Mlada ruska umetnica Aleksandra Dovgan – 6. marta na Kolarcu – „Steinway & Sons“ koncertna sezona 2022/2023

Na programu su dela kompozitora Mocarta, Betovena i Bramsa

0
Reklama


Na programu su dela kompozitora Mocarta, Betovena i Bramsa


BEOGRAD, 5. marta: Mlada ruska pijanistkinja Aleksandra Dovgan će se premijerno predstaviti srpskoj publici u ponedeljak, 6. marta 2023. u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine od 20.00h u okviru koncertne sezone “Steinway & Sons”.


Umetnica će izvesti sledeći program:


Amadeus Mozart – “Sonata A mol, KV 310/300d”,
Ludvig Van Beethoven – “Sonata op. 81a, Les adieux” i

Johan Brahms – “Tri Intermeca op.117” i “Hendl varijacije op. 24”.

Za nju kažu da je prava zvezda u sponu koja će zasigurno u godinama koje nam dolaze sa velikim ponosom nositi naziv „Kraljica klavira“, a u njeno virtuozno muziciranje uveriće se domaća publika sutra uveče na sceni velika dvorana Zadužbine Ilije Milosavljevića Kolarca.

Nakon uspešno održanih koncerata prestižnih pijanista današnjice, produkcija “Piano Land” i Kolarac predstavljaju nastavak koncertnog serijala u okviru sezone “Steinway & Sons”., zadržavajući početni koncept da publici u Velikoj dvorani predstave značajna imena svetskog pijanizma, kao i da promovišu Steinway & Sons instrument, jedinstven po svojoj izuzetnosti kvaliteta.Aleksandra DOVGAN


Umetnica klavira Aleksandra Dovgan je rođena 2007. godine u muzičkoj porodici i već sa četiri i po godine je počela sa časovima klavira. Njen talenat ju je odabrao sa 5 godina u klasu Mire Marčenko, istaknute profesorke Centralne muzičke škole (CMŠ) Moskovskog Državnog Konzervatorijuma.

Tako mlada, sada sa svega 16 godina, Aleksandra je pobednica raznih internacionalnih pijanističkih takmičenja, kao Moscow International “Vladimir Krainev “Piano Competition, International Young Pianists Competition “Astana Piano Passion”, medjunarodno televizijsko takmičenje za mlade muzičare “The Nutcracker”.


Sa samo deset godina, Aleksandra je osvojila Grand Prix II International “Grand Piano Competition” u Moskvi, a za sobom već ima mnoge nastupe u najprestižnijim koncertnim dvoranama – Berlinska filharmonija, Theatre des Champs-Elysees u Parizu, Concertgebouw u Amsterdamu, Konzerthaus u Beču, Victoria Hall u Ženevi, Konzerthuset u Štokholmu.
Alexandra-Dovgan-©-Irina-Schymchak-I pored pandemije korona virusa širom sveta 2020/2022, Dovgan je održala izuzetno uspešne nastupe u Evropi i sa vodećim orkestrima, sa Mozarteum Orchestra i Trevorom Pinocom, orkestrom Stokholmske filharmonije, Barcelona Symphony orkestrom, kao i Slovenskom Filharmonijom.Takođe, izvođenja Aleksandre Dovgan vidjena su na najprestižnijim festivalima u Evropi – Klavier Festival Ruhr, La Roque d’Antheron, Rheingau Musik Festival, Gstaad Menuhin Festival, Granada i Malaga Festivals, dok će Verbier Festival ugostiti ovu mladu pijaniskinju tokom 2023. godine.

Tokom juna 2021. ruska pijanistkinja je debitovala sa Gustavo Dudamel i kamernim orkestrom Mahler Chamber Orchestra, a u 2022. godini, ona se premijerno predstavila i u Japanu uz ovacije.


Veliki broj koncertnih dvorana će otvoriti svoja vrata Aleksandri u ovoj godini, pored Beograda i Velike dvorane Kolarčeve zadužbine, ona će svirati i u Vienne Konzerthaus, Berlin Boulez Saal, Munich Prinzregententheater, Paris Théâtre des Champs Elysées, Zurich Tonhalle, Lisbon Gulbenkian, Stuttgart Liederhalle, kao i u Turinu, Milanu, Baseul, Firenci.

Alexandra-Dovgan-©-Irina-SchymchakKako kaže svetska kritika – Spontana dubina izražajnosti i svesnost, zajedno sa koloritom neverovatne lepote i preciznosti, prepoznatljive su karakteristike Aleksandrinog pijanizma, unjenom sviranju klavira, impresivnu koncentraciju u kombinaciji sa čistoćom izraza i kreativnom maštom, njeno prisustvo na sceni je prožeto neodoljivim šarmom koji je samo deo njene harizmatične ličnosti.

Što se tiče privatnog života, daleko od klavira, Aleksandra voli da skija, svira orgulje, uči balet i matematiku i provodi vreme sa svojim mlađim bratom.

 “Ovo je jedinstvena prilika i ovo se retko čuje! Pijanistkinja Aleksandra Dovgan se teško može nazvati čudom od deteta, jer iako je ovo što radi čudesno, to nije dečja igra. Čuje se izvođenje odrasle osobe i samosvesti, posebnog personaliteta. Posebno mi je zadovoljstvo da pohvalim rad njene profesorke, Mire Marčenko. Ipak, postoje stvari koje ne mogu biti podučene i naučene. Talenat Aleksandre Dovgan je izuzetno harmoničan. Njeno sviranje je iskreno i koncentrisano. Predviđam joj sjajnu budućnost!”.

/ Grigori Sokolov, ruski pijanista /

Foto:  Irina Schymchak   
                        


Video:  

W. A. Mozart, Klavirski concert No. 23. A dur, K 488

L. V.  Beethoven, Klavirski koncert No. 2, Op. 19

L. V.  Beethoven, Sonata No. 8, Op. 13


SLEDEĆI KONCERT:

JOL EUM SON, 2. april, 20.00.

Facebook: https://www.facebook.com/steinwaysezona/
Instagram: https://www.instagram.com/steinway_koncertna_sezona/

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here