Arsenal fest, poslednje treće veče (Vol. 1): Konstrakta priredila vrhunski muzički šou

Odličan početak turneje trenutno najveće muzičke zvezde u Srbiji

0
Reklama


Odličan početak turneje trenutno najveće muzičke zvezde u Srbiji


KRAGUJEVAC, 3. jula (Tanjug) – Muzičarka Konstrakta sinoć (02.07.) je otvorila treći i finalni dan 12. Arsenal festa u Kragujevcu pred nepreglednim brojem posetilaca na Glavnoj bini (Main Stage). 
Nakon nje, koncert je održao svetski popularan bend „Thievery Corporation“. 

 „Dobro veče Šumadinci, Šumadinke, omladinci, omladinke“, u duhovitom maniru svojih tekstova pesama, umetnica Ana Đurić Konstrakta je ove noći pozdravila publiku Kragujevca, maksimalno raspoložena za pravi multimedijalni šou program na sceni. 

Svestrana i neobična dama ove godine je preko noći postala izuzetno popularna kada je svojom originalnom pesmom „In Corpore Sano“ izabrana da predstavlja Srbiju na Pesmi Evrovizije 2022 u Torinu (Italija). 
 Pesma je postala himna Srbije i regiona, a popularnost je dostigla i u svetu.Time je izbila u prvi plan i postala skoro pa ličnost godine, jer se sa jednom veoma avangardnom i po svemu drugačijom numerom plasirala na ovo svetsko takmičenje i zauzela peto mesto.
 

Do tada je bila poznata kao jedan od dva ženska vokala (uz Zoe Kida) neuobičajene grupe „Zemlja Gruva„, čiji su tekstovi uglavnom angažovani, predstavljaju društvenu kritiku, i često su izuzetno osvešćeni. 

Konstrakta je krenula u solo karijeru 2019. godine i istakla se sa prodornim projektom „Triptih“, kao spoj tri video filma ili spota, gde se osim pesme sa Evrovizije, nalaze i maštovite numere „Nobl“ i „Mekano„, koje je otpevala ove noći. 
„Je li nam ovo prvi nastup?“, pitala je Konstrakta svoj prateći bend. 

„Jeste, kažu mi da nam je prvi. Eto krenuli smo na turneju iz Kragujevca, a počeli smo u Torinu. Pa tako je kad smo nobl“, ponovo je bila visprena i vickasta muzičarka. 

Onda je usledila numera „Plodni dani„, kao i zaista veliki hit „Đango“ grupe „Zemlja Gruva“. 

Tako je tekstopisac i pevačica na svoj repertoar stavila kombinaciju hitova koje je stvarala u „Zemlji Gruva“ i kompozicija iz samostalne tek započete karijere. 

Onda je prezentovala višeslojne i komične „Žvake“ uz kritične „Najlepše želje“ i mudre stihove jedne „Mame“. 
Publika je ispunila gotovo svaki milimetar ogromnog prostora ispred Glavne bine Arsenala gde stane i do 12 000 ljudi. 

Fanovi iz prvih redova su joj poklanjali razne predmete što je Konstraktu veoma obradovalo i dirnulo. Kao da nije očekivala da ima i uživo toliku popularnost medju narodom na koncertu, a tek je krenula na turneju, gde će se uveriti u svu ljubav od strane fanova. 


Svi uglas su pevali i dalje pesme sa set liste kao „Tuga“ ili „Neam šamana“. 

Veliki broj roditelja sa decom su uživali u njenom nastupu upravo zbog enormne popularnosti oko uspeha sa Evrovizijom, tako da je i bilo dosta najmladje populacije u prvim redovima. 


„Hvala Arsenal festu što postoji. Lepo vama, lepo nama. Ove godine bila sam na Evroviziji, znate“, kroz osmeh je izjavila i podsetila nas Konstrakta i zna se da sledi najveći hit „In Corpore Sano“, koji je izazvao nevidjenu pometnju, potres i haos sa stihovima “Umetnica mora biti zdrava, biti zdrava”.

„Hvala Arsenal, hvala Kragujevac, hvala na darovima„, oprostila se Ana Đurić Konstrakta nakon skoro sat vremena veoma intenzivne i sadržajne svirke.  

Trenutno muzičarka drži rekord kao srpska izvođačica koja je dostigla najveći broj mesečnih slušalaca na striming platformi „Spotify“ sa više od 1,3 miliona.

 
 Sledeća stanica na turneji Konstrakte jeste festival Exit u svom 22. izdanju koji će trajati od 7. do 10. jula na Petrovaradinskoj tvrdjavi u Novom Sadu.
 


 
Ana Đurić, rodjena kao Ana Ignjatović, svoj pseudonim Konstrakta je dala sama sebi, kada je imala 20 godina jer je volela da komponuje rime na specifičan način, matematički, što je u skladu sa njenom profesijom – arhitekturom.
 Pseudonim znači biti racionalno emocionalan.

Kao varijanta pseudonima javlja se i engleski, latinični oblik Constructa, sa kojim se Ana već predstavljala kao član elektro benda “Mistake Mistake”.
 Kasnije se Ana pod istim oblikom alijasa – umetničkog imena bavila arhitekturom.

“Zemlja Gruva” je jedan od traženijih koncertnih sastava, tako da je Konstrakta sa njima nastupala često po Srbiji i u Beogradu na sledećim scenama: rok klub Fest u Zemunu, Studentski kulturni centar,  BitefArtCafe Summer Stage na Kalemegdanu i mnogim drugim atraktivnim prostorima prestonice.

Ivan Makragić
TANJUG – Music Pocket


Ana-Djuric-Konstrakta-Zemlja-gruva-1-Foto-Luka-Radulović
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here