Američko-britanski duo “Still Corners” održao sinoć (1. avgust) koncert u Beogradu  – Barutana na Kalemegdanu

Emotivno muzičko putovanje kroz karijeru za 80 minuta

0
Reklama


Emotivno muzičko putovanje kroz karijeru za 80 minutaBEOGRAD, 2. avgusta
– Američko-britanski pop bend “Still Corners” održao je sinoć (1. avgust) koncert u klubu Barutana u Donjem gradu Kalemegdana, pred nekoliko hiljada posetilaca.  

Uvodni program u vidu predgrupe obeležio je belgijski muzičar Džeri Spin, koji je zabavljao i zagrevao publiku za glavni šou, a muzika mu je donekle u sličnom maniru, žanru i senzibilitetu kao i zvezde večeri. Najavljen je bio sastav “Portland” kao predgrupa, ali je eto došlo do izmene skoro u poslednji čas.

Koncert elektro ambijentalnog pop benda “Still Corners” organizovala je agencija “Charm Music Serbia”, koja ih je dovela i prethodni put 2019. godine u Dom omladine Beograda, u salu „Amerikana“. Barutana je svakako značajno veći prostor i za bend ozbiljniji izazov i zalogaj od prethodnog gostovanja. 


Bend čine Greg Hjuz i Tesa Marej, a njihove pesme beleže milionske preglede na Youtube platformi i imaju nepregledan broj fanova širom sveta. 

„Dobro veče, mi smo „Still Corners“. Mnogo nam je drago da smo ponovo kod vas. Da li nas je neko večeras u publici slušao već prvi put u Domu omladine kada smo bili?“, pitala je radoznalo pevačica Tesa Marej i dobila potvrdan odgovor u vidu pravog pokliča velike mase ljudi.

„Veoma nam se dopalo na našem prvom koncertu u Beogradu tada i odmah smo poželeli da se vratimo. Ipak, taj povratak je prilično potrajao i odužio se više nego inače, znamo i zašto. Važno je da večeras ponovo vidimo vaša prelepa lica“, nadahnuto je istakla Tesa Marej uz snažne aplauze fanova, misleći na period pandemije korona virusa, kada nije bilo moguće održavati koncerte po svetu. 


Greg Hjuz, ‘emigrant’ iz Amerike upoznao je Tesu Marej jednog lepog dana na železničkoj stanici u Londonu, nakon čega su počeli zajedno da stvaraju muziku kao elektro sint „dream pop“ duo „Still Corners“.  


Repertoar im je počeo sa njihovim numerama „White Sands“, „Heavy Days“, „Far Rider“, da bi onda krenuli sa obradama u svom pečatu, hitovi – „The Crying Game“ Dejva Berija, „So Far Away“ čuvene britanske rok grupe „Dire Straits“.

Inspiraciju u svom stvaralaštvu pronalaze u neprolaznim numerama kompozitora filmske muzike, kao što su nedavno preminuli legendarni autori – Vangelis i Enio Morikone.  

Povodom proslave jubileja – 10. godišnjice albuma „Strange Pleasures“, sastav “Still Corners” je odlučio da održi letnju turneju 2023. širom Evrope i na koncertima izvede mnoge stare hitove, kao i nove pesme.  Still-Corners, photo Bernard-Bur


Tesa Marej je istakla kako su želeli da proslave jubilej sa svojim fanovima i zato su organizovali pretežno letnju turneju koja je počela samo dva dana ranije – 30. jula u Istanbulu (Turska). Tako je Srbija druga zemlja na njihovoj najnovijoj ruti širom planete.

Specifičnost ove turneje jeste u tome što svi koji dođu na koncert imaju priliku da kupe posebne artikle, kao i vinile njihovih albuma. 

Pre toga njihova turneja 2022. je uključila najviše Ameriku (Boston, Njujork, Los Andjeles, Feniks, San Francisko, Santa Ana, Čikago, Solt Lejk Siti), Ujedinjeno Kraljevstvo – Englesku (London), Škotsku (Glazgov), Irsku (Dablin), Meksiko (Meksiko Siti), Austriju (Beč), Češku republiku (Prag), region – Sloveniju (Ljubljana), Hrvatsku (Zagreb), kao i Francusku, Italiju, i druge zemlje.  


Nizali su sinoć svoje kompozicije na set listi kao jedno setno, emotivno, elegično putovanje kroz prošlost – „The Last Exit“, „The Photograph“, „Sad Movies“, „Black Lagoon“, „The Message“, uz čestu euforiju publike, kao prijatan opušteni let u sopstvene misli.

Pevačica Marej je pokazala da se spremila predznanjem za koncert u novom prostoru Beograda, tako da je rekla kako je čula da je Barutana bila nekad davno mesto za barut, te poželela da koncert bude obogaćen vatrometom u skladu sa nazivom kluba.

Kao presek njihove karijere duo na pozornici je zdušno interpretirao razne pesme kao „Midnight Drive“, „Downtown“, „Beginning to Blue“, mada su se trudili da veče bude posvećeno, kao i cela turneja, albumu „Strange Pleasures“ koji je stekao kultni status u žanru elektro pop muzike, od izdavanja 2013. godine.


Naravno, tako su svirali i otpevali naslovnu pesmu kao veliki hit, što je obradovalo auditorijum, da bi se nadovezali ubrzo na naslov „Static“.

Pred kraj svirke koja ukupno nije prešla 80 minuta, dakle više kao da je bio festivalski nastup, a ne celovečernji koncert, bend je poželeo da snimi uživo publiku.

Greg Hjuz koji je dokazao snažnu virtuoznost na gitari, snimio je kratak video zapis oduševljenja publike u Barutani, da imaju kao uspomenu i da objave na društvenim mrežama.Uvodna pesma “The Trip” sa albuma „Strange Pleasures“, kao i pre 10 godina u celom svetu, tako je i sinoć osvojila dušu publike.

Ta pesma ima preko 115 miliona pregleda na YouTube-u i skoro 50 miliona slušalaca na digitalnoj platformi „Spotify“. 

Mnoge njihove pesme kao „Fireflies“, „Strange Pleasures“, „Beginning to Blue“ i „The Trip“ su bile podloga u raznim filmovima i TV serijama.

Ipak, nisu sve poznate numere pevali sinoć, kao  „In the Middle of the Night“ ili spomenutu „Fireflies“, tako da su sa hitom „The Trip“ definitivno završili svoje drugo gostovanje u Beogradu i Srbiji.

„Predivni ste i prelepi kao prošli put. Hvala vam puno. Vidimo se ponovo“, oprostio se bend od beogradske publike.

Ivan Makragić

TANJUG – Music Pocket


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here