„Kljun“, „Vreme zla“, „Nečista krv“, „Crna svadba“ i „Zlatni dečko“ na Sarajevo Film Festivalu 2021

Dominacija TV serija u svetu i kod nas po regionu

0
Reklama


Dominacija TV serija u svetu i kod nas po regionu


SARAJEVO, 29. jula: Pet najnovijih dramskih igranih TV serija biće premijerno prikazane u okviru ovogodišnjeg programa Pretpremijere Serije na 27. izdanju Sarajevo Film Festivala.

Festivalska publika i filmski profesionalci imaće jedinstvenu priliku da ekskluzivno na filmskom platnu pogledaju po dve epizode prvih sezona sledećih serija: „Kljun“, „Vreme zla“, „Nečista krv“, „Crna svadba“ i „Zlatni dečko“.


Navedeni program festivala od 13. do 20. avgusta će biti otvoren premijernim prikazivanjem neobične TV serije „Kljun“ od 10 epizoda.
Kriminalističku seriju koja prati život mlade detektivke sa parapsihološkim moćima režirao je rediteljski tandem Jelena Gavrilović i Uroš Tomić.
Njihov poslednji zajednički projekat bio je takođe krimi žanra, serija „Grupa“, koja je sa uspehom prikazana na RTS 1 tokom jeseni 2019.


Zanimljivo je da je upravo i „Grupa“ imala istu startnu poziciju, jer je imala premijeru u programu Pretpremijere Serije na 25. Sarajevo Film Festivalu i prva je srpska serija čija je globalna distribucijska prava otkupio Keshet International, vodeća izraelska medijska kompanija.

Glumački se ističu Ivana Vuković u glavnoj ulozi, a uz nju Filip Đurić, Nataša Tapušković, Ljiljana Blagojević, Mićko Ljubičić, a kreativni producent kao supervizor tima scenarista (showrunner) jeste čuveni režiser – Srđan Dragojević.

KLJUN
VREME ZLA

Festivalska publika imaće priliku da gleda i epizode kostimirane serije „Vreme zla“ prema više romana Dobrice Ćosića, u režiji Ivana Živkovića, koji je sa uspehom realizovao i seriju prema delu istog autora – „Koreni“ (2018). Radnja nove serije je smeštena u Srbiju pred i za vreme Drugog svetskog rata. Ta istorijska drama epohe realizovana je pod okriljem produkcije United Media, kao i serijal „Kljun“ i obe će biti prikazane na kanalu Nova S.

Glavne uloge imaju Žarko Laušević, Nada Šargin, Goran Bogdan, Goran Šušljik, Nebojša Dugalić, Andrej Šepetkovski, Radovan Vujović.

Svetsku premijeru će imati i tkz. „istern“ – dramska serija, takođe epohe  „Nečista krv“, koja se razvijala u programu CineLink Drama Sarajevo Film Festivala. Produkcija je poverena oprobanoj kompaniji „This and That Production“ i RTS. Serija je rađena prema motivima značajnog književnog opusa Bore Stankovića, dok je scenario pisao pomalo zaboravljeni filmski autor Vojislav Nanović pre nekoliko decenija.
Serija u režiji Milutina Petrovića prati propast stare gazdinske porodice kroz koju se paralelno oslikava slabljenje Osmanske imperije i formiranje novih nacionalnih država.

Glavnu ulogu tumači Dragan Bjelogrlić, dok su uz njega dame – Katarina Radivoijević, Anđela Jovanović, Nela Mihailović, kao i talenat u usponu – Marko Grabež, i popularni Dragan Mićanović.
Već je premijeru imao film „Nečista krv – Greh predaka“ na Festivalu evropskog filma Palić 2021, istog režisera, od koje je nastala ova serija iz 10 nastavaka. Film će se prikazati i na Dunav film festu – 20. avgusta kada će otvoriti 4. izdanje te manifestacije u Smederevu.NEČISTA KRV
CRNA SVADBA

U programu je i krimi serija „Crna svadba„, psihološki triler koji gledaoce kroz krimi-radnju uvodi u svet magije i drevnih obreda.
Režiju potpisuje Nemanja Ćipranjić, a likove tumače: Uliks Fehmiu, Nikola Kojo, Jelena Đokić i Slavko Štimac.
Serija je jedan od najnovijih projekata producentske kuće „FireFly“ („Tajkun“, „Močvara“, „Kalkanski krugovi“, „Klan“ ).

Poslednja projekcija biće u znaku prve dve epizode najnovije TV serije „Zlatni dečko“ kao rediteljski debi Ognjena Jankovića, gde talentovanog fudbalera igra Denis Murić, dok su uz njega – Pavle Strugar, Andrija Kuzmanović, Igor Benčina, Tihomir Tika Stanić i drugi. Serija će imati 10 epizoda, a projekat podrazumeva i bioskopski film, koji će se prikazivati ranije.

U posljednjoj godini obilježenoj pandemijom, u kojoj se činilo da sve pomalo stoji, zabilježen je nevjerojatan porast gledatelja serija online, što svjetskih, što domaćih produkcija. Međutim, nije sva filmska industrija stajala, jer u regiji su se usprkos teškim uvjetima snimali i filmovi i serije“, navela je Tina Hajon, selektorka programa Pretpremijere Serije.


ZLATNI DEČKO„U proizvodnji regionalnih dramskih serija ove godine svakako prednjači Srbija, što je vidljivo i u našoj ovogodišnjoj selekciji koju karakteriziraju upečatljive izvedbe regionalno poznatih glumaca i teme vezane za ove prostore. U programu su napete kriminalističke drame, psihološki triler s aspektom misterija, serije temeljene na poznatim književnim djelima i suvremena priča o snovima, idolima i nogometu. Sve ove serije koje gledatelji širom regije željno iščekuju biti će premijerno prikazane na festivalu u programu Pretpremijere Serije, a tek u sezoni jesen/zima naći će se i na programima regionalnih TV kuća”
, nagovestila je Tina Hajon.

Dramske serije u ovom programu takmiče se za Nagradu publike i tako direktno ulaze u uži izbor za nominacije za nagrade Srca Sarajeva za TV serije koje će biti dodeljene na 28. Sarajevo Film Festivalu.

Program Pretpremijere Serije isključivo je posvećen regionalnim dramskim serijama koje će se prikazivati od 13. do 20. avgusta u Sarajevu.Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here