Ako iskreno volite YU Grupu, ne možete biti loš čovek: Antologijski rok bend sinoć (10.09.) priredio spektakl na Tašmajdanu

"YU grupa je razlog što se svi mi bavimo rokenrolom, što držimo gitare u rukama, i trzalice u džepovima. Upalite mobilne telefone da odamo počast legendama rok muzike i pošaljemo poruku u muzičku vasionu", poetski se izrazio Đule, na koncertu “Više od 50 godina čistog rokenrola”.

0
Reklama„YU grupa je razlog što se svi mi bavimo rokenrolom, što držimo gitare u rukama, i trzalice u džepovima. Upalite mobilne telefone da odamo počast legendama rok muzike i pošaljemo poruku u muzičku vasionu“, poetski se izrazio Đule, na koncertu “Više od 50 godina čistog rokenrola”.


BEOGRAD, 11. septembra – Čuveni domaći rok sastav “YU Grupa” koji čine braća Dragi i Žika Jelić i mlađi rođak Petar Jelić, sinoć (10. septembar 2022.) je proslavio zlatni jubilej od 50 godina karijere spektakularnim koncertom na prepunom Stadionu Tašmajdan, sa velikim brojem gostiju na pozornici.

Koncert nosi naziv prema istoimenoj izložbi posvećenoj YU Grupi – “Više od 50 godina čistog rokenrola”, koja je nedavno u njihovu čast i povodom ove proslave otvorena u Galeriji Marsh Open Space u Beogradu.

Ogroman aplauz se prolomio prostranom stadionu Tašmajdana kada su na binu izašli Dragi, Žika i Petar, kao i njihov verni bubnjar Saša Radojević Žule.


Uvod u koncert bio je u znaku slajd šou prikaza vrhunskih fotografija o istorijskom razvoju YU Grupe kroz pet decenija uz kratak trejler iz budućeg dokumentarnog filma o bendu.

Podsetimo, koncert za proslavu jubileja 50 godina karijere trebalo je da se održi baš na datum osnivanja benda – 29. novembra 2020. u Štark Areni, ali se onda prolongiralo usled pandemije korona virusa, da bi se i naredni zakazani nastup u Mts Dvorani 2021. morao odložiti.


Foto: Marina Pešić
YU grupa i Dado Topić, foto Marina Pešić
Gosti na koncertu su bili – Tihomir Pop Asanović, Momčilo Bajagić Bajaga, Dejan Cukić, Nikola Čuturilo Čutura, Bora Đorđević, Zvonimir Đukić Đule, Bruno Langer (Atomsko sklonište), Sead Lipovača Zele (Divlje jagode), Saša Lokner, Dado Topić, Vlatko Stefanovski i drugi.


Repertoar koncerta čini presek 12 studijskih albuma, pretežno za diskografske kuće “Jugoton” i “PGP RTS” – „YU grupa“ (1973), „Kako to da svaki dan?“ (1974), „YU grupa“ (1975), „YU zlato“ (1976), „Među zvezdama“ (1977), „Samo napred…“ (1979), „Od zlata jabuka“ (1987), „Ima nade“ (1988), „Tragovi“ (1990), „Rim 1994“ (1995), „Dugo znamo se“ (2005) i „Evo stojim tu“ (2016).

Koncert su krenuli sa jednim nizom fragmenata iz pesama – “Noć je moja”, “Impuls”, “Kalibar 86”, “Pogled sa šanka”, “Autobus za raj” gde je sve vreme na klavijaturama bio Aleksandar Saša Lokner (iz benda „Bajaga i instruktori„).

Onda prvi vokalni gost je izašao na scenu za numeru “Kako to da svaki dan” – Dejan Cukić, uvek maksimalno raspoložen, razigran i raspevan, kao uključen u struju.


YU grupa i Bora Čorba foto Željka Dimić
Istorija rokenrola kaže sledeće:
YU Grupu su u jesen 1970. godine osnovali Dragi i Žika Jelić, orguljaš Miodrag Mive Okrugić i bubnjar Velibor Boka Bogdanović, pod radnim nazivom “Idejni posed”.

Na nastupu u zemunskom klubu „Sinagoga“ 29. novembra te godine, disk džokej Zoran Modli je pozvao publiku da im odabere ime.
Prihvaćen je predlog Miroslava Stanivuka i od te večeri su postali – YU GRUPA.

Godinama kasnije svirali su redovne rođendanske koncerte 29. novembra, na Dan Republike. Antologijske pesme „Crni leptir“, „Čudna šuma“, „Kosovski božuri“, „Od zlata jabuka“, „Mornar“,Dunavom još šibaju vetrovi“, obeležile su im uspešnu i dugotrajnu karijeru. 


Koncert na Tašmajdanu zajedno su organizovali “Studio Berar” iz Novog Sada i “Marsh Production” iz Beograda.


Sledeća kompozicija sa njihovog prvog albuma “Evo stojim tu” – dovodi novog gosta, i kantautor Nikola Čuturilo Čutura je dokazao izuzetnu virtuoznost na gitari.

Rok lista je dalje uključila naslove “Ko” – solo nastup Petra i Dragija Jelića, “Moj bend” , da bi na izvodjenju hita “A banki je 7” (prema tekstu Bore Đorđevića) gostovao muziccar Milovan Đuđić Jimmy, koji je ostao i na numeri “Gledaj samo pravo”.


Foto: Marina Pešić
Bruno Langer i Žika Jelić foto Marina PešićDejan Cukić je ponovo uskočio kao gost ovog puta na pesmi „Mali medved“, dok je velike hitove “Kome se raduješ“ i „Opasno“ obogatio istaknuti klavijaturista Tihomir Pop Asanović i time malo odmenio Sašu Loknera.

Pesma “Drveni most” dovodi gitaristu Seada Zelea Lipovaču, frontmena hard rok benda “Divlje jagode” (BiH), koji postoje malo kraće, 45 godina, i uskoro – 8. oktobra, imaće solo koncert u Mts Dvorani.

„Velika je čast, sreća i privilegija biti ovde i želim rećiJelićima – „Hvala“. Znate, postoje pesme kojima vreme, godine, ratovi, tektonski poremećaji ne mogu ništa. Sad ćemo vam odsvirati malo te pesme“, najavio je Lipovača i sa Petrom gitarama dočarao hit „Crni leptir„, ali i antologiju „Divljih jagoda“ – baladu „Krivo je more“ uz veoma efektno horsko pevanje publike.

„Sledeći gost nam dolazi iz Beograda i možda ga znate, zove se Bajaga“, Žika Jelić je najavio nastup pop rok muzičara kao vokala na pesmi “Kad mesec prospe rekom srebra sjaj”.


Braca Jelići i Dejan Cukić, foto Marina PešićMomčilo Bajagić Bajaga je inače autor teksta te numere, koju je 2015. originalno i otpevao sa bluz bendom „Point Blank“ i Dragijem Jelićem.

“Hvala YU Grupi što postoji”, bio je kratak u obraćanju Bajaga.

Žika je inače bio zadužen za obraćanje publici dobrim delom koncerta, Dragi uglavnom samo radi – peva i svira gitaru, i nema komunikaciju sa fanovima, dok Petar povremeno voli da zapali masu i predstavlja svoje rok saborce, neuništivu braću Jelić. Tako su im uloge podeljene na bini.

Hrvatski rok muzičar Dado Topić svojim vrhunskim vokalom dočarao je žestoko snažnu “Vatru„, na šta se briljantno nadovezao Dragi Jelić sa kompozicijom “Zaboravi”.

Da je ovaj prostor stadiona Tašmajdan sada prazan, izgledao bi nam kao neka pustinja“, bila je to standardna Žikina najava za njihovu pesmu „Pustinja“, na kojoj im je vokalno gostovao Zvonimir Đukić Đule, lider beogradskog rok sastava „Van Gogh“.


Dragi i Aleksa Jelić – tata i sin, foto Marina Pešić
YU grupa i Bora Čorba foto Marina Pešić
Dragi Jelić i Bajaga foto Marina Pešić

„YU grupa je razlog što se svi mi bavimo rokenrolom, što držimo gitare u rukama, i trzalice u džepovima. Upalite mobilne telefone da odamo počast legendama rok muzike i pošaljemo poruku u muzičku vasionu“, poetski se izrazio Đule, i u duetu otpevao „Pustinju“ sa Dragijem i na kraju je izgrlio rodjenu braću uz duboki naklon svima.

Hit “Rokenrol za kućni savet” benda „Riblja čorba“ nije tek tako zalutao na set listu, a sve je pojasnio njihov naredni gost Bora Đorđević, koji je izazvao žestoki aplauz.

„Tu pesmu sam napisao za YU Grupu, jer su mi tražili da im dam neki tekst. Medjutim, tada im moja pesma nije odgovarala. Hajde da vidimo da li će im večeras odgovarati“, našalio se Bora Čorba i ubrzo otpevao i baladu “Žao mi je što nisam tvoj” za koju im je napisao prihvaćeni tekst.

Ogroman hit benda “Dunav” oduševio je na hiljade posetilaca, kao i zanimljiv vokalno instrumentalni triptih nazvan “Koktel” gde spadaju numere „Nona“, „Kosovski božuri“, „Sama“.


Vlatko Stefanovski, Dragi, Aleksa i Žika Jelić, foto Marina Pešić

Kratka posveta nedavno (2021) preminulom bubnjaru Ratislavu Raši Đelmašu, koji je svirao u najboljim i najuspešnijim godinama YU Grupe, bila je u vidu govora Žike Jelića, ali i najava neprolaznog hita “Od zlata jabuka” koji je otpevala ćerka bubnjara – Aleksandra Đelmaš uz gitaristu Davida Micića, sina takodje bivšeg bubnjara YU Grupe – Dragana Micića.


Razigrani hit “U tami disko kluba” svirao je makedonski gost, izvanredni gitarista Vlatko Stefanovski (donekle u sličnom stilu bluz rok žanra njegov bend “Leb i sol” je u doba bivše Jugoslavije sa “YU Grupom” osvajao region), a otpevao je nadahnuto sa uživanjem pop umetnik, plesač Aleksa Jelić, sin Dragija.

Ogroman hit „Čudna šuma”, pravi šumadijski rokenrol je na pozornici bio istinski spektakl, jer se Vlatku pridruzzio Bruno Langer – vodja hrvatskog rok sastava „Atomsko sklonište“ i pet gitara (uz Dragija, Žiku i Petra) je efektno grmelo Tašmajdanom, i auditorijum je padao u euforiju.


Petar Jelić i Čutura foto Marina Pešić
Muzičar Nikola Čuturilo Čutura ponovo je stigao na binu i uz suze radosnice, veoma emotivno govorio o braći Jelić.

„Ako iskreno volite YU Grupu, ne možete nikako biti loš čovek. Ovde večeras je jedan divan svet na koncertu. Hvala Jelićima na svemu“, rekao je kroz suze Čutura i otkrio da je prvi put u životu bio na koncertu sa 10 godina, u Istri, gde je slušao upravo YU Grupu i odmah se inficirao rokenrolom i to traje zauvek.

Za kultnu pesmu “Mornar” je upravo Čutura napisao tekst, i otpevao je sa slavljenicima.
Šteta što Čutura nije otpevao i pesmu „Beograde“ koju je on originalno snimio i pevao u duetu sa Žikom i Dragijem.


Tu je bio završen zvaničan deo koncerta prema scenariju i idejnom konceptu. 


Naravno, usledio je bis sa zaista vanserijskim hitovima, pre svega “Dunavom šibaju vetrovi” i remek delo “Crni leptir” na kome je opet gostovao Bajaga sa gitarom i vokalom.


Tihomir Pop Asanović, Djule, Dragi Jelić, Bajaga, Bruno Langer i Cukić, foto Željka Dimić
YU grupa – svi gosti, stadion Tašmajdan, Foto Marina Pešić
Rođena braća Dragi i Žika Jelić sa svojim mlađim rođakom Petrom Jelićem, poslednjih godina su apsolutno neumorni, tako da su nastupali svuda po Beogradu, na festivalima (Beer fest – Ušće, Beer Garden – Ada Ciganlija), samostalnim većim koncertima (Sava centar, Hala sportova), intimnijim klubovima (Letnja bašta rok kluba Fest, Wurst Platz Bar) i celoj Srbiji (Overload fest – Vladičin Han, Rock Village – Banatski Sokoilac) i regionu (Montenegro Beer fest – Cetinje).


Sam kraj koncerta na bisu je označio pravu rokenrol žurku gde su skoro svi gosti ove noći na bini zajedno pevali veličine „Odlazim“ kao simboličan rastanak i još jednom vrhunsku „Čudna šuma“.

Tako su okončali pravi rok spektakl od skoro puna tri sata i otpevanih barem 30 kompozicija, pred nepreglednim brojem publike na stadionu Tašmajdan, koji prima do 12 000 posetilaca.

Na jubilej od pola veka 2020. objavljen je boks set od svih studijskih albuma i kompilacije, ukupno 134 pesme, zajedničko izdanje PGP RTS-a i Jugoton/ Croatia records.

Ovim snažnim sadržajnim koncertom se ne završava proslava 50 godina YU grupe.

Uskoro od jeseni će publika gledati mjuzikl “Crni leptir” Pozorišta na Terazijama sa hit pesmama YU Grupe, dugometražni dokumentarni film o njima, reditelja Darka Lungulova, koji je na ovom koncertu snimao završne kadrove za projekat, a biće objavljena i sadržajna knjiga – monografija.


IVAN MAKRAGIĆ

TANJUG / Music Pocket


Petar Jelić, Zele, Dado Topić, Vlatko Stefanosvki i Čutura foto Željka Dimić
YU grupa foto Željka Dimić
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here