All Of This Is Chance – najnoviji album irske folk kantautorke Lise O’Neill

0
 – najnoviji album irske folk kantautorke Lise O’Neill&body=https://www.musicpocket.org/all-of-this-is-chance-najnoviji-album-irske-folk-kantautorke-lise-o-neill/" title="Email" >
Email
Reklama

Najnoviji album Lize O’Nil (Lisa O’Neill), irske folk kantautorke (Rough Trade Records), prelepo je, rezonantno delo koje nosi eksplicitni naziv „All Of This Is Chance“.

Novom izdanju prethodio je bogat period u karijeri Lize O’ Nil ( Lisa O’ Neill). Stiže on nakon pet nominacija za BBC Folk nagradu. Zatim posle priznanja za „Heard a Long Gone Song“, kao folk album godine medijske kuće The Guardian 2019. godine, (objavljen za River Lea , odeljenje Rough Trade Records, fokusirano na britansku i irsku narodnu muziku). Ne možemo da ne pomenemo sjajan EP Lize na 7 inča „The Wren“ iz 2019. godine, ali i adaptaciju pesme Boba Dilana ‘All the Tired Horses’ za poslednju scenu epske TV drame ‘Peaky Blinders’.

O’ Nil, je jedna od najzanimljivijih tekstopisaca i kompozitorki savremene irske muzike. I pripovedač u pravom smislu te reči. Kroz svih osam pesama na ovom albumu stiče se utisak, dok je pisala, kao da je bila u stalnom stanju čuđenja. To nije samo portret umetnice zaljubljene u prirodu, već i zbunjene jazom između nje i modernog društva koji se stalno širi. O’ Nil peva preko tog jaza, dok istovremeno kopa duboko u zemlju, očiju uprtih u nebo ispunjeno šarenim pticama, a iza njih gleda u atomska sazvežđa svemira, čiji smo fragmenti i mi sami.

Ali svaka priča ima svoj početak i Liza O’ Nil započinje ovu izvanrednu kolekciju pre par godina, kada ju je pozorište The Abbey pozvalo da nastupi u njihovoj istorijskoj adaptaciji tragičnog remek-dela Patrika Kavane ‘Velika glad’ iz 1942. godine, na terenu Irskog muzeja moderne umetnosti u Kilmejnemu (Irish Museum of Modern Art, Kilmainham). Posebno je značajno bilo to što je bio jedan od prvih prodora Irske kulture uživo, dok je umetnost još uvek pokušavala da opstane u eri pandemije. Za Lizu O’ Nil ta situacija imala je još veći značaj. Iskustvo uranjanja u istraživanje izuzetne poeme Kavane od 6.000 reči, bio je deo katalizatora da ovaj novi album otključa zajedničku fascinaciju teme oko prirode i kreativnosti.

U stvari, reči samog Kavane i stihova iz ‘Velike gladi’ otvaraju ovaj album na naslovnoj numeri:

„Glina je reč, a glina je i telo

Gde se kreću skupljači krompira kao mehanizovana strašila, uz padinu brda.” (Clay is the word and clay is the flesh

Where the potato-gatherers like mechanized scare-crows move

Along the side-fall of the hill)

– Tako je moćna i ima toliko paralela sa ovim albumom -, kaže Liza o poemi “Velika glad” – Osećam se kao da je ova poema Kavane bila predviđanje. Osamdeset godina kasnije i pogledajte našu zemlju, naše vrednosti, naš odnos prema prirodi, turizmu.-

– Nisam imala nameru da to uradim, ali svaka pesma kada pročitate tekst ovog albuma odjekuje aspektima “Velike gladi”, što je čudno, ali i za mene je divno otkriće. – nastavlja Liza – Čini se da sam imala slične borbe kao i on, ili razmišljanja, ali sa ženske tačke gledišta, 80 godina kasnije. U velikoj meri se radi o ugnjetavanju duha, ugnjetavanju mašte i kreativnosti unutar ruralnog naroda Irske pod pritiskom katoličke crkve, i njihovom odnosu prema sebi samima i njihovom mestu u priči o prirodi.

Velika grupa cenjenih irskih muzičara prolazi kroz album, uključujući dugogodišnjeg saradnika na basu Džozefa Dojla (Joseph Doyle), gurua iz Zapadnog Kerija koncertine Kormaka Beglija (Cormac Begley), kompozitora i genija filmske muzike Kolma Mek Kon Ajomera (Colm Mac Con Iomaire), Kejt Elis (Kate Ellis ) iz sastava Crash Ensemble, pijaniste Rut O’Mahoni Brejdi (Ruth O’Mahony-Brady), bubnjara Lorkan Birn (Lorcan Byrne), producenta Dejv Odlum (Dave Odlum ) kao i Kolm O’Hara (Colm O’Hara) na trombonu, Brajan Lič (Brian Leach) na čekić cimbalu, Mik Gerati (Mic Geraghty ) na harmonijumu i Dejvid Kolter (David Coulter) na testeri. Lizina mlada nećaka, Sadie-Mae O’Neill, daje dragoceni dodatni glas na Old Note.

Ukupan efekat je kontrolisan, ali i divlji, buran, ali i nežan.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here