39. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL – Od 24. do 29. oktobra 2023

0
Reklama

John Scofield Trio (SAD)

Vodeći džez gitarista planete, Džon Skofild se vraća na Beogradski džez festival, nastupajući u istoj dvorani gde je pre sedamnaest godina održao jedan od najupečatljivijih koncerata u novijoj istoriji manifestacije. U međuvremenu je osvojio tri Gremija, te postao počasni doktor koledža Berkli, a u novom triju će, pored standardnog bubnjara Bila Stjuarta, predstaviti novog basistu Visenta Arčera. Koncert se održava u sklopu svetske promocije Skofildovog novog, duplog albuma „Uncle John’s Band“, koji dve nedelje pred festival objavljuje čuvena produkcija ECM.

Stefano Di Battista – Morricone and More (Italija, Francuska)

Povratnik na festival posle petnaest godina, alt saksofonista Stefano Di Batista je jedan vodećih italijanskih džezera, maštoviti improvizator romantičnog karaktera. Počev od 2016. posvećuje se istraživanju muzike iz svoje zemlje: snimio je album sa „italijanskim standardima“, pa obrade filmskih tema Enija Morikonea, a uskoro će predstaviti i džez tumačenja dela Nina Rote, Luća Dale i Paola Kontea. 

Leila Martial & Valentin Ceccaldi FiL (Francuska)

Francuskinja Lejla Marsijal, najoriginalnija vokalna interpretatorka na evropskoj muzičkoj sceni, istražuje veze modernog džeza sa francuskim folklorom, romskom tradicijom i muzikom Pigmeja. U duu FiL sa violončelistom Valentinom Sekaldijem nastavlja putem započetim u triju Baa Box, manifestujući lakoću izvođenja i virtuoznost, kreirajući neobične predstave u divljoj improvizaciji.

Sylvain Rifflet – Troubadours (Francuska)

Francuski saksofonista i klarinetista Silvan Rifle dobitnik je najvećih priznanja francuske džez zajednice, uključujući i nekoliko za album godine. U projektu „Troubadours“ zamislio je kako bi zvučala muzika trubadura ako bi je svirali džezeri, spojivši srednjovekovne moduse sa Koltrejnovim modalnim skalama, bogatim evropskim koloritom i indijskim egzotičnim začinima.

Paal Nilssen-Love Large Unit (Norveška/Švedska/Danska)

Heroji savremene skandinavske džez avangarde pod vođstvom bubnjara Pola Nilsena-Lava dejstvuju na dva fronta: disciplinovanom svirkom u ritmu plemenskih rituala (nadahnuće folklorom Brazila i Etiopije, sa „udvojenom“ ritam sekcijom) i oštrim izletima smelih individualaca-duvača. Na tragu Čarlsa Mingusa i Karle Blej, muzika blista sjajem „totalnog džeza“.

Verneri Pohjola Quartet – Monkey Mind (Finska/ Estonija/Danska)

„On svira ideje koje nikad ranije niste čuli“, reči su kojima je Tomas Konrad opisao muziku trubača Vernerija Pohjole u časopisu JazzTimes. Nesumnjivo, u pitanju je vodeća ličnost finskog džeza u poslednje dve decenije, koji – poput Majlsa – ukršta postbap sa fjužnom, ima izuzetan osećaj za melodiju i prostor, balansirajući bujan kolorit i dinamiku, slobodu i komponovane strukture.

*************************************

Organizator festivala je Dom omladine Beograda.

Pokrovitelji 39. BDŽF su Grad Beograd – Gradska uprava – Sekretarijat za kulturu, Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Prijatelji 39. BDŽF su SOKOJ i DPC Networks.

Beogradski džez festival je, po pozivu, član Evropske džez mreže (Europe Jazz Network).

www.bjf.rs / www.domomladine.org

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here