James Cameron (1984)

“Predator” John McTiernan (1987)

“Total Recall / “Totalni opoziv” Paul Verhoeven (1990)

“True Lies” / “Istinite laži”  James Cameron (1994)


OTKRIVENI – FILMOVI NOVOG VREMENA

Savremeni austrijski film

“Märzengrund / Iznad sveta” Adrian Goiginger

“Der Fuchs / Lisica” Adrian Goiginger

“Corsage / Korset” Marie Kreutzer

“Alma & Oskar” Dieter Berner

“Narziss und Goldmund / Narcis i Zlatousti” Stefan Ruzowitzky

“Patient Zero / Nulti pacijent” Stefan Ruzowitzky

“Vera” Tizza Covi, Rainer Frimmel


Arnold_Schwarzenegger_by_Gage_Skidmore

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here