4. avgusta otvaranje izložbe Igora Bošnjaka i festival klasične muzike “Music&More SummerFest“ 

0
Reklama

Grad gost ČAČANSKE RODNE – projekta „Prestonica kulture Srbije – Čačak 2023.“ tokom avgusta biće Trebinje koje je i pobratimski grad Čačka, i predstaviće se kroz 3 celine: multimedijalnom izložbom Igora Bošnjaka ”Budućnost se ponavlja više nego istorija”, profesora na Akademiji likovnih umetnosti (otvaranje je zakazano za 4. avgust u 19.00 u Galeriji Nadežda Petrović), međunarodnim festivalom klasične muzike „Music and More Summer fest“ (4. avgusta u 20.30 – Disov amfiteatar na Moravi), kao i izložbom Muzeja Hercegovine  „Tragom jedne vizije“, umetničkim delima koja je sakupljao Jovan Dučić, veliki srpski pisac i diplomata (vođena izložba je zakazana za 4. avgust od 18.00 u Narodnom muzeju Čačak – izložba je otvorena 10. jula). Za sve navedene programe ulaz je slobodan.

Kroz program „Grad Gost –  Trebinje“, u sklopu programske celine „Na raskršću“ predstaviće se grad na Trebišnjici koji je kroz istoriju bio svojevrsna raskrsnica putevima sa Mediterana i pod uticajem raznih kultura postao jedan od najlepših gradova na Balkanu. Trebinje i Čačak povezuju koreni, umetnici, nosioci kulture i težnje za uklapanjem u vrednosti savremenog sveta. Povezuje ih i košarka, jer Čačak je, pored toga što je grad kulture, i grad sporta.

Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ u Čačku i Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske predstaviće čačanskoj publici multimedijalni umetnički projekat trebinjskog umetnika Igora Bošnjaka  „Budućnost se ponavlja više nego istorija“ u petak, 4. avgusta u 19 časova. Reč je o gostujućem projektu Muzeja savremene umetnosti Republike Srpske koji je i predlog ove institucije za Nacionalni paviljon na Venecijanskom bijenalu zbog čega je prošle godine bio predstavljen u Muzeju, a u ovoj godini i u Kulturnom centru Trebinje.  – Izložba „Budućnost se ponavlja više nego istorija“ predstavlja rad koji je rezultat višegodišnjeg umetnikovog istraživanja započetog 2015. godine pod nazivom „Transformersi”. Izložba prezentuje seriju video radova i instalacija inspirisanih spomeničkim nasleđem iz doba Jugoslavije (naročito spomenicima na Kozari i Sutjesci), kao i teorijom ruskog kosmizma, teorijom dronova i umetnikovom interpretacijom ovih fenomena. Ova izložba Igora Bošnjaka je umetnički projekat koji se kontinuirano razvija i nadograđuje, tako je za ovu priliku rad „Sentience“ obagaćen štampanim 3D modelima realizovanih u saradnji sa Naučno-tehnološkim parkom u Čačku. Kustos izložbe je Mladen Banjac, viši kustos MSURS. – Igor Bošnjak (rođen 1981. u Sarajevu) živi i radi u Trebinju. Stvara prvenstveno u oblasti videa, instalacije i fotografije. Zaposlen je na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, trenutno u zvanju docenta. Završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Trebinju 2005. na Odsjeku za slikarstvo. Od 2007. do 2008. završio je interdisciplinarne master studije na Odseku teorija umetnosti i medija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu.  Njegovi radovi su izlagani u galerijama širom sveta.

„Sa svetskih pozornica i Trebinja“ stiže Music&More SummerFest u petak, 4. avgusta u 20.30 časova u Disovom amfitetru na Moravi. Reč je o internacionalnom festivalu klasične muzike iz Trebinja koji ove godine obeležava pet godina svog postojanja.

Ovog avgusta, u saradnji sa Trebinjem – gradom domaćinom Music & More SummerFest-a, Čačak će kao Prestonica kulture Srbije 2023. imati  priliku da upozna i uživa u jednom od raznovrsnih programa ovog festivala – solističkim, kamernim i orkestarskim delima u izvođenju umetnika sa svetskih scena iz SAD-a, Japana, Kine, Koreje, Indije, Velike Britanije, Španije, Francuske, Nemačke, Srbije, regije Balkana i mnogih  drugih zemalja.

Music & More SummerFest koncipiran je idejom pijanistkinje i umetnice iz SAD-a, Tatjane Ranković koji je zamišljen kao jedinstvena sinteza edukacije i kreacije i okuplja mnogobrojne umetnike-izvođače, pedagoge i studente sa svih kontinenata, koji svojim izvođenjima upotpunjuju bogatu muzičku paletu tokom Trebinjskog kulturnog leta.

Ovaj poseban izvođački duh Music & More SummerFest želi da predstavi čačanskoj publici koja će imati priliku da se upozna i uživa u izvođenju svetski priznatih umetnika klasične muzike. Izvođenjem šarolikog programskog reptoara gde su zastupljena poznata dela klasične muzike, premijerno i namenski napisana za Music&More SummerFest, kao i prezentacija umetnika u izvođenja klasično-džez-folk stila, pružiće čačanskoj publici nezaboravne trenutke. Između ostalih, biće izvedeno delo „Sunny Waltz za gudački orkestar“ ispirisano pesmom Jovana Dučića „Sunce“ i posvećeno gradu Trebinju 2018. godine na premijernom otvaranju festivala.

Nastupaju: Summerfest Camerata i dirigent Pascal Verrot, Patrick Jee  (violončelo), Đorđe Nikolić (violončelo), Julieta Mihai (violina), Tatjana Ranković (klavir), Ionel Petroi (klavir), Noks Ouki (klavir), Julieta Mihai (violina), Le Luo (violina), Mingyang Yuan (violina), Yu Zhuo (violina), Sonja Prychitko (violina), Wells Gjerlow (violina), Panta Velickovic (viola), John Moffatt (viola), Magdalena Rančić (kontrabas).

MUSIC & MORE SUMMERFEST PROGRAM

Petak, 4. avgust u 21 čas
Disov amfiteatar na Moravi – ČAČAK

Grieg – Holberg Svita za gudački orkestar

Praeludium, Air, Rigaudon

Nastupaju: Summerfest Camerata i dirigent Pascal Verrot

Gaspar Cassado – Preludio-Fantasia iz Svite za Violončelo Solo

Patrick Jee, violončelo

Barierre – Sonata za dva violončela u G duru

Allegro prestissiomo

Patrick Jee i Đorđe Nikolić, violončela

Tchaikovsky – Valse Scherzo

Julieta Mihai, violina i Tatjana Ranković, klavir

Folk-Jazz Potpuri – Ionel Petroi, klavir

Philip Glass – Etida Br. 6 za klavir

Knox Oakey (Noks, Ouki), klavir

Astor Piazzola – Grand Tango za violončelo i klavir

Patrick Jee, violončelo i Tatjana Rankovic, klavir

Ionel Petroi – Sunny Waltz za gudački orkestar

– delo ispirisano pesmom Jovana Dučića Sunce i posvećeno gradu Trebinju 2018. godine na premijernom otvaranju festivala Music & More SummerFest.

Nastupaju: Summerfest Camerata i dirigent Pascal Verrot

SummerFest Camerata:

Violine: Julieta Mihai, Le Luo, Mingyang Yuan, Yu Zhuo, Sonja Prychitko, Wells Gjerlow

Viole: Panta Velickovic, John Moffatt

Violončela: Patrick Jee, Đorđe Nikolić

Kontrabas: Magdalena Rančić

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here