Album „Iluminacije/Illuminations“ prvo digitalno izdanje Isidore Žebeljan

0
Reklama

Izdavačka kuća Mascom će u narednom periodu raditi na digitalnom objavljivanju kompletnog muzičkog opusa Isidore Žebeljan (1967-2020), najistaknutijeg srpskog kompozitora.

Na taj način zajedno sa Isidorinom porodicom, saradnicima i prijateljima učinićemo sve da njena dela budu dostupna svim ljubiteljima klasične muzike širom sveta. U narednom periodu radićemo i na promovisanju muzike Isidore Žebeljan na društvenim mrežama, komunicirajući sa mnogim pisanim tragovima (intervjuima i tekstovima) koje je umetnica ostavila za sobom.

Vreme u kom živimo omogućava da mnogi artisti, iako više nisu sa nama, nastavljaju svoj virtuelan život. Čitavi timovi bliskih saradnika na taj način čuvaju sećanje na umetnika, edukujući generacije novih slušalaca. Samim tim njegova dela, životna filozofija i muzička misija postaju večni. Upravo svedočimo toj vrsti transformacije u muzičkoj industriji.

Poput velikih imena iz sveta pop muzike kao što su David Bowie Prince ili Maria Callas naš zadatak biće da ta dela i život Isidore Žebeljan učinimo – večnim.
Prvo izdanje koje je digitalno objavljeno je album „Iluminacije/Illuminations“. Izdanje je inicijalno objavljeno na CD-u 2013. godine pod okriljem izdavačke kuće Mascom. Album sadrži muziku koje je Isidora Žebeljan komponovala za pozorišne predstave: „Škola za žene“, „Tri musketara“, „Banat“, „Leons i Lena“, „Višnjik“, „Mišolovka“, „Mileva Anštajn“, „Nevjesta od vjetra“, „Suze su O.K.“, „Leda“, „Kralj Lir“, „Kantri“, „U cara Trojana kozje uši“, „Čudo u Šarganu“ i „Trg heroja“.

Objavljivanje albuma na striming servisima najavila su dva singla, to su numere „Arnolofova pesma“ iz predstave „Škola za žene“ i „Nevjesta od vjetra (1&2)“.

„Arnolofova pesma“ jedna je od najpopularnijih Isidorinih pozorišnih muzičkih minijatura. Potekla je iz muzike za Molijerov komad „Škola za žene“, predstave koju je 1998. godine postavilo Crnogorsko narodno pozorište iz Podgorice, u režiji Milana Karadžića. Pisana je za kontratenor i mali ansambl (viola, klavir, udaraljke). Na ovom snimku pevač je Nebojša Ignjatović, stalni Isidorin kontrabasista u muzikama za pozorište, koji je improvizovao izmišljene reči u toku samog snimanja.

Dve pesme „Nevjeste od vjetra“ proistekle su iz muzike za istoimenu pozorišnu predstavu Slobodana Šnajdera, koja je u Narodnom pozorištu u Beogradu postavljena 2003. godine, u režiji Borisa Miljkovića. Bazirane na pentatonici iz Međumurja, ove dve pesme predstavljaju jedna drugoj varijaciju. Setna patina drevnosti spore pesme i divlja ritmičnost brze pesme pretaču se jedna u drugu, postajući i kontrast i ogledalo.

Projekat digitalizacije muzičke zaostavštine Isidore Žebeljan prokomentarisao je njen životni saputnik, kompozitor Borislav Čičovački:

Objavljivanje snimaka svih muzičkih dela Isidora Žebeljan, koje je započeo Mascom, jeste izuzetan i najvažniji zadatak za očuvanje i široku prezentaciju muzike internacionalno najprominentnijeg srpskog kompozitora i jednog od najoriginalnijih muzičkih stvaralaca u prvim decenijama 21. veka uopšte. Tako će muzičari, izvođači i publika širom sveta moći da se u potpunosti upoznaju sa magično uzbudljivim, zanosnim i moćnim stvaralaštvom jednog od najznačajnijih umetnika u istoriji srpske kulture, velikog evropskog kompozitora, Isidore Žebeljan,“ izjavio je dr Borislav Čičovački.

Album „Iluminacije/Illuminations“ je od 25. marta dostupan na svim striming servisima.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here