6. Festival muzičkog filma – Paralelne vizije / 17-23. novembar

6. Festival muzičkog filma - Paralelne vizije odvijaće se od četvrtka, 17, do srede, 23. novembra, u Jugoslovenskoj Kinoteci /17-20.11/, a zatim u Art bioskopu Kolarac /21-23.11

0
Reklama

Paralelne vizije jedinstvenom selekcijom dokumentarnih i igranih muzičkih filmova, ovog novembra, u sale Jugoslovenske Kinoteke i Art bioskopa Kolarac, donose dvanaest novih naslova, kojima je zajednička tema muzika.

Tu su takođe i moćne društveno-istorijske priče poput dokumentarnog filma, sa elementima igranog, Rudeboy: Priča o Trojan Records, o ska i rege subkulturi u Velikoj Britaniji 70ih, koja se istovremeno bavi i položajem Jamajčana koji su je svojim dolaskom u London i pokrenuli.

Ljubiteljima čuvene liverpulske četvorke (Bitlsi i Indija), biće interesantno da saznaju šta zapravo stoji iza fasciniranosti Pola i ekipe Maharišijem i kultom joge i Indije, koje su krajem 60ih, možda baš Bitlsi i preneli u zapadnu pop kulturu.

Kada je reč o brit popu, stiže nam prava poslastica, od autora Trejnspotinga, Denija Bojla i Irvina Velša, Knjiga postanja: Creation Records, britanski urnebesni biopik o Alanu Mekgiju, čoveku koji je kreirao masovni uspeh Oasis, Jesus And Mary Chain, Primal Scream…

Publika će moći da otkrije i šta se krije u bogatoj i do sada skrivanoj arhivi „odbeglog“ člana Rolingstonsa, Bila Vajmana (Onaj tihi), kao i da pogleda analitičnu rekonstrukciju poslednjih nedelju dana života Džona Lenona.

Pločama, kolekcionarstvom i ponovo subkulturama, bavi se i dokumentarac o dve decenije kultne njujorške prodavnice ploča Druga muzika (Other Music).

Jedan segment programa posvećen je ženama u muzici i pop kulturi: priča o spektakularnoj Lidiji Lanč, njujorškoj pankerki i buntovnici u 7. deceniji života, je apsolutna preporuka, a paralelno i autentični dokument o mladoj australijskoj rok zvezdi Kortni Barnet koja se, uprkos slavi i uspehu, kao i znatan deo Z generacije, bori sa anksioznošću i napadima panike.

U ozbiljnu društvenu temu seksualnog zlostavljanja u šou biznisu, upustili su se autori dokumentarca Skloni pogled, koji se bazira na svedočenjima žena koje su nekada bile tinejdžerke i obožavateljke poznatih rokera (Led Zeppelin, Guns ‘n’ Roses, Aerosmith…).

Karte po ceni 300 dinara, su u prodaji na blagajnama Kinoteke i Art bioskopa Kolarac.

Žurke, izložbeni i tribinski program su takođe deo Paralelnih vizija. Više o programu na www.paralel.rs

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here