ART LINK FESTIVAL PREDSTAVLJA PROSLAVLJENI ANSAMBL JANOŠKA / PROGRAM

0
Reklama

Improvizacija kao stil umetničkog izraza prožet jedinstvenom muzičkom filozofijom i duhom Ansambla Janoška na otvaranju regionalnog Art Link Festivala u Beogradu

Janoška otvara Art Link Festival, na kome će u periodu od juna do septembra 2022. godine nastupiti pijanista Adi Nojhaus, kompozitor i pijanista Luis Ahijus, pijanista Alberto Fero, Ansambl Kamerata Balkanika, violončelista i trkač Toke Moldrup i brojna druga eminentna imena klasične muzike danas. Veći deo festivalskog programa će biti realizovan u neposrednom prirodnom okruženju – čime ArtLink Festival želi da artikuliše važnost učešća slušalaca u svakodnevnom susretu sa umetnošću

Beograd 15. jun 2022. Novi pravci u muzici trenutno su u opticaju pod maštovitim imenima, dok se kategorije fjužna i krosovera neprestano šire. U duhu tih kretanja, Ansambl Janoška, širom sveta prepoznat po svom muzičkom poliglotizmu prevazilazi sve granice, a da ga pritom i dalje odlikuje klasično stilsko poreklo.

ZVANIČNI PROGRAM ART LINK FESTIVALA ZA 2022.

 • 25. jun u 19:30 – Beogradska tvrđava: Scena kod Pobednika – Ansambl Janoška (Janoska Ensemble)
 • 27. jun u 19:30 – Nebojšina kula, Letnja scena: Adi Nojhaus (Adi Neuhaus) klavir, 
 • 28. jun u 19:00 – Novi Sad, Nova koncertna dvorana: Adi Nojhaus, klavir    
 • 29. jun u 19:30 – Tvrđava Ram: Koncert povodom Međunarodnog dana Dunava –  Fedor Rudin, violina; Jan Fogler, violončelo i Kamerata Balkanika
 • 30. jun u 19:30 – Nebojšina kula: Luis Agius, klavir
 • 2.jul u 19:30 – Felix Romuliana: Pablo Rossi (Pablo Rossi), klavir i Kvintet Kamerate Balkanika
 • 3. jul u 17:00 – Golubac tvrđava:  Pablo Rosi, klavir i Kvintet Kamerate Balkanika  
 • 6. jul u 19:30 – Novi Sad, tvrđava: Vasko Dantaš (Vasco Dantas), klavir; Izabel Vaz (Isabel Vaz), violončelo; gost Lana Zorjan, violina 
 • 11. jul u 20:00 – Luštica Bay: Alberto Fero (Alberto Ferro), klavir; Pia Salvia, Noam Israeli
 • 14. jul u 20:00 – Bogorodičina crkva, Prčanj: Fedor Rudin, violina I Kamerata Balkanika 
 • 15. jul u 20:00 – Luštica Bay: Mohamed Šams (Mohamed Shams), klavir 
 • 19. jul u 19:30 – Felix Romuliana: Mohamed Šams, klavir, Jovanka Višekruna Janković, klavir
 • 8. avgust – Felix Romuliana: SAVE THE DATE – Iznenađenje Festivala!
 • 25. septembar – Ušće, Beograd: Bah Maraton – Toke Moldrup, violončelo

(Organizator zadržava pravo promene sadržaja i termina programskih dešavanja. Eventualni dodatni koncerti će biti blagovremeno najavljeni.)

Andreas BItesnich

Ni sa čim uporedive transformacije muzičkog sadržaja prilagođenog publici delo su tri brata iz Bratislave – Ondreja i Romana Janoške koji sviraju violinu i Františeka Janoške za klavirom – i njihovog zeta Juliusa Darvasa iz Konstance na kontrabasu, koji će nastupiti na otvaranju sezone regionalnog Art Link Festivala na Beogradskoj tvrđavi 25.juna.

Uz tematski okvir festivala “Zvuk vode”, ističe se da će koncerti biti priređeni u veličanstvenom ambijentu najpoznatijih tvrđava našeg regiona, što sloganu “Festivalski gradovi, umetnici za prirodu” daje dodatni šarm i opravdanost. Nastojeći da ukaže na važnost obnovljivosti rečnih tokova i spomeničnog nasleđa, Art Link želi da u ovim posebnim ambijentima kroz muziku iznova oplemeni iskustvo slušalaca novim zvučnim izrazima. U tom smislu, nesebična je i važna podrška generalnog sponzora UNIQA osiguranja, kao i produkcijska podrška koju je Art Link dobio od svojih partnera kompanije Zepter i Srbija Vode, grada Beograda, lokalnih partnera, fonda za Zapadni Balkan i Evropske Unije.

Spomenuti Janoška stil, koji nije nikada samo površna virtuoznost – već i brzo zapaljivi muzički dijalog u kome svi članovi ansambla i publika sudeluju kroz kreativnu interakciju – doneo je umetnicima pozive za saradnju od strane velikana svetske umetničke scene poput Ane Netrebko, Al Žaroa, Bobija Mekferina, Huana Dijega Floresa, Brajana Meknajta, Julijana Rahlina, Rendija Njumena, Birelija Lagrena i Lalo Šifrina. 

Ansambl Janoška jedna je od najoriginalnijih grupa izuzetno talentovanih muzičara, koji su krajnje jedinstveni u izvođenju klasične muzike, džeza, Latino muzike i drugih žanrova. Njihova inspiracija je neiscrpna i zaslužuje pažnju i entuzijazam od strane svih”, o Janoški je rekao čuveni holivudski kompozitor Lalo Šifrin.

Posebnost odlika aranžmana Ansambla Janoška može se posmatrati kao paralelni prodor u teritoriju klasičnoga zvuka i daleke sfere muzičkog repertoara, u kojima muzičari svoju spontanu kreativnost ostvaruju kroz prvoklasnu, inovativnu, uzbudljivu muziku koja diše i živi. Njihov debitantski nosač zvuka, koji se u svega nekoliko mjeseci popeo na sami vrh muzičkih top lista, nosi prikladan naslov “Janoška Stajl” (Deutsche Grammophon, 2016).

Ansambl Janoška je – u pop žargonu – “bend uživo”. Emocionalna inteligencija i suptilni humor u interakciji umetnika sa publikom – te njihova majstorski inscenirana igra sa poznatim melodijama i efektnim iznenađenjima nanovo kreiranih muzičkih numera – mogu se pouzdati u uzbuđenje slušalaca koji gotovo uvek na kraju koncerta pokazuju svoju zahvalnost stojećim ovacijama.

Zanimljivo je da je na albumu “Revolušn” (Revolution – Deutsche Grammophon, mart 2019.) Ansambl Janoška aranžirao četiri vrhunska hita Bitlsa u svom autentičnom stilu. “Ne želimo da se nepromišljeno upoređujemo s Bitlsima”, kaže Julius Darvas, “već da ono što su oni postigli u pop muzici u svoje vreme – mi priredimo u polju klasike, i time je revolucionišemo po uzoru na njih. Oživljavamo slobodnu improvizaciju pri interpretaciji klasičnih dela, nešto što se – na primer – podrazumevalo u barokno doba.” Novi album „The Big B’s“ planiran je za objavu jula meseca tekuće godine pod etiketom Deutsche Grammophona.

Ondrej Janoška svira na violini Carlo Ferdinando Landolfi iz 1760. godine, koja mu je ljubazno posuđena iz Zbirke Porodice Goh. Roman Janoška nastupa na instrumentu Ferdinandus Gagliano Filius, Nikolai fecit Neap. iz 1769. godine, koji mu je posuđen ljubaznošću Zbirke Dr. Christiana Kuhna. František Janoška koristi Bezendorferove strune, dok Julius Darvas, Roman Janoška i Ondrej Janoška sviraju na Thomastik-Infeld strunama.

Posle nastupa Ansambla Janoška na velikoj festivalskoj sceni kod Pobednika, na Letnjoj sceni Nebojšine kule nastupiće Adi Nojhaus, potomak čuvenih klavirskih pedagoga i pijanista, Hajnriha i Stanislava Nojhausa. Za njim će, svega dva dana posle, beogradskoj publici se predstaviti i svestrana umetnička ličnost Luisa Ahiusa, kompozitora i pijaniste, pisca i muzičkog novinara, urednika važnih muzičkih publikacija na španskom govornom području. 

Koncertom Ansambla Janoška ujedno se otvara i bogata sezona nastupa u okviru regionalnog Art Link Festivala – sa programima na nekoliko destinacija u Srbiji i regionu. Koncept Art Link Festivala ujedno predstavlja i Festivalski Hub za Zapadni Balkan ispred Evropske festivalske asocijacije (EFA) u okviru projekta EFFE Label putem kojega se festivalima aktivnim na razmeđu umetnosti, svog neposrednog okruženja i internacionalne otvorenosti dodeljuju pečati kvaliteta.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here