Alternativna rok grupa “KOIKOI” održala sinoć (16.04.) uspešan prvi veći koncert u Beogradu !

0
ReklamaPoložen ispit trijumfalno iz prvog pokušaja, fanovi oduševljeni


BEOGRAD, 17. aprila: Uveliko poznata alternativna indie rok grupa “KOIKOI”sinoć (16. april) je postigla veoma zapažen rezultat – oduševila je svoju vernu publiku na rasprodatom koncertu u čuvenoj sali “Amerikana” Doma omladine Beograda.

Tako je magičan kvartet Emilija Đorđević, Ivan Pavlović Gizmo, Ivana Miljković i Marko Grabež imao prvi veći koncert u prestonici i celoj Srbiji, nakon zapaženih nastupa po mnogim klubovima kao što je Drugstore ili Kvaka 22 gde su snimili impresivan video “Agelast Session” i imali koncert za doček Nove 2022. godine.

Sada je jasno da su ubedljivo izašli iz okvira klupske svirke i od sada će samo juriti veće sale, kasnije u karijeri možda i čitave hale.Predgrupa je bila u vidu sastava “Eine”, odnosno solo projekta muzičara Ivana Ščapeca iz hrvatskog benda “Seine” i skoro sat vremena je bio uvod za glavni program.

Kako su i najavili na društvenim mrežama dva momka i dve devojke kao muzički rok kvartet na granici psihodelije, izašli su tačno na vreme po planiranoj satnici od 21.45h i odmah su krenuli žestoko sa sviranjem svog za sada jedinog albuma “Pozivi u stranu” (2021).

Prvi studijski materijal “KOIKOI” snimio je za uspešnu slovenačku diskografsku kuću “Moonlee Records” iz Ljubljanei time se veoma lako proširio po regionu, i ostvario koncerte na tim meridijanima kroz zapaženu turneju.

Publici su se prvi put predstavili 2019. godine na kompilaciji “Hali Gali” – platformi, koja udružuje novu generaciju muzičara.

Kao indi rok usmerenje, grupa više naginje ka novim oblicima alternative ili undergorund pravca, što dokazuju svih 10 pesama sa albuma, koji su snažno i efektno predstavljeni ove noći.

Nesumnjivo svo četvoro su izuzetno energični, dinamični, nadahnuti, emotivni, željni su kontakta sa publikom i da se dopadnu mnogima, ili barem svojoj ciljnoj grupi uz divne svetlosne efekte koji dominiraju scenom u crvenoj boji kao na velikim svetskim pozornicama.

Neobični nazivi pesama čine jedan jedini album koji su “branili” svim raspoloživim sredstvima i proputovali kroz svoje snove, nadanja, magnovenja, patnju, bol, neukus, koji se provlači kroz tekstove neobičnih kompozicija.


Duhovito umeju da istaknu da „Ogledalo jZrcalo”, ili da odavno imaju jasan “Plan”, te hoće da probaju “Dodol”, i da uskoče u “Misisipi” – ta numera je izazvala najveću euforiju, skakanje i uživanje na svim nivoima.

Naslovna pesma sa albuma “Pozivi u Stranu” takodje je oduvala publiku, a ništa manje to nisu ni ostale – “Hrast”, “One Koje Bole Boje Se i Vole”, “Hangar”, “Krinolina”, “Kada Ostari Dan”, gde je auditorijum lebdeo u prepunoj sali od uživanja sa svojim favoritima.

Bila su to 10 poglavlja, 10 celina, 10 posebnih priča, putem tih 10 kompozicija, uz neizbežan dragulj – numeru “Sutra”, njihovu prvu pesmu od kada je počela njihova avantura, snimljena pre tri godine.

Svo četvoro su izuzetno dragi na sceni, vidi se da uživaju na sopstvenom koncertu, posebno je Marko Grabež, istaknuti glumac i sada sve uspešniji muzičar, bio zadivljen koliko je publike u sali, prijalo mu je što su rasprodali svirku i što svi uglas sa njima pevaju stihove.
Povremeno je ovaj dramski i muzički rok umetnik proveravao sa fanovima stanje stvari – “Jeste li dobro večeras, ljudi?”, tek da im opipa puls i potvrdi da energija koju proizvode sa pozornice stiže direktno i do njih i pogadja pravo u srce. “Je….te koliko vas je ovde”, bio je srećan Marko.Skoro sat i po koncerta sa sve bisom bilo je sasvim dovoljno da “KOIKOI” polože prvi veliki i ozbiljan ispit, i da se pridruže jakoj alternativnoj struji domaće muzike koja uveliko vlada u tom ključu – “Artan Lili”, “E-Play”, “Repetitor”, ili “Buč Kesidi” (upravo momci Luka i Zoran iz ovog elektro pop sastava su bili u publici i pomno pratili ovu svirku). Žanrovski je teško odrediti i definisati KOIKOI, negde su na raskrsnici alternativnog roka, psihodelije, indie rock usmerenja.Gitarista i pevač – Marko Grabež, istaknut u pozorišnim predstavama na mnogim beogradskim scenama, pre svega u Ateljeu 212, uspešno balansira izmedju dve karijere.
Gledali smo ga u filmu i seriji “Nečista krv – Greh predaka” Milutina Petrovića, i drugoj sezoni serijala “Senke nad Balkanom” Dragana Bjelogrlića.

Posebno je u pozorištu veoma upečatljiv, tako je imao vremena dok mu traje sa bendom turneja, da spremi dve novije uloge u matičnom teatru Atelje 212 – “Pristanak” i “Amsterdam”.
Osim toga, u ovoj pozorišnoj kući je ostavio traga i u komadima “Noževi u kokoškama”, “Kafa i cigarete”, posebno i sjajan tekst – “Crveno”.

Ako mnogi ne znaju, bend je na svojoj zvaničnoj Facebook stranici skoro objavio i da su u roku od 24 sata jednog lepog dana primili tri sjajne vesti koje bi podelili sa publikom.

Prva vest je da su prošli u finale HEMI Music Hub– evropskog muzičkog programa za mlade izvođače i bendove iz Centralne i Jugoistočne Evrope, sa još 8 bendova.
Za njih HEMI Music Awards predstavlja novo poglavlje i priliku da muziku predstave široj publici kao širenje konekcije i razmenu iskustva sa ljudima koji stvaraju muziku i veruju da je to dragoceno, i kao pravi drugari, čestitaju svim bendovima koji su prošli u finale zajedno sa njima.

Druga vest je da su sa odličnim video spotom za pesmu „Misisipi“ ušli u uži izbor za nagradu u kategoriji Rock video Muzzic Video Award 2K21 u organizaciji Muzzik Tv.
Kako su naveli, velika zahvalnost za ovaj fenomenaln spot ide Rašku Miljkoviću i celoj ekipi koja se “polomila da sve ispadne kako treba, oni najbolje znaju kako je bilo”.


Treća lepa vest je lista „100 Artist to Watch in Europe” koju je pokrenula Impala – Independent Music Companies Association sa video platformom YouTube u ciloju podsticanja raznolikosti u evropskom nezavisnom muzičkom sektoru.
Čast im je da budu deo ove liste kao predstavnici iz regiona i to u super društvu sa imenima kakvi su spomenuti Buč Kesidi, Dubioza kolektiv, Koala Voice, Marčelo, Damir Urban i drugi mruzičari širom regiona.KOIKOI su bili već vredni i mobilni u regionu – BiH početkom aprila i obišli su Mostar, Sarajevo i Banja Luku.

Turneja im dalje ide ovim redom:

21.04. Budimpešta (Mađarska)
22.04. Čakovec (Hrvatska)
23.04. Bratislava (Slovačka) – Sharp festival
29.04. Šibenik (Hrvatska)
30.04. Novi Sad – manifestacija “Budućnost Evrope”

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here