ART BIOSKOP KOLARAC NASTAVLJA SA SVOJIM PROGRAMOM

VIRDŽINIJA VULF I POL GOGEN

Ivan Makragić
Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno

Promocija kolekcije svih albuma YU grupe povodom 50. rođendana u petak (4.12.)

Šta je pola veka za čovekaIzuzetan i značajan jubilej od 50 godina postojanja, rok sastav YU grupa (nastali...

Kad raznolikost spaja, a umetnost podstiče pomirenje!

Beograd, Niš, Rijeka, Sarajevo, Tuzla - regionalna mreža B#ART podržava nevladine organizacije koje besplatno pružaju umjetničko/muzičko obrazovanje djeci i...

Muzičari se opraštaju od Miše Aleksića, svi naravno u šoku (Crni dan 29.11.2020.)

Izuzetno tužan i tragičan dan  BEOGRAD, 29. novembra - Kolege umetnici se opraštaju preko društvenih mreža od prerano preminulog muzičara,...

VIRDŽINIJA VULF I POL GOGEN

U danu kada se razne kulturne manifestacije odlažu i otkazuju, za sada još uvek jedini bioskop u gradu radi sve vreme posle kraja vanrednog stanja – Art bioskop Kolarac.
Osim njega tu je aktivan još samo Drive in bioskop na Adi, a videćemo još da li će ostati na snazi odluka filmskih distributera i bioskopske mreže da svi bioskopi u Beogradu i zemlji krenu sa radom od srede, 1. jula.

Na Terasi Art bioskopa Kolarac ili u sali, po svim merama bezbednosti protiv pandemije, održavaju se projekcije umetničkih evropskih filmova, van sjaja Holivuda, komercijalnih ostvarenja i blokbastera. Uostalom, tako je i uvek u ovom bioskopu.

Na repertoaru su reprizni i neki premijerni dokumentarni i igrani filmovi, ukupno šest naslova.

Program od 29. juna do 5. jula

Ponedeljak i utorak
29. i 30. jun
19,00h
AZNAVUR (Francuska, 2019)
Dokumentarni film, 83 minuta
Reditelj: Mark di Domeniko

Čuvena pevačica šansona Edit Pjaf je 1948. godine ponudila Šarlu Aznavuru kameru Pajar Boleks koja je tog trenutka postala njegov saputnik sve do kraja života. Do 1982. godine, Šarl je kameru uvek imao sa sobom i beležio svoj život, trenutke, mesta kroz koja je prošao, prijatelje, ljubavi. Nekoliko meseci pre nego što je preminuo, počeo je da radi na snimcima sa prijateljem Markom di Domenikom, rediteljem ovog filma, koji je odlučio da realizuje upravo ovaj dokumentarac, kao neki vid zaveštanja o Aznavurovom životu.

21,00h
TO MORA BITI RAJ
(Francuska, Nemačka, Kanada, Turska, Katar, 2019) 115 minuta
Reditelj: Elia Suleiman
Nagrada: FIPRESCI, Kan 2019.

Autor ovog dokumentarnog filma Elia Sulejman beži iz Palestine kako bi pronašao novi dom, ali otkriva da ga Palestina prati kud god da krene. Obećanje novog života pretvara se u komični niz grešaka: koliko god daleko da otputuje – od Pariza do Njujorka – nešto ga uvek podseća na domovinu.


Sreda i četvrtak
1. i 2. jul

19.00h
LJUBAZNOST STRANACA
Danska, Švedska, Velika Britanija 2019, 112 minuta
Režija: Lone Scherfig

Mlada majka Klara dolazi u Njujork sa svoja dva sina, bežeći od muža nasilnika. Klara kroz susrete sa drugima otkriva da nije sama dok smatra da se nalazi na ivici propasti. Iz neočekivanih slučajnosti i ljubaznosti stranaca nastaju veoma neočekivani ishodi. Grupa slučajno okupljenih ljudi se sve više zbližava, shvatajući da su im sopstveni životi i nada u njihovim rukama.

21.00h
NESVESTICA
104 minuta, Švedska
Režija: Mans Marlind, Bjorn Stein

Junaci ove drame Jon i Nini angažovani su u suparničkim zabavnim parkovima koje vode njihove porodice. Vremenom oni se zaljubljuju jedno u drugo poput Romea i Julije. Zabranjena ljubav i rat između dve porodice stavljaju njihovu ljubav i pravu vernost na težak ispit. Neobična filmska bajka bazirana je na istoriji Grona Lunda, legendarnog zabavnog parka u Švedskoj.


Petak, subota, nedelja
03.07., 04.07., 05.07.

19.00h
GOGEN, PUTOVANJE NA TAHITI
Režija: Eduard Deluk
Uloge: Vensan Kasel, Tuhej Adams, Malik Zidi…

Slikar Pol Gogen se oseća osramoćen atmosferom koja je vladala u Parizu 1891. Oko njega je sve veštački konvencionalno: potrebna mu je autentičnost da bi probudio svoju umetnost. Ne uspevajući da ubedi svoju ženu Mete i njihovo petoro dece da ga prate u mesto Paradise Lost, on se uputio na Tahiti sam. Tamo odlučuje da se skrasi u Mataieri, selu udaljenom od Papete, smeštajući se u jednu kolibu. Ubrzo počinje strastveno da se bavi slikanjem i rezbarenjem u stilu bliskom primitivnoj umetnosti specifičnoj za ostrvo.
U glavnoj ulozi je Vensan Kasel, izvanredan francuski glumac, bivši suprug Monike Beluči, koji je u poslednje vreme veoma aktivan u snimanju dela sedme umetnosti, a na Kolarcu prošle nedelje smo ga gledali u drami “Neobični”.
Pola Gogena u filmu veoma slične tematike “Izgubljeni raj” (Paradise Lost) ranije je tumačio i Kifer Saterlend.


21.00h
VITA I VIRDŽINIJA, 2018
Uloge: Gemma Arterton, Elizabeth Debicki, Isabella Rosellini
Režija: Chanya Button
Velika Britanija, 110 minuta

Romantična drama prati istinitu priču o ljubavnoj vezi između darovite, ali nesrećne književnice Virdžinije Volf i udate pesnikinje i popularne bogatašice Vite Sakvile-Vest, u okruženju boemskog visokog društva 1920-ih.
Filmska drama pripoveda intrigantnu istinitu priču o književnoj ljubavnoj aferi koja je podsticala maštu jedne od najslavnijih književnica 20. veka.
Vita Sakvile-Vest drska je, aristokratska supruga diplomate koja odbija da je vlastiti brak ograničava prkosno flertujući sa raznim damama koje je zavodila. Kroz mnoge afere sa ženama, nije nalazila zadovoljstvo, sve dok ne upozna briljantnu, ali nesrećnu Virdžiniju Volf. Odmah ju je privukla enigmatična čar i ekcentrični genij slavne književnice. Emotivna i strastvena romansa dve velike autorke.
Izvanredan film “Sati” (The Hours 2003) takođe portretiše lik i delo Virdžinije Vulf, koju je maestralno igrala Nicole Kidman i tada je osvojila i Oskara.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

EDO PLOVANIĆ MUZIKA.HR: Imam jednu excelicu sa svime šta želim napraviti, čovječe, nema kraja

U najnovijem nastavku naše muzičke PR priče, upoznajemo veoma zanimljivog, ambicioznog, nadasve svestranog mladog čoveka, koji je do sada...

PIŠE: MILAN B. POPOVIĆ / ALEK – Prepoznaj me // Akustično u studiju

Oduvek sam voleo-anplagd- zvuk i ALEKOVO (Kragujevac, rodni grad) izvođenje sopstvene autorske pesme PREPOZNAJ ME, probudilo je moja sećanja na nekadašnje dvodecenijske i trodecenijske...

ZLOSTAVLJANJE NA FILMU

Dokumentarni film naše rediteljke i glumice Danijele Štajnfeld „Zaceli me“ juče je, na ovogodišnjem 26. Festivalu autorskog filma, imao specijalnu projekciju u Kombank Dvorani. „Zaceli me“ prikazuje intimna svedočenja...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!