50 godina jugoslavenskog Woodstocka – na vinilu !

0
Reklama

Ako govorimo o legendarnim festivalima popularne i rock muzike naših krajeva, onda se svakako na jedno od najvažnijih mesta može staviti Boom festival.

“Kao klinac sam sanjao da mogu napraviti jedan Woodstock u Jugoslaviji. I tako davnih šezdesetih godina, još kao tinejdžer, otišao sam na neki rock festival u Beču gde mi je napamet pala ideja da napravim Woodstock i to na jugoslavenski način. To mi je i uspelo davne 1972. godine u Hali Tivoli u Ljubljani. I festival je bio rasprodat”kaže Branko Lazarević Lazo koji je uz kultnog menadžera Vladimira Mihaljeka Mihu započeo priču koja će osvojiti sedamdesete godine prošlog veka.


“Koncert smo radili s Perom Dimitrijeviće koji je vodio Slovenija koncert, a iste godine nabavili smo novac da snimimo festival uživo i to na malo širim trakama. Miro Bevc, koji je imao najbolji studio u Ljubljani (Akademik studio) snimao je festival. Boom festival se zapravo zvao jugoslavenski pop rock festival, ali smo ga s vremenom preimenovali u Boom jer predznak jugoslavenski očito više ne odgovara”kaže Miha i dodaje“Ko je nastupio na Boom festivalu išao je dalje, na još veće pozornice i pod još veća svetla reflektora. Bilo je to mesto koje te moglo dići u visine! No, da me danas pitate da organizujem Boom festival, mislim da ga ne bih radio. Bila je to ipak mladost-ludost.”

Prvo izdanje Boom festivala, tada zvano Pop Festival Ljubljana 72, okupilo je kultna imena tadašnje scene: Nirvanu, Indexe, Dragu Mlinareca, Ivicu Kiša i Tomaža Domicelja, Alarm, Grupu 777, Mlade Leve, Had, Ivicu Percla, Grupu Marina Škrgatića i Time. Danas, kada Boom festival obeležava pola veka i kada ga definitivno možemo nazvati jugoslavenskim Woodstockom, izdanje koje je dosta traženo na tržištu ponovno stiže na vinil. Sve pesme objavljene su na dvostrukom 180-gramskom vinilu, a uz to stižu i popratni tekstovi organizatora festivala I download code za preuzimanje mp3 verzija pesama. Likovno oblikovanje reizdanja radio je Darko Kujundžić.

Reizdanje “Pop Festival Ljubljana 72” možete kupiti po ceni od 169 kuna na svim prodajnim mestima Croatia Recordsa i na webshopu.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here