Ana Stanić, Tijana Bogićević i Iva Lorens sa ostalim izvođačima “Beogradskog proleća” predstavili medijima svoje pesme

Očekujemo spektakl u subotu, 22. aprila u Mts Dvorani, direktan prenos na Televiziji Prva

0
Reklama


Očekujemo spektakl u subotu, 22. aprila u Mts Dvorani, direktan prenos na Televiziji Prva

BEOGRAD, 20. aprila  – Drugo izdanje obnovljenog festivala pop muzike “Beogradsko proleće” biće održano u subotu, 22. aprila na Velikoj sceni Mts Dvorane, a mnogi izvođači su sinoć (sreda, 19.04.) imali prilike da podele svoje utiske o predstojećoj manifestaciji u siusretu sa medijima.

 
  Druženje muzičara je organizovano juče u klubu “Pašić eatery” u Mts Dvorani, tako da su svoje pesme predstavili – Ana Stanić, Tijana Bogićević, Iva Lorens, Lado Leskovar, Jasna Đokić, Nenad Ćeranić, Milena Vučić, Princ od Vranja, Monika Knezović, Mirna Košanin, Isak Šabanović, Danijel Alibabić, Miloš Stojković, Dule Lušin, i drugi.


Direktan prenos će ovog puta biti na Televiziji Prva, a ne na RTS –u kao prošle godine, a voditelji će biti glumac i muzičar Frano Lasić i glumica Marija Bergam, dok su lane bili glumci Srđan Timarov i Milena Vasić.


  Muzičari su saglasni u jednom, a to je da se iskreno raduju povratku glamuroznog festivala na nivou spektakla,  te da su počastvovani što su upravo oni deo istorije koju Festival ponovo ispisuje u sasvim novom ruhu.

Igor Stanković, Jelena Kostadinović Burazor
Branko Klanšček, Maja Rakovic, Igor Stanković
Specijalno za agenciju Tanjug i magazin Music Pocket, pop umetnica Ana Stanić je istakla da je želela da učestvuje na “Beogradskom proleću” prošle godine, kada je zvanično pokrenuto i obnovljeno.


Ipak, kako je već bila zapaženi učesnik na našem takmičenju u izboru za Pesmu Evrovizije 2022 sa pesmom “Ljubav bez dodira”, onda joj se činilo da je sve to previše blizu, da ne pretera sa dva uzastopna muzička takmičenja u kratkom vremenskom periodu.


Mnogo mi se svidja ta zamisao da se nastupa na festivalu ovog tipa gde nam svira Simfonijski orkestar, kao i cela suština, ideja vraćanja “Beogradskog proleća”, povratak njegovog starog sjaja. Tako da je za mene ove godine to bio i logičan sled da učestvujem. Daleko od toga da se sada vraćam festivalima, više je u pitanju sticaj okolnosti”, nagovestila je Ana Stanić, pevačica, kompozitor, kantautor i diplomirani filmski i TV producent sa Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

 Na festivalu „Beogradsko proleće” kao izvodjač predstaviće svoju najnoviju pesmu „Krila” za koju je sama komponovala muziku i pisala tekst.

“Naravno, ono što je važno je da promovišem novu pesmu, a takodje sada obeležavam jubilej – 25 godina moje solo karijere, kao i novi album, koji se sprema”, otkrila je Stanić za Tanjug & Music Pocket.
 
 Pesma “Krila” jeste poslednji činilac, komadić koji je nedostajao, sa kojim će Ana Stanić i zatvoriti ceo novi album, i njoj je krivo što publika još uvek nije imala priliku da čuje pesmu.  Ali, šta publici donose (nova) “Krila”?

Muzičarka je opisala da je njen tekst za novu numeru do sada najveći ikada koji je napisala, i priznaje da svaki put prevaziđe samu sebe.

 “Tekst je dosta slobodan, veoma konkretan, govori o jednoj velikoj slobodi, i ono što uvek provejava u mojim pesmama, a blisko je mojoj ličnosti, ta neka nepresušna melodija”, ocenila je Ana Stanić za Tanjug i Music Pocket. 


Mlada muzičarka Iva Lorens je kantautorka koja se skoro, krajem 2021. godine, za vreme pandemije korona virusa, pojavila na domaćoj sceni i ubrzo je sa svoja dva singla privukla pažnju publike, a na ovom festivalu će pevati pesmu “Stranac”.


Žanrovski nije jednostavno definisati pravac kome pripada Lorens, kao i nova pesma koju će publika čuti prvi put na festivalu u subotu, jer se nalazi negde izmedju više mogućih odredjenja.

 “Mislim da je to sve čist – pop. Neki kažu da je to alternativni pop, posebno kada sam počela da se bavim muzikom, ali stvarno mi se čini, što se tiče svetske muzike, svuda bi se to podrazumevao kao pop žanr. Samo je kod nas alternativa kao odrednica, jer su to pesme popularnije i imaju neki drugi žanr, ali za mene je to pop”, rekla je Iva Lorens za Tanjug i Music Pocket.


 
 Ona je naglasila da je muzički odrastala uz svetske pop pevačice Bijonse, Britni Spirs, ali i ozbiljne rok bendove – gigante kao “The Rolling Stones”, elektro rok sastav “Depeche Mode”.

 Iva Lorens će pevati pesmu “Stranac” za koji se odmah može pomisliti da je direktna inspiracija čuvenog istoimenog romana francuskog pisca Albera Kamija.


 “Veoma volim tu knjigu, išla sam u francusku školu, pričam francuski, tako da sam roman pročitala i u originalu, na francuskom. Opet, nije inspiracija vezana za Kamija, već sam krenula od toga da kad je osoba dugo sa nekim u ljubavnom odnosu, i dodje do rastanka, koliko je vremena potrebno da prodje, da bi taj neko postao stranac? Tako ide i refren – “Ništa mi tvoje ne nedostaje, samo si stranac koga poznajem”, otkrila je Lorens za Tanjug i Music Pocket i ukratko opisala svoju kompoziciju da je to “jedna savremena balada, koja može da traje večno”.


IVA LORENS, Foto Stefan Đaković
 Pop soul dama Tijana Bogićević, sa adresom u Novom Sadu, poznata je publici kao predstavnica Srbije na Pesmi Evroviziji 2017. godine sa numerom „In Too Deep”.


Takodje, njeno prvo učešće kao samostalnog soliste bio je na Beoviziji 2009. godine, kada se predstavila sa pesmom “Pazi šta radiš”.

Sada na “Beogradskom proleću” će se takmičiti sa numerom „Krila od dima“ prema muzici, tekstu i aranžmanu Aleksandre Milutinović.

 Iako možda nekome sa strane deluje da Tijana ima takmičarskog duha usled svih tih nastupa na velikim pozornicama, umetnica za Tanjug i Music Pocket tvrdi da ipak nema to u svom karakteru.

 “Više sam ta takmičenja shvatala kao predstavljanje moje nove pesme, osim naravno Evrovizije, to je bilo nešto zaista posebno. Nisam ni sada u takvom raspoloženju, ali mislim da je samo učestvovanje na ovom festivalu velika stvar, jer je on veoma neophodan za nas muzičare”, navela je Bogićević za Tanjug / Music Pocket, i naglasila da je poželjno da bude što više festivala pop muzike kod nas.


 “Moja nova pesma “Krila od dima” koju ću pevati na festivalu, donosi jednu pravu žensku emociju, i čini mi se da se ova numera od mene i očekuje. Želela sam da publici pružim ono što od mene uglavnom očekuje, jer sam na prošlom albumu imala neka iznenađenja”, rekla je Bogićević za Tanjug – Music Pocket.

TIJANA BOGIĆEVIĆ


 

Direktor Mts Dvorane i Festivala “Beogradsko proleće” – Igor Stanković izrazio je zadovoljstvo zbog održavanja festivala drugu godinu za redom i ocenio da manifestacija doživljava svoju novu mladost, koja je počela davne 1961. godine, te se zahvalio Gradu Beogradu na podršci.

 U realizaciji ovako važnog festivala, direkcija duguje veliku zahvalnost Udruženju muzičara džez, rok i zabavne muzike, koje je bilo spremno da ustupi (autorsko) pravo na realizaciju i sve ono što brend „Beogradsko proleće“ donosi Mts Dvorani, nekadašnoj Dvorani Doma sindikata.

“Breme koje nosimo je veliko, ali smo zadovoljni jer je ovo festival koji drugu godinu zaredom živi i nadamo se da će festival svakako nastaviti da živi zahvaljujući Mts Dvorani. Festival postoji takođe zahvaljujući svima vama, kao i Branku Klanščeku koji je došao još prošle godine sa nadom da je moguće obnoviti beogradski festival”, naveo je Stanković.

 Direktorka Naksi radija Maja Rakovic je ispred Stručnog žirija i Selekcione komisije rekla da je srećna što se “Beogradsko proleće” vratilo u naš grad i da je njihova misija da čuvaju divnu, pop muziku. Ona je podsetila da su 18 izabranih pesama – najlepše, ali je preko 300 kompozicija konkurisalo u želji da bude deo “Beogradskog proleća”.
“Jedva čekam takmičenje, iako kažu „nije važno ko će da pobedi”, medjutim, nije tačno, itekako je važno, ali sve pesme će ostati sačuvane da se slušaju i na talasima radija. Željno iščekujem da osetite deo atmosfere koju smo vam pripremili za subotu“, zaključila je Maja Rakovic.


Umetnički direktor festivala Branko Klanšček je obraćajući se javnosti  istakao: „Ovo je, ja mislim,  jedini festival u Srbiji i regionu gde su živi muzičari na sceni, festival ide sa živim orkestrom i to daje jednu posebnost prestižnom događaju“.

 Medijima su se u martu obratili isto Maja Rakovic, Ivan Ilić, muzički urednik Festivala „Beogradsko proleće“ i predsednik Udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije, kao i Branko Klanšček, umetnički direktor Festivala BP.


„Prošlogodišnji pobednik bio je Toni Cetinski sa pesmom „Čuvam ljubav“, koja je postala pravi regionalni veliki hit. To je dokaz da je pobedila prava pesma i siguran sam da će tako biti i ove godine“, naveo je ranije Klanšček i onda je redom predstavljao svih 18 izabranih kompozicija i njihovih izvođača.

Medju njima su pop dame – Tijana Bogićević sa numerom „Krila od dima“ prema muzici, tekstu i aranžmanu Aleksandre Milutinović, Ana Stanić sa pesmom „Krila“ (radni naziv je bio „Gde se ne ide“) sa njenom muzikom i tekstom, uz aranžman Mahira Sarihodžića.

Za najbolju kompoziciju, interpretaciju, aranžman i tekst, kao i nagradu publike takmiče se i Saša Vasić sa svojom autorskom pesmom „Otac“ (aranžman – Vladimir Preradović – Lord), duet – roker Bora Đorđević i Lado Leskovar u naslovu „Verica“, čiji tekst potpisuju  Vidoja Božinović i sam Đorđević, na aranžman Dragana Ilića.

Na listi odabranih nalazi se Milena Vučić i pesma „Udostoji“ kompletnog autora Dušana Alagića, Isak Šabanović sa kompozicijom „Svakoj sam po nešto dao“ Saše Filipovića, Adi Šoše – „Pusto ostrvo“ Amila Loja, Princ od Vranja sa pesmom „Divna“ na muziku i tekst Dušana Bačića i aranžman Dejana Nikolića, kao i duet Mirne Košanin i Nenada Ćeranića – „Samo ljubi me“, čiji je kompletan autor Ćeranić, uz koaranžerski angažman sa Darkom Stankovićem i Alekom Aleksovim.Takođe, na drugom, obnovljenom izdanju festivala „Beogradsko proleće“ učestvovaće – Kristijan Rahimovski sa baladom „Suze nebeske“, koji je i autor aranžmana, na muziku Mira Buljana i Nenada Nikčevića, Danijel Alibabić sa naslovom „Pitaj ga“ na tekst i muziku Lejle Hot, uz aranžman Mahira Sarihodžića, pevač Miloš Stojković – „Dođi u moj grad“ Dušana Bačića i Dejana Nikolića, Jelena Vlahović – „Amanet“ Petra Šćepovića, Dule Lušin – „Prst sudbine“ čiji je on autor, uz aranžman Vuka Matića, Milan Bujaković sa pesmom „Mala“ Dušana Alagića.

Od 18 muzičara odabrana je i alternativna elektro pop muzičarka Iva Lorens da numerom „Stranac“ čiju muziku, tekst i aranžman potpisuje sa kolegama Matijom Cvekom i Petrom Pupićem, Jasna Đokić i delo „San o zaljubljenoj“ Miroslava Stojisavljevića i Monika Knezović i kompozicija „Jaka kad je najteže“ na muziku Slavena Knezovića, tekst Zlatka Jovovića i aranžman Senada Dreševića.


Marija-Bergam- Foto: Boško-KaranovićFRANO LASIĆ


Maja Rakovic istakla da je kao dete volela da dolazi redovno na tradicionalni festival upravo u Domu sindikata, koji je osnovan daleke 1961. godine. Tada je uživala u toj svečanosti i glamuru i sada se poklopilo i namestilo, da ona pomogne preko svog radija u realizaciji projekta i sigurna je da će manifestacija nadalje biti još glamuroznija.

„Na konkurs je pristiglo 300 pesama. Možete zamisliti toliki broj, trebalo je dosta vremena da se presluša toliki broj i odabrati samo 18 kompozicija. Kao predsednica žirija mogu reći da smo se za svih 18 pesama odlučili jednoglasno., i zaista su jaka imena odabrana“, naglasila je u martu Maja Rakovic.

Muzički festival „Beogradsko proleće“ je aprila 2022. godine obnovljen, i voditelji u direktnom prenosu na RTS 1 bili su glumci Srđan Timarov i Milena Vasić.

Pre 62 godine – 17. aprila 1961. na sceni Dvorane doma sindikata, počeo je svoj život tadašnji prestižni Festival zabavne muzike „Beogradsko proleće“, koji se smatra da je bio pandan tadašnjem Opatijskom festivalu, kao i Italijanskom festivalu u San Remu.
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here