Ana Ćurčin i njen bend „Ana & The Changes“ osvojili nagradu „Milan Mladenović“

"Nisam baš navikla da pobeđujem, tako da ću doći sebi za koji minut!", izjavila je pobednica

0
ReklamaNisam baš navikla da pobeđujem, tako da ću doći sebi za koji minut!“, izjavila je pobednica


 BEOGRAD, 22. septembra –
Poznata muzičarka Ana Ćurčin i njen sastav „Ana & The Changes“ sinoć (21.09.) su za svoju pesmu „Tu“ osvojili regionalnu nagradu „Milan Mladenović“ istoimene Zadužbine, koja je u prostoru Silosa Beograd, kod Dunavskog keja, po treći put dodelila ovo prestižno i jedinstveno priznanje.


 Nagrada se dodeljuje svake godine na Milanov rođendan, tako da je u čarobnom ambijentu Silosa ove noći i obeležen dan rođenja neprevaziđenog i neprolaznog umetnika, kompozitora, rok pesnika, pevača, gitariste, svestrane umetničke ličnosti.


   „Hvala svima puno! Nisam baš navikla da pobeđujem, tako da ću doći sebi za koji minut. Mnogo nam znači ova nagrada, moj bend će se oduševiti kad čuje, a sada nije sa mnom. Nisam očekivala, došla sam večeras da podržim svoje kolege. Nastavićemo da stvaramo muziku, iako se ponekad kolebamo u tome“, izjavila je nadahnuto i puno uzbuđenja laureatkinja Ana Ćurčin.


Momci iz grupe „Dram“, laureati ove nagrade 2020, pročitali su dobitnika nagrade, dok je istu uručila Maja Maričić, ispred Zadužbine Milana Mladenovića.

 
 Pored novčane nagrade koja iznosi 2.000 evra, za dobitnika Nagrade Milan Mladenović 2021 biće izrađena i posebna statueta u saradnji sa „Futro Design Studiom“.


Grupa Dram proglašava pobednika 

Voditeljka, domaćin večeri bila je popularna glumica Milena Radulović, koja je podsetila na veoma bogatu muzičku biografiju Milana Mladenovića (1958-1994), i čitav opus albuma tokom samih početaka karijere, od grupe „Limunovo drvo“, preko „Šarla Akrobate“ i „Ekatarine II“, do antologijske „EKV“, ali i izvanrednog materijala „Angel’s Breath“ sa takođe pokojnim kolegom – Mitrom Subotićem Subom.


  Na konkurs nagrade „Milan Mladenović 2021“ je stiglo čak 197 pesama, a u uži izbor je prošlo 14 finalista.

 Stručni žiri je radio u sledećem sastavu – Damir Urban (Hrvatska), Kiril Džajkovski (Severna Makedonija), Ivan Fece Firči (Srbija), Katarina Epštajn (Srbija) i Zoran Stajčić (Hrvatska).

 
Podsetimo, ovo je bio treći konkurs Zadužbine Milan Mladenović, a prethodni dobitnici su alternativni rok sastavi – „Artan Lili“ sa pesmom ,,D.E.P.R.A“ (2019) i „Dram“ sa numerom ,,Daj mi sve“ (2020).


    Drugo mesto je osvojio alternativni bend „Vizelj“ sa pesmu „Novčanice“, ali ovo im nije jedino priznanje, jer im je Ivan Fece Firči dodatno poklonio doboš iz sopstvene proizvodnje „Firchie Drums“, na ogromnu sreću dobitnika.
 Muzičar je sam izabrao da to bude Jelisaveta Todorov, bubnjarka ovog benda.  


  Takođe, sa jednakim brojem glasova, drugo mesto je zauzela i Dina Jashari iz Makedonije sa pesmom „Boi“.


Jovana Coka Stanković, Ana Ćurčin, Maja Maričić
Stručni žiri sa Jovanom Cokom Stanković

Treće mesto je rezervisano za srpski bend „Koikoi“ sa numerom „Misisipi“, a lider grupe je poznati glumac Marko Grabež, junak gledanog filma „Nečista krv – Greh predaka“, a poznat i iz serije „Senke nad Balkanom“ – druga sezona.  


  Četvrta pozicija pripada Kralju Čačka & Nini Bajsić (Srbija –  Hrvatska) za duet „Obrnuti red stvari“, a peto mesto je otišlo u ruke pesmi „Uroni u san“ ženskog trija „Žen“ iz Hrvatske.  


   Dodela ove nagrade uvek je bila u različitim prostorima, tako je prvi put u Narodnoj biblioteci Srbije, u drugom izdanju na Letnjoj sceni kluba Bitef Art Cafe na Kalemegdanu, i sada takođe pod otvorenim nebom, kod Silosa Beograd.


   Laureat Ana Ćurčin i njena grupa Ana & The Changes“ uglavnom stvaraju muziku na engleskom jeziku, ali je tokom pandemije pomalo promenila kurs i okrenula se kompozicijama i tekstovima na maternjem, odakle se iznedrila upravo pobednička pesma „Tu“.
Veoma atraktivan spot za nagrađenu pesmu je pušten na video bimu odmah nakon proglašenja.


Često ima koncerte u Beogradu, najviše u Domu omladine, ali i drugim atraktivnim prostorima (Soul Society – klub Bitef teatra), i u karijeri je objavila dva studijska albuma, CD primenjene muzike „Scene“ (za teatar, film, medije) i Live izdanja.

  Tokom pandemije je bila veoma produktivna, sa svojim bendom je stvarala upravo album „Scene“, live materijale, nobe singlove, i imala nekoliko online koncerata, kao i uživo, tokom ovog proleća u Domu omladine Beograda.Ivan Fece Firči i Jelisaveta Todorov


 

 Spomenuti član žirija, bivši bubnjar grupe EKV, muzičar i producent Ivan Fece Firči, istakao je da je pomalo bio razočaran da je na konkurs stiglo samo 197 prijava, jer je on očekivao mnogo više, ako se uzme u obzir koliko ljudi živi na prostoru bivše SFRJ, a konkurs sve njih obuhvata.  Otkrio je pre dodele nagrade, da je u finale ušao jedan od njegovih favorita.

 
Ostali članovi žirija, neki su se javili online (Damir Urban, Kiril Džajkovski), složili su se da su na konkursu podjednako ocenjivali tekst i muziku pesama, jer je Milan Mladenović ipak bio neponovljivi rok pesnik, tako da su reči, stihovi veoma važni.
Razgovor sa žirijem je vodila Jovana Coka Stanković ispred Zadužbine, inače poznata kao muzički PR menadžer, radio novinarka, deo koncertne agencije i diskografske kuće „Odličan hrčak“.

 
 Na svečanosti će biti predstavljen i rad Zadužbine Milana Mladenovića, kao i budući planovi, gde je naglašeno da je cilj ustanove da stalno podseća na stvaralaštvo jedne neprolazne veličine kakav je bio ovaj rok muzičar.


 Prenos svečanosti dodele mogao je da se prati na YouTube kanalu i Facebook strani Zadužbine Milana Mladenovića kao live stream.


  Pesme koje su takođe ušle u finale su: „Cobra“ – Yonic (Crna Gora), „Grade moj“ – Aleksandar Ljiljak (Hrvatska), „Iznad rijeke“ – Magdalena Mandura (Hrvatska), „Jednog dana“ – Sopot (Bosna i Hercegovina), „Kain“ – Organizam (Srbija), „Ne vreme“ – Funk Shui feat. Vera Ljubojna (Makedonija), „Samodisciplina“ – Keni nije mrtav (Srbija), „Sklop“ – Litl itali (Hrvatska).


Ana Ćurčin sa nagradom „Milan Mladenović“ 
Nagrada „Milan Mladenović“ ustanovljena je 2019. godine sa ciljem da podstiče muzičko stvaralaštvo koje odlikuju vrednosti svоjstvene Milanovoj umetničkoj zaostavštini, a dodeljuje se za najbolju pesmu sa prostora bivše Jugoslavije na svečanosti 21. septembra – kao dan Milanovog rođenja. 

 
Na svečanosti su nastupili i Andrija Pavlović iz „LP Dua“ i Lidija Andonov iz grupe „Sixth June“. Njih dvoje su izveli pesme EKV-a ,,Zid” i ,,Tonemo”, koje će se naći na albumu ,,Mlad i radostan” na kojem trenutno rade, a koji predstavlja omaž muzici ’80-tih godina na teritoriji bivše Jugoslavije.


Na kraju je prošlogodišnji pobednik – bend „Dram“ održao mini koncert u čast laureata za 2021. godinu, pred mnogobrojnom publikom koju su činile kolege iz sveta muzike – Srđan Gile Gojković iz rok grupe „Električni orgazam“, sastavi „Partibrejkers“ – Zoran Kostić Cane i Nebojša Antonijević Anton, ceo bend „Artan Lili“ na čelu sa Romanom i Bojanom Slačalom, Buč Kesidi – Luka i Zoran, LP Duo, rok fotograf Brajan Rašić, slavna glumica Branka Katić, i mnogi drugi.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here