ANA STANIĆ & IVANA PETERS NA GENERALNOJ PROBI U PETAK VEČE(09.08.2019.) NA LETNJOJ SCENI PALILULE

D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

ATRAKTIVNO MUZIČKO PUTOVANJE DVE DIVE 

Uvek je zanimljivo i atraktivno u bilo kojoj sferi umetnosti kada se osmisli do tada neviđen, ili retko kada iskorišćen koncept, da se bude originalan, nov, svež, neponovljiv. Ima kod nas bendova koji su i nastali po tom autentičnom receptu, da i kada sviraju/pevaju obrade ili autorska dela, to rade na veoma neuobičajen način i time se jasno istaknu iz gomile (Viva Vox, Orthodox Celts, The Frajle, Dejan Petrović Big Bend, Gile & Magic Bush, 2 Cellos). 
Suština i jeste u idejnom konceptu, ali ne mora se po svakui cenu na silu težiti originalnosti. Najlepše je u idejama biti spontan, osećati se komotno u tome, uživati opet u zoni komfora, a imati veoma efektan rezultat. Upravo taj užitak pružile su dve popularne dame iz sveta pop i rock muzike, dugogodišnje prijateljice i saradnice u petak veče (09.08.) na Letnjoj sceni Ustanove kulture Vlada Divljan, na manifestaciji “Kulturno leto na Paliluli”. Naravno – ANA STANIĆ & IVANA PETERS! Izuzetno iznenađenje, koncert o kome se nije pričalo u medijima, tek se odjednom iznedrio i prepustio se radoznalim pogledima posetioca i ljubitelja dve nadarene muzičarke. Besplatna manifestacija godinama pruža građanima tokom leta pozorišne predstave i koncerte odabranih imena, a Ivana i Ana su odličan potez u svakom smislu, jer je ovo jedan poseban projekat koji će tek zaživeti na pravi način. 

“Dobro veče svima, izvinjavamo se što malo kasnimo, ali naš klavijaturista nije mogao da se probije kroz saobraćaj. Sada je tu, sve je u redu. Odmah da kažem, ovo muzičko veče nije mnogo reklamirano, jer zapravo ono što ćete čuti večeras je naša generalna proba.Zato svi vi imate pravu ekskluzivu da nas slušate, jer do sada nigde ovo nismo izvodili, vi ste dakle ta probrana publika” –

veoma nadahnuto, raspoloženo i širokog osmeha Ana se obratila publici veoma blizu same bine – pozornice. –

“Ne zamerite nam ako bude nekih grešaka, propusta, jer ovo nam je zaista baš prava generalna proba, prvi put javno nastupamo pred toliko ljudi. Ali verujemo da nećemo praviti greške” –

završava Ana. 
Oh, da, hoćemo” – dodaje Ivana Peters da začini humorom Anino izlaganje. 
Onda je Ana objasnila koncept koncerta – njih dve u akustičnoj varijanti sviraće Ivanine pesme – grupe Negative, a biće tu i prostrora za Tap 011, kao i Anine pesme. 
Da li će tu biti mesta i za Moby Dick?” – mudro Ivana pita Anu, koja se ne da zbuniti, i odmah odgovori da će itekako biti, i to dve pesme koje ona najviše voli iz tog perioda. 

Kao što smo rekli na početku, i jeste najvažniji koncept. Ideja. Danas je to koren svega u muzičkoj, kreativnoj industriji. Ovo veoma prijatno iznenađenje u startu je oduševilo publiku koja se u prvim redovima stiskala da bude što bliže svojim favoritima, idolima. 
Ivana peva svoje pesme iz “Negativa” kao i “Tap 011”, ali naravno peva i Anine kompozicije, što isto sve čini i Ana, samo što je Ivana u ulozi pratećeg vokala kada slede Anine numere, što isto čini i Ana sa Ivaninim pesmama. Odlično zamišljeno, posebno što uz sve to ima i dosta obrada, onih naslova koje su same odabrale za ovo magično veče na Paliluli. 
Pomalo zaboravljena balada “More Than Words” grupe Extreme, čuvena akustična kompozicija savršeno se uklopila upravo u ovaj akustični koncept od koncerta, a nadovezuje se i blaga, mirna pesma “Don’t Know Why” – Nora Jones, koju Ana Stanić vrhunski dočarava, pogodila je identičan duh i senzibilitet originala. Ova moderna jazz umetnica kroz Aninu interpretaciju takođe kao i Extreme adekvatno se uklapa u akustiku same večeri. 
Ivana sa novom plavom frizurom bila je izuzetno pozitivno raspoložena, i dijalozi sa Anom su bili veoma efektni i duhoviti, čak je delovalo kao da su se njih dve spontano privatno našle da popričaju, i to slučajno pred nekoliko stotina duša na velikoj bini. 


“Zamolila bih sve ostale iz publike koji su se raštrkali po parku okolo da slobodno lepo dođu ovde bliže nama” –

pozvala je Ana pomalo stidljive fanove koji su došli da slušaju koncert, ali kao da nisu navikli da to rade iz prvih redova. 

Hip hop i RNB naslov “Više nisi moj” Ane Stanić snimljen u saradnji sa Sky Wikluh za album “Sudar” (2008) koji je i bio sav u tom žanru kao zanimljivo eksperimentisanje u to vreme, taman se uklopio u izvođenju dve dame. Nostalgični vremeplov dve koleginice i bliske prijateljice suštinski je prikazao kako su dve vanserijski talentovane umetnice pevale nekada u dance grupama (Moby Dick, TAP 011), a onda pronašle svoj pravi put u karijeri posle svojih grupa, identifikovale se sa onim što najviše vole, prilično daleko od prvobitne karijere. 
Tako je ova pesma spojila Ivanu i Anu, što će činiti i ostale pesme iz bogatog opusa karijere obe muzičarke, i teško je bilo napraviti idealan izbor na set listi. Ipak su pesme podeljene u barem tri poglavlja: Ana i Ivana su dve celine sa njihovim originalnim pesmama, kao i obrade koje zajednički vrhunski izvode. In Memoriam segment posvećen je bio neprevaziđenom pop princu, najboljem vokalu ikada koji je imao beskrajno veliki broj hitova, kao i neobičnoj i nesrećnoj mladoj devojci, koja je izgubila život u toj fatalnoj 27. godini i poslednji svoj koncert u životu održala je baš u Beogradu, na Kalemegdanu (2011). Naravno, oni su – George Michael i Amy Winehouse. Ultimativni hit “Freedom” by George Michael razbuktao se pred publikom, da bi kasnije došao red i na jazz blues rock ikonu Amy Winehouse. 

“Sledeća stvar je od pevačice koju sam ja počela, na žalost, kasno da slušam, i veoma mi se dopala. A onda se desilo to da je ona otišla, i Ana mi je izabrala ovu pesmu, da od nje počnem, i da je slušam i da pevam.” –

 Ivana je objasnila čuvenu i snažnu pesmu “Valerie” koju je briljantno otpevala, i jasno je da je apsolutno najbolja pevačica kod nas. Posebna zanimljivost je što u njihovom bendu prateći vokal je devojka Nevena, koja izuzetno verno oponaša pokojnu Amy, da se naježite, imala je priliku da to pokaže upravo u pesmi “Valerie”. Nevena je inače lider sastava “Tribute to Amy Winehouse” i kada se i obuče kao ona, sličnosti su neverovatne, u šta se uverila publika više puta ove godine u klubu Soul Society (bivši Bitef teatar klub). Uz Anu, Ivanu i Nevenu, zanatsku veštinu pokazao je ostatak benda – Luka Puletić, Dario Janošević iAleksandar Grujić. 
Sa repertoara svetskih hitova nije mogla izostati ni kraljica popa Madonna sa čuvenom “La Isla Bonita” (album “True Blue” 1986), i onda Ana simpatično najavljuje da večeras ima i jedan jedini domaći cover, i to pesma koju veoma voli – “Osloni se na mene”Olivera Mandića. I ova legendarna kompozicija bez problema oduševljava sve fanove. 

Ipak, najjači delovi koncerta su kada Ivana i Ana pevaju svoje pesme, tu nema greške. U akustičnim verzijama njihovi hitovi dobijaju novu formu i one lako uspevaju da im udahnu jedan novi i drugačiji život. Anin izbor odnosi se naravno na snažan prvi singl “Grad” sa prvog albuma – “Metar iznad asfalta” (1998), i taj imidž u tom periodu neodoljivo je podsećao naAlanis Morisette kao i Sheryl Crow – dama sa gitarom, pop rock numere koje jednostavno i brzo vam ulaze u uši. Ana je mudro davala i publici da peva dobro poznate stihove, da i sama uživa u toj neodoljivoj razmeni energije sa njima. Na set listi se našla i divna romantična rock balada “Sama” (sa istog albuma) sa veoma brzim ritmovima i gitarskim kreacijama. Ivana sve vreme je veoma jak prateći vokal, ali na tim pesmama vremenom postaje i ravnopravna. 

“Sada ću vam otpevati moju prvu pesmu kada sam odlazila iz grupe Moby Dick. Ono što je važno, predivan tekst za ovu pesmu napisala je upravo Ivana, i da znate, nikada mi nije naplatila” –

uz osmeh i smeh publike Ana predstavlja čuvenu baladu “Molila sam anđele”, sa kojom je učestvovala na Budvanskom festivalu 1998. Na konstataciju da Ani Ivana nije naplatila pesmu, Ivana sa osmehom duhovito samo kaže – “Polako, ima vremena”. 
“Anđeli” takođe u akustičnoj verziji imaju vrline koje će tek zasijati, tako da su se pesme uspešne solo karijere Ane Stanić sjajno uklopile u akustik set. Onda slede dve hit numere iz perioda “Moby Dick”, i sada sa ove distance, kao i ranije, Ana je toliko istisnula taj deo svoje karijere, da nemate utisak da je ikada i bila deo tog pop dance dua, već kao da je njen umetnički, muzički život zapravo i započeo baš sa temom “Molila sam anđele”. Kada neko za kratko vreme ostavi tako snažan utisak, što sa pesmama, albumima i atraktivnim spotovima, onda se lako i zaboravi period pre i posmatra se sadašnji trenutak koji traje, a to je njena solo karijera koja dve decenije ima kontinuitet u borbi sa novim imenima komercijalne struje. 
Vraća se publici velika nostalgija na pesmu “Nostalgija” sa kojom je Ana i tada davno i ove večeri briljirala, a Ivana je zdušno pratila vokalno, kao i “Vrati mi ljubav”, koja je podsetila na vreme ’90-ih kada je “Moby Dick” zaista bio gotovo broj jedan u hitovima sa svih strana. 

Ivana Peters vešto bira jake adute za svoj session, sve snažni stihovi, i prvo uspeva da predivnim i moćnim glasom razbukta i rasplamsa atmosferu sa hitom “Zbunjena” sa albuma “Tango” (2004), a upravo će i ta istoimena pesma “Tango” biti na repertoaru koja uz Ivanu i Anu oduševljava u dahu. Ana uz hitove Ivanine grupe “Negative” ne može da miruje, hvata se za gitaru i prati je na izvođenjima, a ne libi se i da zaigra, da njih dve ipak ne budu stalno na stolicama kako se inače sedi na akustičnim koncertima. Ana uspeva da razigra i oslobodi tu atmosferu, pobegne od statičnosti, da se ne usedi previše, već da lepršavo pleše pored Ivane. 

“Ovde mi je super što sam u ulozi da pevam glavni vokal, onda prateće vokale, još i sviram gitaru, imam više uloga, kao i Ivana, imati nju da vam peva vaše pesme, prelepo” – obratila se Ana obožavaocima, a Ivana dodaje – “I divno je da mi eto Ana Stanić svira gitaru na koncertu”, dok Ana dodaje – “I pevam ti prateće vokale”. 


I simpatično je bilo kada se Ana obratila Ivani za jednu od sledećih pesama grupe Negative: “Sada će biti moja – tvoja omiljena pesma”. Jasno je da ne može proći bez teške balade “Svet tuge” koju Ivana uvek vrhunski naježi svako emotivno biće, a dinamičnija rock stvar “Ja bih te sanjala” sa istog debi albuma – “Negative” (1999) svakako je odličan “zicer”, siguran uspeh kod publike i trijumfalni užitak. Od grupe TAP 011 Ivana je mudro izdvojila – vanserijsku pop baladu bržeg ritma “Sto dana u mesecu” sa primesama modernijeg jazz izraza, i horski ih je publika pratila sa puno duše. 
Za sam kraj bilo je u planu da se otpeva i sjajan hit “Shallow” by Lady Gaga (soundtrack za odličan muzički film “A Star is Born”) i remek delo “Father Figure” by George Michael, ali ipak kućni red opštine Palilula nalaže da se koncerti završe u određeno vreme, kako je objasnila Ana Stanić, i na žalost svih, ove dve pesme, iako po planu, nisu bile izvedene. 

Kada smo gledali našu set listu i izračunali koliko pesme traju, videli smo da i nije to nešto dugačko, ali eto večeras ispade da je ovo baš duže”, konstatuje Ana, a Ivana dodaje – “Naravno kada sve vreme i pričamo, vidiš da ne zatvaramo” –

na opšti smeh posetilaca, jer je upravo ta neposrednost i komunikacija na sceni bila na nivou, veoma šarmantno. 
Skoro puna dva sata retko zanimljive akustične svirke koja sigurno pomera granice i tek će imati svoj put u daljim turnejama i usavršavanjima. Ova generalna proba je bila na visokom vokalnom nivou, sa bendom koji zdušno prati dve talentovane dame prvi put ujedinjene na nečem zaista novom i lepom. Donekle sličan koncept ali i različit imale su strane kolege Sting & Peter Gabriel pre nekoliko sezona na turneji gde je jedan pevao hitove ovog drugog, i obrnuto, ali nisu bili prateći vokali u tim izvedbama, već svako svoje, odnosno tuđe. 
Inače, Ivana Peters je u poslednjem periodu dosta postala aktivna i veoma aktuelna – oformila je ponovo svoj “Negative”, sa kojim već nastupa po Srbiji i regionu (prvi Montenegro Beer fest na Cetinju), a beogradska publika će ih slušati u petak, 16. avgusta na Main Stage-u Beer festa, dok će na zatvaranju istog festivala (nedelja, 18.08.) zapevati sa starim znancima izTAP 011! Ana Stanić takođe dosta nastupa u poslednjem periodu u prestonici, zapažena je bila njena koncertna promocija novog maksi singla, kao i ove noći – samo za odabrane – u Dorćol Platz-u, svirala je ispred TC Rajićeva kao početak serije akustičnih svirki Radija 3, a svakako je i gostovala na koncertima posvećenom Arsenu Dediću, ili muzičkoj promociji hit romana Branka Rosića u Kinoteci, da ne pričamo i o duetskim izletima sa Đorđem Miljenovićem (Sky Wikluh) i Miškom Plavim na novim albumima. Na jesen (oktobar), na istom prostoru UK Vlada Divljan, samo naravno u zatvorenom prostoru, Ana ima i konceptualno zanimljiv koncert sa Simfonijskim orkestrom, sa izmenjenim aranžmanima svojih hitova! 
Obe dame veoma posvećene te divne magične večeri položile su ispit pred manjim brojem publike, a svakako zaslužuju da napune znatno veće prostore pod otvorenim nebom ili unutra. Zato ovo i jeste muzička priča koja će tek imati svoju premijeru i dugo putovanje. 

Izvor: Ivan Makragić – redakcija

Fotografije: Ivan M.

- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Grupa “Magic Bush” objavila drugi studijski album “Put za Shangri-La”

Album kompletno na srpskom jeziku, a bend ima još četiri albuma u pripremi BEOGRAD: Poznata muzička grupa “Magic Bush” objavila...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket