„Ana Karenjina“ trijumfovala sa sedam nagrada na jubilarnom 70. Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine

U konkurenciji predstave Kokana Mladenovića, Nikite Milivojevića, Gorčina Stojanovića

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno


U konkurenciji predstave Kokana Mladenovića, Nikite Milivojevića, Gorčina Stojanovića


NOVI SAD, 26. aprila
– Predstava „Ana Karenjina“ prema čuvenom romanu Lava Nikolajeviča Tolstoja, u režiji  Dejana Projkovskog, Novosadskog pozorišta/Újvidéki Színház, sa sedam osvojenih nagrada ostvarila je apsolutnu dominaciju na jubilarnom 70. Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine, koji je započeo 19. aprila.

Tako je „Ana Karenjina proglašena za najbolju predstavu u celini, osvojila je nagradu za najbolju režiju – Dejan Projkovski, dok su glumci Timea Filep i Arpad Mesaroš, tumači Ane Karenjine i Vronskog, poneli odlikovanja za najbolju žensku i mušku ulogu.
  Valentin Svetozarev laureat je najgrade za scenografiju, Marija Papaučevska za kostime, dok je specijalnu nagradu za scenski pokret ponela Olga Panga.

Nova produkcija ovog teatra je izabrana u selekciju pored još šest predstava vojvođanskih pozorišta, a o nagradama je odlučivao žiri u sastavu – rediteljka, dramski pisac i književnica Vida Ognjenović, scenograf i kostimograf Miodrag Tabački i glumac i profesor Predrag Momčilović.

Ravnopravna glumačka nagrada pripala je i Mariji Medenici, za epizodnu ulogu gospođe Davil u predstavi „Travnička hronika” prema kultnom romanu Ive Andrića u režiji i dramatizaciji Nikite Milivojevića (Srpsko narodno pozorište i  NP Sombor).


ANA KARENJINA
Najbolja predstava za decu u celini je komad „Pozorištu s ljubavlju” rediteljskog tandema Bonjo Lungov i Konstantin Karakostov (Dečje pozorište, Subotica).

Za najbolju ulogu u predstavama za decu nagrađen je Boško Boškov za ulogu kardinala Rišeljea u predstavi „Tri musketara” po delu Aleksandra Dime, prema dramatizaciji Aleksandre Glovacki, u režiji Predraga Štrbca (Dečje pozorište, Subotica).
 Nagrada mladom glumcu, koju dodeljuje Savez dramskih umetnika Vojvodine, dodeljena je Urošu Mladenoviću za ulogu u istoj predstavi.

 Priznanje „Tihomir Mačković” za najbolju kreaciju lutaka pripala je autoru Jovanu Caranu za njegov komad „Divljožder” (Narodno pozorište „Toša Jovanović”, Zrenjanin, Lutkarska scena na srpskom).

Nagrada za najbolju muziku pripala je Drašku Adžiću za predstavu „Ujka Vanja” kao novo rediteljsko, moderno čitanje klasika Antona Pavloviča Čehova, u režiji Andreja Nosova, (Narodno pozorište „Sterija”, Vršac i Hartefakt fond, Beograd).
 Ova produkcija je dobila i specijalnu nagradu za autorski tim predstave, upravo za novo čitanje Čehova.

ANA KARENJINA 

Specijalna nagrada za zajedničku igru ansambla pripala je  i predstavi „Semper idem” po romanu Đorđa Lebovića, prema dramatizaciji i režiji Gorčina Stojanovića (NP Sombor).

Reditelj Kokan Mladenović je takođe dobitnik specijalne nagrade za koncept predstave „Gustav je kriv za sve”, Pozorišta „Kostolanji Deže” iz Subotice, a laureat je i Igor Greksa za scenski pokret u istom projektu.

 Žiri je dodelio specijalnu nagradu Petru Mihajloviću za tekst predstave „Radnička hronika”, u režiji Veljka Mićunovića (NP Subotica).

   Memorijalna nagrada „Ivana Mirkov Vlačić“ za najbolju likovnu obradu predstave dodeljena je reditelju Ljuboslavu Majeri za njegovu predstavu „Gospodin Mokinpot” Petera Vajsa (Narodno pozorište „Toša Jovanović”, Zrenjanin).

Od komada za decu odigrana je još i poznata bajka “Nemušti jezik” Jovana Grujića (NP „Sterija”, Vršac).

Selektor festivala je bio Slobodan Savić, teatrolog i ugledni TV novinar, poznat po emisiji “Čitanje pozorišta” na RTS-u.

Večeras, 26. aprila će od 18 časova u Zrenjaninu, na završnoj festivalskoj večeri, biti dodela nagrada, a predstava „Zaljubljivanje“ Pozorišta mladih u Novom Sadu, kao autorski projekat rediteljke Olivere Đorđević, biće odigrana u čast nagrađenih.

- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Rok klub Fest ima ozbiljno novo pojačanje u julu: Divlje jagode, Kolja, Dža ili Bu

Sezona koncerata se ubrzano zakuhtava Tokom pandemije dok je još bilo dozvole za održavanje koncerata sa svim poratećim merama,...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket