Aktivnosti Filmskog centra Srbije: Izložba filmskih plakata u Banja Luci, Druga konferencija Mreže kinoprikazivača na Mećavniku

Multimedijalni programi FCS izazivaju veliku pažnju

0
Reklama

Multimedijalni programi FCS izazivaju veliku pažnju


BEOGRAD: Filmski centar Srbije na čelu sa rediteljem Gordanom Matićem veoma je aktivan u mnogim projektima u Srbiji i regionu, što dokazuju realizacije izložbe, organizacije festivala i konferencija kinoprikazivača.


BANJA LUKA: Izložba filmskih plakata “Tragovi jednog vremena 1945-1970” svečano je otvorena još 1. novembra u Malom izložbenom salonu Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci.


Prisutnima su se obratili v.d. direktora Audio-vizuelnog centra Republike Srpske – Anja Ilić, direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić i ministarka prosvete i kulture u Vladi Republike Srpske Natalija Trivić koja je i оtvorila izložbu.


Izložba FCS, foto Stefan Tomić
Nakon izložbe, u Koncertnoj dvorani je usledila promocija knjige “Pisci u bioskopu” Slobodana Šijana, uz prisustvo proslavljenog reditelja, a razgovor je moderirao urednik izdavačke delatnosti FCS-a Miroljub Stojanović, kao i predstavljanje “Priručnika za pisce scenarija” Sida Filda o kojoj su govorili Monika Bilbija i Gordan Matić.


Izložba “Tragovi jednog vremena 1945 – 1970” je bila otvorena do 16. novembra.MEĆAVNIK: Druga konferencija Mreže kinoprikazivača Srbije biće održana na Mećavniku od 24. do 27. novembra.


Strategije razvoja bioskopa i publike, prilagođavanje novim bioskopskim tendencijama i navikama gledalaca, kao i (pred)digitalizacija bioskopskih dvorana neke su od glavnih tema ovogodišnje konferencije u Drvengradu.

Konferencija Mreže kinoprikazivača Srbije održava se uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, Filmskog centra Srbije i Media deska Srbije.

Na konferenciji će biti razmatrano kako vratiti publiku u bioskopske dvorane, biće predstavljeni projekti saradnje za razvoj nove publike, marketinške strategije u distribuciji i prikazivanju domaćih filmova, digitalnom marketingu, metode uređivanja filmskih programa u bioskopima.

Izložba FCS, foto Stefan Tomić
MKS
GORDAN MATIĆ – Izložba FCS, foto Stefan Tomić 4.jpgCilj konferencije je da se pronađu nova praktična rešenja i inovativni pristupi u razvoju domaće filmske publike, kao i da učesnici podele svoja iskustva i prakse, koji će pomoći da se unaprede bioskopi u gradovima širom Srbije, kao i distribucija srpskog filma.


Predsednik Upravnog odbora Mreže kinioprikazivača Srbije Boban Stefanović, ovim povodom je istakao da bioskopi imaju ogromnu kulturnu, socijalnu i ekonomsku ulogu u gradovima i mestima u kojima posluju. Samim tim više nego ikada do sada moraju prilagoditi svoje programe i poslovanje, naročito u podsticanju povratka publike u sale i razvoju nove bioskopske publike, kao i promociji svog programa, povećanju vidljivosti domaćeg filma i borbi protiv piraterije.

Smatram da je budućnost filma upravo u bioskopima, i da će bioskopske dvorane ostati najbolje mesto za gledanje filmova. Na nama i na našoj mreži je da, u saradnji sa Filmskim centrom Srbije, ostalim partnerima i celokupnom filmskom industrijom obezbedimo i ostvarimo najbolje moguće uslove za održavanje filmskih projekcija u našim dvoranama: programski, ali i prateći najnovije trendove u digitalizaciji, i da taj cilj zajedno ostvarimo”, zaključio je Stefanović.

Izložba FCS, foto Stefan Tomić 5.jpgOčekuje se da na konferenciji učestvuje oko 100 filmskih profesionalaca: članovi Mreže kinoprikazivača Srbije, distributeri, producenti, reditelji, stručnjaci iz oblasti preddigitalizacije i digitalizacije bioskopskih dvorana, kao i gosti iz regiona i Evrope, koji će podeliti svoja iskustva i primere dobre prakse.Podsetimo, Mreža kinoprikazivača Srbije pred drugu konferenciju postala je bogatija za još dva člana. To su Centar za kulturu “Sava Dečanac” Leposavić i Dom kulture Pirot.

Prošle godine u ovo vreme mreža je obuhvatla 28 gradova, 31 bioskop, 35 ekrana, a danas okuplja 42 grada, 45 bioskopa i 48 ekrana.

Izložba FCS, foto Stefan Tomić
FCS, foto Stefan Tomić
Izložba FCS, foto Stefan Tomić
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here