Akustično veče sa LENOM KOVAČEVIĆ sinoć u Narodnom muzeju (25.02.2020.)

DŽEZ DAMA I DIVA PROSLAVILA ROĐENDAN SA VERNOM PUBLIKOM

0
Reklama

DŽEZ DAMA I DIVA PROSLAVILA ROĐENDAN SA VERNOM PUBLIKOM

Prijatno muzičko veče održano je sinoć (25.02.) u Atrijumu Narodnog muzeja zahvaljujući umetnici Leni Kovačević, koja je svojim iskrenim ljubiteljima priredila koncert iznenađenja. I zaista, danas kada se svirke, nastupi i događaji planiraju mesecima unapred veoma predano, Lena je odlučila da gotovo preko noći zakaže svoj solo koncert u predivnom ambijentu ovog prostora i da u istom mesecu objavi datum svog intimnog spektakla. Posebno veče u Narodnom muzeju nosi naziv “Lena Kovačević – An Accoustic Evening”, i svakako je bilo van ustaljenih standarda.
Nije Leni prvi put da peva na ovom akustičnom i bajkovitom mestu, jer je avgusta 2019. bila istovremeno i domaćin i gost srpsko–japanskom bračnom paru koji živi u Americi, a postoje kao sastav “Yagull”. Ipak, tada je bila prisutna u nekoliko pesama, a sada premijerno je u muzeju kao jedina zvezda magične večeri, one woman show.


Gotovo tačno u minut, u 21.00h bend je zauzeo svoje pozicije, publika je i dalje ulazila i prepunila čitav hol prelepog prostora. Onda izlazi i pop dama, jazz diva, lično ona – Lena Kovačević, u atraktivnom tirkiz sakou, odmah nasmejana, zadovoljna tolikim brojem publike pred sobom i oko sebe. Sama pozornica muzičara je improvizovana i mala, bez platforme, dok kao u koloseumu ili manjem stadionu fanovi Lene su sa svih strana, okružili su je, i pozitivnom energijom podržavali od samog starta. Lagano i nežno akustično, kreće njena kompozicija “Café”, sa kojom osvajasve okupljene. Ushićena aplauzom i prijemom na pesmu, Lena se obraća publici:
Hvala vam svima što ste večeras ovde sa nama, i čestitam onima koji su bili među prvima da kupe karte i zauzmu svoja mesta! Tako mi je žao što smo morali da vratimo publiku koja nije stigla da nabavi ulaznice, kojih jednostavno više nije bilo. Ali zato su oni najbrži sada tu!” – inspirisana i srećna je bila umetnica.

Postepeno je Lena suptilnim vokalom osvajala i prostor i svoje iskonske ljubitelje, kao da vam peva na jastuku, čini vam da se osećate blisko i prisno sa njom sve vreme.
Album “Džezeri” (2015) dolazi na red veoma brzo kroz jazz varijantu čuvene Bajagine pesme “Ti se ljubiš na tako dobar način”. Iako je na mnogim svojim nastupima predstavila značajan deo ovog materijala, gde je na zanimljiv način obradila poznate numere Momčila Bajagića, na žalost, dalji repertoar je izostao. Naravno, daleko od toga da je neophodno da otpeva svih 10 pesama sa spomenutog CD-a, ali sigurno bi svi uživali u Leninim izvedbama numeričkih naslova – “220 u voltima”, “442 do Beograda”, “Ja mislim 300 na sat” i posebno balada “Od kada tebe volim”. Moguće da su očekivali da će Lena poželeti i “Dobro jutro, džezeri”, ali ona ipak menja scenario i set lista odlazi u drugim pravcima i dramaturškim “rukavcima”.


“Mi obično imamo puno pesama koje sviramo, i desi se eto da neke od tih pesama i izvodimo tako kao da su naše. E sada, neke od njih je jednostavnije, druge je teže tako svirati, neke se ne daju tek tako”- uvek nadahnuto objašnjava muzičarka. Onda postaje simpatično što pokušava svojoj ekipi van bine da nešto saopšti šapatom, ako oni umeju da čitaju sa usana, da joj nešto donesu, odnesu, a da publika previše to ne primeti. Beskrajno komično će slične gestove imati i ponoviti, a to njoj apsolutno stoji, kada rukama pokaže šta joj je neophodno. Deluje kao autentična junakinja neke romantične komedije, prirodna, neobična, kao da je lik iz tog žanra koji se iznenada stvorio na pozornici. Time ona ne liči na konkretne glumice tog žanra (Julia Roberts, Meg Ryan, Jenifer Aniston, Sandra Bulock…), već upravo te napisane likove koji osvajaju šmekom, šarmom, nežnošću i otkačenim karakterom koji (vam) se uvlači pod kožu i sve pore.

Pričamo o talentovanoj osobi koja je sastavila poseban repertoar sa kojim je već tokom prošle godine nastupala u Nemačkoj, Holandiji, Italiji. Tako je ova noć bila i u znaku naslova muzičara Sam Smith-a i neizbežne Lare Fabian. Tu je već nekonvencionalni raspored i iznenađenje, iako očekujemo „Je t’aime“, Lena će ipak publici snažno pružiti baladu „Je suis Malade“ (Bolesna sam). Koliko god je i ova pesma vrhunska, što će i sama Lena priznati, svakako nam je nedostajala i spomenuta „Je t’aime“. Zanimljiva umirujuća verzija „Da ti kažem šta mi je” (album “San” 2013)sasvim opušta, drugačija postavka definitivno od verzija koje inerpretiraju Zdravko Čolić ili Dino Merlin. Sa istog projekta, sledi i naslovna pesma “San” po tekstu Leninog oca, najvećeg domaćeg dramskog pisca Dušana Kovačevića.


Onda veoma zadivljujući deo večeri, jedan lep duet.
Da li postoji možda kraj?” – pita se Lena, kao efektna najava za baladu “Kraj”, najnoviji singl sa Markom Louis-om, koji tada izlazi na scenu. Zagrle se iskreno i od srca, a onda sledi prijatan dijalog ove sadržine:

Lena: Ovo je nama prvo uživo izvođenje ove pesme, je li tako?

Marko: Tako je. Imao sam pre dve noći koncert u Novom Sadu i tada sam ja sam izveo ovu pesmu.


Lena (sve vreme nasmejana): Dobro, ali to nije to, bez mene, je li tako?

Marko (poslušno): Tako je.

Lena (ponosno): Pa da, znala sam.

Marko: Želim da ti kažem nešto. Prvo, srećan ti rođendan! I nadam se da ti je lep poklon da slaviš sa ovoliko ljudi!

Beše to sjajan preokret ove priče, jer tek tada saznajemo da je Leni zapravo – rođendan! Na svoj divan dan odlučila je da realizuje koncert i uživa sa svojim prijateljima, dragim članovima benda, porodicom, kao i svojim fanovima. Duet Lene i Marka bio je apsolutno vrhunski izveden, dva vokala koja se sjajno sudaraju, uklapaju i dopunjavaju, imate želju da dugo traju, i da Marko ostane još duže, i na ostalim numerama. Tako su se fino sjedinili, da je apsolutno uživanje za sva čula – njih dvoje skroz kao jedno.


Lena je publiku obradovala i sa svojim hit singlovima „Dubine”, “Požuri” i “Samo da mi je”, vidi se da uvek uživa u izvođenjunumera, a inače je nedavno osvojila regionalnu nagradu MAC za najbolju pop numeru ženskog izvođača. Remiks singla „Cafe“ slušaju svi na plejlistama širom sveta, od Evrope do Azije.
Jazz pop dama prisutna je poslednjih godina dosta u inostranstvu i prestonici na raznim festivalima i solo koncertima. Tako ste mogli svake zime, pa i ove 2020. da je čujete na Klizalištu na Trgu, ispred Hrama Svetog Save (“Božićno seoce kod Hrama”), a pevala je nedavno i na šetalištu blizu Beograda na vodi. Osim toga, Lena je imala rasprodati koncert i na prvom festivalu Wine Garden u Botaničkoj bašti 2019 (veče posle nje je pevao upravo Marko Louis), a bila je i na Belefu 2018, samostalni koncert te julske večeri u Letnjoj bašti SKC-a.

Lenu ćemo gledati i kao glumicu u novom filmu „Nije loše biti čovek“ svoga oca, prema hit drami “Kumovi” Zvezdara teatra. Njen otac ostvarenje i režira po svom scenariju, što je dama spomenula da je lepo glumiti muzičara u filmu, i hvali da je delo odlično, barem snimljeni materijal za sada. Muziku za pokretne slike potpisuje Bajaga, glavnu ulogu tumači Vojin Ćetković, i očekujemo do kraja godine premijeru.

Evo još malo ćemo da sviramo za vas, mislim ako imate vremena da nas još slušate. Razumem da je sutra radni dan.” – nije prestajala da se šali Lena, na momente se to veče pretvaralo u stand up (“Evo, sada ću samo da pevam, neću da pričam više. Stvarno puno pričam”).

Na repertoaru izdvojila se i čuvena “Gusta mi magla padnala” što Leni evocira uspomene i na Gračanicu, i nadovezuje se da je tamo dobila inspiraciju za autorsku kompoziciju “Café”. Duhovito će još u par navrata sa smeškom dati komentare na činjenicu da uvek voli da menja set listu koju je prethodno uredno poslala svom bendu. A onda joj oni kažu da bi bilo dobro da imaju i video bimove na koncertima, i da tada nema promene liste, što njoj baš i ne odgovara, dama voli improvizacije! I naravno, kratko podsećanje na njene kolege iz dua “Yagull”, koje je i preporučila za muzej, a eto malo joj je i krivo što nije prva održala koncert na tako prelepom mestu.
I za sam kraj, posthumna pesma Fredija Merkjurija – “You Don’t Fool Me”, sasvim korektno zaokruženih sat i po koncerta intimne atmosfere.


Divan je i dobar dan to bio za pevanje, čarobno veče sve vreme, i prelep način da Lena proslavi svoj rođendan. Istina, sama lista je mogla biti bogatija, da se manje posveti obradama stranih izvođača, koje je Lena nekako tiho pevala, kao emotivni šapat (tu spada i uvek draga “Missing” – Everything But The Girl), dok je u ostalim numerama, uključujući svoje, bila svakako glasnija i sa jačom frekvencijom. Nedostajale su njene pesme na engleskom jeziku, kao i “Zauvek”, “Osećam”. Da je koncert bio malo duži, kao u Botaničkoj bašti, sve željene pesme bi bile pred nama.

Za sada od solo večeri pauzira u Beogradu, ali Lena kreće na prolećnu turneju po Srbiji, a raspored je sledeći: Kopaonik 03.03, Lajkovac 09.03, Požarevac 27.03, dok je 26.03. gost na koncertu Marka Luisa u Kombank Dvorani!

I naravno …
SREĆAN ROĐENDAN, LENA! ZAUVEK SVE NAJLEPŠE ŽELIMO!

Ivan Makragić

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here