Američki bend „Arrested Development“ održao uspešan koncert sinoć (01.09.2022.) u Beogradu 

Sigurno će grupa dolaziti češće u prestonicu nakon sjajnog prijema publike

0
Reklama

Sigurno će grupa dolaziti češće u prestonicu nakon sjajnog prijema publike


BEOGRAD, 2. septembra – Američki hip hop sastav “Arrested Development” održao je sinoć (četvrtak, 1. septembar) samostalan koncert u Beogradu nakon 11 godina, na pozornici kluba Novi BitefArtCafe i oduševio sve ljubitelje njihovog stvaralaštva.

Koncert je morao ipak biti održan u zatvorenom prostoru na Paliluli, umesto prvobitnog plana na Letnjoj sceni Bitefa (Summer Stage) na Kalemegdanu usled nevremena, tako da je organizacija serijala “Musicology Sessions” u poslednji čas pomerila lokaciju nastupa.

Gostovanje popularne grupe je omogućeno uz podršku Centra beogradskih festivala – CEBEF.

Sastav „Arrested Development“ osnovan u Atlanti 1988, sinoć je pružio duže od 100 minuta izuzetno dinamičog koncerta koji je publika u dahu ispratila i igrala non stop u ritmu velikih hitova.

 Tandem muzičara umetničkih imena Speech i Headliner su formirali bend, bili su aktivni od 1988. do 1996. godine, onda je usledila pauza.

Hedlajner je napustio ovu muzičku priču, a Spič je sa novom ekipom od 2000. godine do danas nastavio da stvara dalje albume i ide na svetske turneje.

Hitovi „Mr. Wendal“, „People Everyday“, „Ease My Mind“ obeležili su njihovu karijeru, a naravno bili su neminovni ove zabavne večeri.
Na aktuelnoj svetskoj turneji, bend je imao koncerte u SAD, Engleskoj, Belgiji, Francuskoj, Grčkoj, Švajcarskoj, gde predstavjaju presek od 15 albuma, tako da im je set lista dobrim delom veoma slična gotovo svuda.

Spič kao glavni pevač vešto i neumorno je stvarao šou i zabavljao fanove uz gitaristu Džejsona „JJ Bugi“ Reiharta i kolege vokale – One Love, Farida Alim (u grupi od 2004) i novu pevačicu Ejpril Alen (od 2021. u bendu).

Nakon uspešnog albuma „Don’t Fight Your Demons“ (Vagabond Productions, 2020), nastao u doba prvog udara pandemije, posebnu pažnju svetskog auditorijuma i stručne javnosti privukao je poslednji studijski materijal „For the Fkn Love“ (2021) svojom provokativnom poezijom, predstavljen delom i ove večeri.

Repertoar od 20-ak pesama je uključio atraktivan reprezentativan pregled uspešnih singlova koji su im proslavili karijeru – „Swing Um“, „Back Down“, „Give a Man a Fish“, „Raining Revolution“, „Dawn of the Dreads“, „Fishin’ 4 Religion“, „Bloody“. 

Dosta plesanja i skakanja je bilo uz singlove „Ease My Mind“, „Tennessee“, „Mr. Wendal“, “Natural”, „Mama’s Always on Stage“, „Free Style Hiphop“, a njihov najveći hit „People Everyday“ na ogromnu euforiju mase, pevali su dva puta.

Više od tri decenije kasnije, od nastanka, upisani su u muzičke enciklopedije kao rodonačelnici jedne od revolucija u hip-hop kulturi.
Za „Arrested Development“ se često kaže da je pozitivno orijentisan hip-hop bend: afrički ritmovi, bluz, fank, soul, rep i hip-hop samo su neki od stilova kojima je bend inspirisan u stvaranju svoje muzike.

Stvorili su grupu kao afirmativnu, afrocentričnu alternativu američkom “gangsterskom repu”, kao njihov bazični cilj u to doba.

Predstavljaju revolucionare hip-hop kulture koji su uticali na mnoge poznate bendove, kao što su ,,Black Eyed Peas”, ,,Fugees” i ,,Outkast”.

 Povodom koncerta sinoć, u okviru serijala ,,Musicology Sessions”, jedan od osnivača benda, Spič, izjavio je – „Beograd je divan grad. Ljudi su strastveni i vole hip hop! Jedva čekamo da ponovo nastupamo pred beogradskom publikom!“.

Tako su u novom druzzenju sa srpskim ljubiteljima dali sve od sebe da naprave muzički razigrani šou koji je teško dočarati samo rečima, mora se gledati i slušati.

Njihov album, “3 years, 5 Months and 2 Days in the Life of…” (1992) doneo im je dve Gremi nagrade za najboljeg novog izvođača i najbolji rep singl ,,Tennessee“, takodje otpevan juče. 

Dobitnici su i priznanja poznatih medijskih kuća MTV i Magazin “Rolling Stone”.

Sudeći po burnim i briljantnim reakcijama domaće publike BitefArtCafe kluba, sigurno će ova grupa uskoro biti opet na istoj pozornici, znatno brže i češće nego jednom u 11 godina.

Ivan Makragić

TANJUG / Music Pocket

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here