Amerika slavi 50 godina hip-hopa: Basta Rajms dobio nagradu za životno delo

0
Reklama

U SAD se obeležava pet decenija hip-hop muzike, a tim povodom dodejeljene su muzičke nagrade BET (Black Entertaiment Television).

Pre 50 godina, 11. avgusta, 18-godišnji Klajv Kempbel, poznat kao di-džej Kul Herc i njegova mlađa sestra Sindi, odlučili su da prirede zabavu povodom kraja leta i početka škole, u sobi za snimanje u njihovom stanu u njujorškom Bronksu, i ta žurka će u muzici ostati zapamćena kao istorijski dan rađanja hip-hopa, prenosi Tanjug.

Inovacije koje je mladi crnac, poreklom s Jamajke, tada pokazao u načinu puštanja ploča, unele su “varnice” u muzičku scenu u SAD tog vremena i izrodile jedan od najuticajnijih muzičkih pokreta u celom svetu.

Na našim žurkama sedamdesetih godina u Njujorku, radilo se o nečemu većem od nas samih. Hip-hop je istovremeno američka imigrantska i globalna priča – pripada svima. A danas se i dalje može videti i osetiti”, rekao je di-džej Kul Herc, koga nazivaju ocem hip-hopa.

Jubilej tog muzičkog pravca biće obeležen u SAD, ali i svetu, koncertima, turnejama, umetničkim takmičenjima i izložbama, u kojima će učestvovati muzičari, di-džejevi, MC-evi, brejkdenseri, bitbokseri, grafiti umetnici i drugi.

Nagrade BET, koje dodeljuje TV koja je podržavala hip-hop proteklih decenija kroz više emisija, dodeljene su na ceremoniji u Majkrosoft teatru u Los Anđelesu, na kojoj su se izvrtjeli najznačajniji momenti hip-hopa.

Najviše nominacija, i to sedam, imao je Drejk, između ostalog za najboljeg muškog hip-hop umetnika, najboljeg R&B/pop umetnika, kao i za album godine.

Reper, producent i jedan od pionira hip-hopa (Busta Rhymes) imao je pet nominacija, a dobio je nagradu za životno delo, pri čemu je zaplakao, prenio je AP.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here