Ana Ćurčin & The Changes objavili prvi album na srpskom – „Susret“, koncertna promocija 6. aprila u Beogradu

Lepih novosti nas čeka iz radionice muzičke umetnice

0
ReklamaLepih novosti nas čeka iz radionice muzičke umetniceBEOGRAD, 18. marta – Muzičarka Ana Ćurčin i njen bend “Ana & The Changes” posle višegodišnjeg autorskog rada i stvaralaštva na engleskom, objavili su prvi EP na srpskom jeziku pod nazivom „Susret“, koji je od 15. marta dostupan na svim digitalnim platformama, bandcampu i YouTube kanalu sastava.


Na albumu se nalaze tri nove pesme – „Zla“ (stihove je pisala dramaturškinja i pesnikinja Milena Marković), „Dosta“ i „Susret“, ali i dve verzije pesme „Tu“ sa kojom su Ana & The Changes trijufovali 2021. godine kada su osvojili Nagradu “Milan Mladenović” istoimene Zadužbine za najbolju pesmu u regionu. Dodela je tada bila organizovana kod Silosa na Donjem Dorćolu.

Prvi singl je spomenut naslov „Zla“ koji ima i video spot u režiji Rastka Ilića, dok su članovi grupe „Bohemija“ bili gosti u pesmi „Susret“.


Ana Ćurčin kaže da pesmama pristupa kao odrazima određenog trenutka i stanja koji je zaključan u njima, poput fotografije, i tako za neke je bilo potrebno duže vreme da se formiraju, transformišu i zaokruže, dok su druge odmah dobile konačni zvuk.Ana Ćurčin & The Changes, foto Danilo MijatovićTako je gitarska tema na pesmi „Dosta“ nastala još pre nekoliko godina kada smo puno putovali kao bend – ali inicijalni tekst na engleskom nije opstao, pa se pesma transformisala u optimistični raskid okružen gitarama. S druge strane, pesma „Susret“ je nastala za par dana i to u vreme dok sam slušala album „Putujemo“ grupe “Bohemija” i poželela sam da u mojoj pesmi postoji i susret glasova, pa smo je uradili i otpevali zajedno”, objasnila je Ćurčin.

Prema njenoj oceni, umetnik Dimitrije Mandić napravio je i nežni violinski outro, a gost je bio i Miladin Stojković na kontrabasu.


Pesma „Zla“ je nastala po stihovima Milene Marković i sazrevala je baš polako i u prvo vreme Ana ju je pevala bez ikakvog aranžmana.

Onda su kasnije sve pesme dobile zaokružen zvuk zahvaljujući Goranu Antoviću, čije klavijature ujedinjuju sve, ali i kroz rad u studiju i miks, Goran uvek podigne njene ideje na jedan novi nivo.

Talenat i muzikalnost Andreja Mladenovića učinili su da pesme „Dosta“ i „Zla“ dobiju organski gruv, a Ana Protulipac je na basu pružila podršku, ali i na bek vokalima u pesmi „Dosta“ dala jednu potpuno drugačiju perspektivu, kako je analizirala Ana Ćurčin.


Počelo je sa baladom „Tu“ i čežnjom, tako da se ovaj mali album i završava intepretacijom te pesme i remiksom hrvatskog producenta Marca Grabbera, koji je zadržao emociju kompozicije, ali je napravio i važan odmak od originala,“ sumirala je rad na albumu „Susret“ Ana Ćurčin.

Takodje, još iskoraka su sačekali mladu umetnicu.
Tokom ove godine Ana je bila specijalna gošća na video radu, umetničkoj instalaciji i pesmi „Don’t Be Fake“ autora Igora Simića, a završila je i album sa Markom Nastićem koji će uskoro biti objavljen.


Pored toga, gejmeri će uskoro moći da čuju ceo jedan album pesama na engleskom jeziku koje je Ana napravila zajedno sa Igorom i Šejnom Berijem za nove igre u produkciji “Demagog studija”.

Promocija novih pesama i albuma „Susret“ zakazana je za 6. april, kada će u sali „Amerikana“ Doma omladine Beograda Ana & The Changes održati zajednički koncert sa grupom Ljubičice, koja promoviše album „Dok čekamo pad“.Šta je fejk u politici, a šta u ljubavi, Ana Ćurčin u novoj pesmi peva „vesti“.


Multimedijalni umetnik, reditelj i filozof Igor Simić predstavio je video spot i pesmu „Don’t Be Fake“ sa Anom Ćurčin u glavnoj ulozi.

Spot je premijeru imao na izložbi „Na vezi, bezveze“ koja je trajala od 26. januara, a nedavno se završila u Kulturnom centru Beograda.

Ništa nije uobičajeno i standardno što se tiče samog video klipa i pesme „Dont Be Fake“ i zanimljivo je da je na snimanju, Ana Ćurčin pesmu otpevala „a kapela“, i tek kasnije je snimljena muzika.

Numera „Don’t Be Fake” je zamišljen kao video rad u kojem se vesti pevaju i bavi se time šta je fejk u politici, a šta u ljubavnim odnosima.

Ideja je da je sav fejknes u srodstvu sa otuđenjem.
Upravo zbog otuđenja je video snimljen obrnuto od prakse: Ana je live pevala na snimanju, pa je matrica dodata posle.


Ana Ćurčin kaže da je uvek mali izazov, ali i jako zabavan proces kreirati muzičku i vokalnu interpretaciju na Igorove tekstove.Ana Ćurčin, foto Danilo Mijatović

Ana-The-Changes-i-Ljubilčice-Foto-1-Danilo-Mijatović
„Volim miks humora, kritičkog razmišljanja, vizuelnih referenci i emocije koja se desi u pesmama na kojima zajedno radimo, ali i kreativne slobode koju dajemo jedni drugima. Tako je i pesma „Don’t Be Fake“ bila jedan divan proces i sada postoji i kao pesma, kao umetnički video rad, a dobiće „dom“ i u novoj igri „The Cub“ Demagog Studija“, otkriva Ćurčin.


Da pojasnimo, Igor i Ana sarađivali su na šest pesama do sada, uglavnom za video igre kompanije „Demagog Studio“, čiji je Igor suosnivač i kreativni direktor, ali i za film.


Na realizaciji pesme i spota „Don’t Be Fake“ pored Igora Simića (reči i koncept) i Ane Ćurčin (kompozicija i vokal) učestovao je i Šejn Beri (aranžman i miks).

Poslednjih godina Ana Ćurčin je održavala solo koncerte u Domu omladine Beograda, u Kulturnom centru Grad, ali i u klubu Soul Society – u okviru Bitef teatra, i po raznim intimnijim klubova prestonice.

Bila je i predgrupa inostranim bendovima na koncertima u Beogradu, koji imaju sličan senzibilitet i pravac muzike sa njom – “Cigarettes Aftes Sex” na Bazenima “11. april”, i “Still Corners“ (Dom omladine).


Kako peva i stvara na engleskom jeziku, osim poslednjeg albuma “Susreti”, Ana u potpunosti deluje, zvuči i izgleda kao američka ili britanska muzičarka.

IVAN MAKRAGIĆ

TANJUG / Music Pocket
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here