Ana Ćurčin i bend “Ljubičice” održali koncerte sinoć (06.04.) u Domu omladine Beograda

Dvostruki muzički program za ljubitelje alternative i specifičnih nezavisnih žanrova

0
Reklama

 

Dvostruki muzički program za ljubitelje alternative i specifičnih nezavisnih žanrova


BEOGRAD 7. aprila – Muzičarka Ana Ćurčin i njen sastav “Ana & the Changes” uz bend “Ljubičice” održali su sinoć (06.04.) koncert u sali “Amerikana” Doma omladine Beograda.  

 Prema konceptu ove muzičke večeri, dva benda su nastupali jedan za drugim, ali su i zajedno bili na pozornici u nekim pesmama.

 Kako dugo nisu nastupali u prestonici, grupe su odlučile da podele ovo veče i nastupe u istom prostoru “Amerikane”, što se pokazalo kao veoma zanimljiv koncept.

 Pančevački elektro rok bend “Ljubičice”  prošlog leta predstavio je novi zvuk i oduševili su ceo region singlovima „Opet“ i „Možda je vreme“, koje su naravno izveli i ove noći na koncertu.

 Set lista im je činila 12 pesama, a veče su započeli sa numerom “Taj neobičan dan”, te se kasnije zapitali “Možda je vreme”, i izračunali da im je potrebno samo “8 minuta do Sunca”, i da vole putovati na “More”.Ljubičice-foto-Aleksa-Borković


Ljubičice-Foto-Danilo-Mijatović 
Publika se veoma uželela “Ljubičica”, koji su u svom stilu muzike negde nalik svojim sugrađanima iz grupe “Buč Kesidi”, imaju nadalje velikog potencijala za uspehe.


 Posle trogodišnje koncertne pauze, vratili su i pred domaćom publikom početkom ove godine – 20. januara u Kulturnom centru Pančeva, zajedno sa pijanistkinjom Olgom Petrović, kada su predstavili prva dva izdanja izdavačke kuće “Krokodil”, albume „Slow Rag“ i „Dok čekamo pad“.  “Ljubičice” su tako sada trio, u kome uz braću Petra i Vuka Stevanovića, umetnica Olga svira klavijature i peva,


 Priznanje “Želim biti fin” nastavilo se uz značajne hitove sa elementima žanra naučne fantastike – “Da li roboti se plaše” i naravno – „Jedva čekam rat ljudi protiv mašina“.

 Trudili su se da što manje pričaju, a da se više posvete muziciranju, osim što su priznali da su veoma uzbuđeni i da imaju veliku tremu na ovom koncertu.


 Sat vremena njihove svirke obeležen je mističnim naslovom “Dance Macabre”, numerom “Dok čekamo pad” kao istoimeni album, da bi zadovoljno braća Petar i Vuk okončali muzičko druženje sa kompozicijom “Godine u vetru”.


 


Predstojeći vikend će inače biti veoma bogat u prestonici i Novom Sadu, kada je reč o ponudi koncerata. Tako će večeras, 07.04. u Beogradu nastupati grupa “Eva Braun” (Dom omladine), Marko Louis (UK Parobrod), u Srpskoj Atini – Partibrejkers (Dom kulture Novi Sad), dok će u subotu veče, 08.04. glavni grad obogatiti svojom muzikom bendovi “Kultur Shock” (Zappa Baza), “Samostalni referenti” (klub Fest – Zemun), a “Bijelo dugme” – Alen, Tifa i Goran Bregović u Spensu (Novi Sad).   Ana Čurčin je sinoć premijerno izvela pesme sa novog mini albuma – EP „Susret“ i razne numere iz deset godina duge karijere.


 Prošireni sastav “Ana & The Changes” čine – vokal i gitara Ana Ćurčin i klavijaturista Goran Antović, Ana Protulipac – bas i vokal, Aleksa Milijanović – bubanj i Milena Jančurić – flauta.

Ovim koncertom je obeleženo 10 godina od objavljivanja prvog singla „Cut Loose“ i prvog koncerta koji je Ana održala u Kulturnom centru Grad.


Foto: Danko Strahinić


 
Sasvim logično, veći deo koncerta su činile pesme na engleskom jeziku, jer je umetnica najviše stvarala na taj način, od debi albuma „Sketches of Belonging“ (2016) i kasnije sa drugim materijalom “Differences” (2019).

Koncert je imao niz od znanih naslova – “Take My Hand” (veoma upečatljiv spot sa glumicom Jelenom Đokić), “Expectations”, “Shadow”, “Remain Calm”, ili “Beneath My Lungs”.

 Ipak, najviše radosti i oduševljenja definitivno izaziva pravo malo remek delo, balada “Tu”, za koju je Ana Ćurčin kao “Ana & the Changes” osvojila prestižnu nagradu “Milan Mladenović” istoimene Zadužbine tokom 2021. godine.


Pesma “Tu”, osim na albumi ili video spotu, i uživo zvuči zaista retko briljantno, i Anin vokal sa gitarom je učinio da cela sala bude kao ošamućena ili omađijana.
Ana-The-Changes-i-Ljubičice-Foto-2-Danilo-MijatovićVišeslojna ljubavna pesma od čak 6 minuta, ostavila je dubokog traga od pre dve godine kako je objavljena, i predstavlja novi poredak u stvaralaštvu talentovane umetnice.


Na novom mini albumu se nalaze tri nove pesme – „Zla“ (stihove je pisala dramaturškinja i pesnikinja Milena Marković), „Dosta“ i „Susret“, ali i dve verzije pesme „Tu“.


Svakako, pesme na srpskom jeziku, kao prve koje je muzičarka otpevala na maternjem, u svojoj karijeri, izazvale su veliku pažnju u publici prošle noći.


U diskografiji, vredna Ana je tokom pandemije korona virusa je obogatila nova izdanja – živi album „Differences Live“ i kompilaciju primenjene muzike za pozorište „Scenes“.

Na koncertu Ana je obećala da će biti manje priče i komunikacije sa publikom, a više pesme, ali i da ne pretera sa dužinom svirke, “jer i sutra je radni dan, ipak nije vikend”.


Repertoar je uključio pesme “Unknown”, “Alone” (zanimljiv je spot sa raznim glumicama – Milenom Radulović i Vajom Dujović), “Abandoned”, “Someday” i “Differences”.

Na nekim pesmama su joj gostovale “Ljubičice”, oba brata, u ulogama gitarista, veoma efektno.

  
 Pevačica, tekstopisac, kompozitorka, gitaristkinja Ana Ćurčin, rođena u Bagdadu, odrasla u Moskvi, živi i stvara u Beogradu, te je njeno stvaralaštvo žanrovski negde na granici tradicije folka, rok, bluz i pop muzike, ali je definišu i kao ambijentalni pravac ili “dream pop”, čak i podžanr “americana”.


 Poslednji koncert Ana & The Changes u Beogradu su održali 2021. godine baš u “Amerikani”, a pre toga su svirali na istom mestu 2019, dok su imali tu čast i da nastupaju u Velikoj sali DOB 2017. godine.
 Za sam kraj koncerta od sat i po, na bis Ana je lepo najavila – “Sada ćemo jednu tihu pesmu”, i predstavili su nežnu pripovest “Silence”, uz duboki naklon prema vernoj publici.
Time je zaokružila muzičko putovanje kroz 15 pesama sa svoja tri albuma.

 Osim ovog prostora, Ćurčin je imala solo koncerte u klubu Bitef teatra – Soul Society, i mnogim intimnim klubovima prestonice i drugim gradovima Srbije, ali i regiona (Hrvatska). 

Prvi singl benda sa novog albuma bio je spomenut naslov „Zla“ koji ima i video spot u režiji Rastka Ilića, dok su članovi grupe „Bohemija“ bili gosti u pesmi „Susret“.


Sa flautistkinjom Milenom Jančurić, Ana je komponovala muziku za predstavu „Drama o kraju sveta“ (Atelje 212), a tokom marta je objavila EP „Susret“ na kojem su prvi put u karijeri sve pesme na srpskom jeziku, kao novo naličje umetničkog identiteta muzičarke.


Na koncertu su u publici bili dramski umetnici, glumice – Nada Šargin, Tamara Aleksić, Jelena Đokić, filmska i TV rediteljka Milica Tomović, muzičari Maja Cvetković (E-Play), Nikola Čuturilo Čutura, rok publicista Petar Janjatović, i drugi.

IVAN MAKRAGIĆ
TANJUG / Music Pocket
Foto: Ivana Marjanović
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here